De Fransen dineren rond 20.00 uur terwijl ze het avondnieuws kijken.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
De Fransen eten doorgaans tussen 19:00 en 21:00 uur , maar in grote metropolen zoals Parijs zijn late avondmaaltijden niet ongewoon. Dankzij de levendige cafécultuur zijn lange lunchpauzes een populair concept in Frankrijk en de Fransen genieten doorgaans van een stevige maaltijd in het midden van de dag.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.Meestal halen ze een stukje rund of varken vers van de slager. Dat veel mensen in Frankrijk echte vleeseters zijn kun je wel merken aan het brede aanbod dat je op veel menukaarten in restaurants kan vinden.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
In Parijs kun je op elk moment van de dag of nacht uit eten gaan … maar niet overal. Elk restaurant heeft zijn eigen openingstijden. Voor populaire plekken kun je het beste reserveren en/of er voor 20:00 uur zijn als je zeker wilt zijn van een plekje. Let op: na 22:30 uur sluiten veel restaurants hun keuken!
Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar. In de grote steden en toeristische gebieden liggen de prijzen natuurlijk wel een stuk hoger, maar tijdens de Frankrijk groepsreis slaap je midden in de Alpen.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
De lunch wordt meestal geserveerd van 12.00 tot 14.30 uur. Het diner begint van 19.00 tot 21.30 uur . Dit zijn geschatte tijden en kunnen enigszins variëren, afhankelijk van het seizoen, de regio en het restaurant. Maar over het algemeen is het het beste om te onthouden dat je tussen 14.30 en 19.00 uur nauwelijks een plek kunt vinden om te eten.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Net zoals de Spanjaarden genieten ook de Fransen maar al te graag van een 'la siesta' na de lunch. Dit betekent dan wel dat openingstijden van de kleinere winkels voor een paar uur gesloten zijn. Meestal is dit tussen 12.30 en 14.30. Daarnaast is ook 'la pause clope' heel populair.
Voor de meeste Fransen is het avondeten de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is een traditie dat het hele gezin 's avonds samen eet. Het is niet ongebruikelijk om hiervoor tot wel 2 uur aan tafel te zitten.
Hoe laat gaan mensen uit in Parijs? Parijzenaars gaan meestal rond 18:00 uur uit om na het werk een drankje te doen. Om 20:00 uur eten ze, gevolgd door de pre-party tussen 21:00 en 22:00 uur in een bar. De clubs beginnen meestal rond 01:00 uur vol te lopen en sluiten pas in de ochtenduren.
Bestellingen voor eten en drinken worden tegelijkertijd opgenomen, tenzij u een aperitief neemt, zoals een glas champagne of een cocktail om van te nippen terwijl u wacht op uw eten. De ober brengt u ook gratis een mandje met knapperig brood .
Ontbijt rond 8:00 uur 's ochtends.Lunch 's middags.Diner om 7:00 of 8:00 uur 's avonds . Kinderen krijgen rond 4:00 uur een middagsnack (zoet, niet hartig).
Van ontbijt tot diner, op zichzelf of met smeersels, toppings of vullingen, baguettes worden de hele dag door gegeten . Volgens de Franse nationale enquête over eetgedrag en consumptie (CCAF) uit 2016, gelooft 98% van de Fransen dat brood een onmisbaar onderdeel is van hun dieet.
Ze snacken of eten niet 'onderweg'
Snacken gedurende de dag wordt als onnodig beschouwd, wat het waarschijnlijk ook is. Franse maaltijden zijn compleet (behalve het ontbijt) en bestaan uit volwaardige voeding met behoorlijk wat vet.
Net als de lunch bestaat het Franse diner uit een voorgerecht, hoofdgerecht en kaas of dessert om de maaltijd af te sluiten.En misschien een espresso . Het voorgerecht bestaat meestal uit lichte voorgerechten zoals zalmtartaar, salade of meloen (in de zomer) en soep in de winter.
Pastaconsumptie is hoog Beschouwd als een van de meest vooraanstaande keukens ter wereld, bevat de Franse keuken veel smaken. In de Franse keuken, waar koken bijna een kunst is, bedraagt de gemiddelde pastaconsumptie per persoon meer dan 8 kilogram .