Phthia (Φθίη), bij Homerus naam van de landstreek waar de Myrmidoniërs woonden, kern van het gebied waarover Peleus, Achilles en Neoptolemus heersten. Die lag volgens de Ilias (23, 141-151) in het dal van de Spercheus.
Achilles was de zoon van Peleus, de koning van de Myrmidonen in het Griekse Thessalië, en de Nereïde Thetis, de dochter van Nereus, de kleinzoon van Aiakos (Aeacus) en hierdoor een afstammeling van Zeus.
Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent.
De moed en heldhaftigheid van Achilles waren uniek, maar hij kon zijn lot niet ontlopen. Onder leiding van Achilles hadden de Grieken de Trojanen teruggedrongen, maar toen schoot Paris, op aanwijzing van Apollo, een giftige pijl af op zijn kwetsbare plek; zijn hiel. Achilles werd gedood.
De Trojaanse prins Paris schoot volgens de Ilias Achilles met een pijl dood, en diens neef Ajax sleepte het lichaam weg.
Hector. Achilles doodt Hector Tijdens de oorlog maakt Achilles de vrouw Briseis buit, maar deze wordt hem afgenomen door de Griek Agamemnon, de koning van Mycene. Achilles is hier woest over en trekt zich vol wrok terug uit de strijd. De Grieken verliezen hierop de overhand in de oorlog.
Er is weinig bekend over de taal die in Troje werd gesproken. Sommige wetenschappers vermoeden het Luwisch, anderen het Lydisch.
Uit Grieks Achilleus; de betekenis is onbekend. Het is de naam van de dappere held van de Grieken voor Troje. Er zijn enkele heiligen van deze naam, onder andere Achilleus en Nereus, Romeinse martelaars onder de vervolgingen van Diocletianus, omstreeks 304. Vermoedelijk waren het bekeerde soldaten.
Het uitbreken van de Trojaanse oorlog vond plaats op een hoogst onwaarschijnlijke manier. Het was een oorlog tussen de Trojanen en de koning van Sparta gebaseerd op sentimentele ruzies. Het begon allemaal toen Paris, zoon van de Trojaanse koning Priam, Helena ontvoerde, de vrouw van de Spartaanse koning Menelaos.
De achillespees dankt zijn naam aan Achilles, de beroemde held in de oorlog tegen Troje uit de Griekse mythologie. Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, waardoor deze niet in aanraking was geweest met het water.
Gesticht werd de stad door llos, welwillend begunstigd door Zeus, Laomedon maakt Troje tot burcht, maar bedriegt de helpende goden.
Troje, met zijn 4000 jaar geschiedenis, is een van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. De eerste opgravingen werden er in 1870 uitgevoerd door de archeoloog Heinrich Schliemann.
Een volgende vondst was het verdrag dat koning Muwatillis (r. 1296-1272) had gesloten met koning Alaksandus van Wiluša. Deze naam zou door Homeros zijn vergriekst tot Alexandros en is de tweede naam van de Trojaanse prins Paris, die Helena schaakte en zo de Trojaanse Oorlog ontketende.
Hoog in Argolis ligt de koningsstad Mycene. Hier is Koning Agamemnon, in de dertiende eeuw voor Christus de overwinnaar van Troje, vermoord door zijn vrouw, koningin Klytaimnestra. Van 1200 tot 1400 voor Christus maakte de stad een enorme groei door.
Volgens de Odyssee van Homerus was Odysseus koning van het eiland Ithaka. Hij vocht mee aan de kant van de Grieken in de Trojaanse oorlog, die tien jaar duurde.
De Helena in Troje was volgens deze lezing slechts een hersenschim. Menelaus kwam daar pas na de val van Troje achter en redde zijn vrouw vervolgens uit handen van de Egyptische koning. De Trojaanse oorlog werd in dit verhaal bestempeld als onnodig en leek vooral het gevolg te zijn van een wraakactie van de godin Hera.
Zij werd geschaakt door de Trojaanse koningszoon Paris en vormde zo de aanleiding voor de Trojaanse oorlog.
Tot aan het moment dat Hektor Patroklos doodt is het hoofdthema van de Ilias de twist tussen Agamemnon en Achilles. Wanneer Agamemnon de slavin Briseïs, het eergeschenk aan Achilles, van Achilles afpakt, wordt deze woedend.
De nimf (nerïde) Thetis is vooral bekend als de moeder van de held Achilles. De Olympische goden Zeus en Poseidon houden van haar, maar huwen haar snel uit aan de sterfelijke koning Peleus als ze horen dat de nimf ooit een zoon zal baren die machtiger wordt dan haar vader.
Patroklos (Oudgrieks: Πάτροκλος - "vadersroem") of Patroclus (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij figureert met name in de mythen over de Trojaanse Oorlog, waarin hij de beste vriend is van Achilles, en volgens een bepaalde traditie ook zijn geliefde.
Volgens de legende werd Achilles geboren als een halfgod, een zoon van de zeegodin Thetis en de sterveling Peleus. Om hem onkwetsbaar te maken, dompelde Thetis haar pasgeboren zoon onder in de rivier de Styx, die bekend stond als de rivier van de onderwereld.
Troje was een stad. De stad Troje lag in Turkije en heeft een historische informatiebron zoals de oorlog met het houten paard (het paard van Troje) en de Trojaanse Oorlog waarin het paard van Troje in voor komt en daarin een grote rol speelt. Ook kwam de stad voor in de Ilias en de Odyssee van Homerus.
Het Oudgrieks is met afstand de oudste, opgeschreven taal. Al 3000 jaar geleden werd Grieks gesproken.
Troje was een rijke en relatief grote stad. De stadsmuur van deze periode is een ruwe cirkel met een doorsnee van ongeveer 250 m. Het inwoneraantal wordt op 6000-12000 geschat.