Een malunion is een complicatie die kan optreden na een botbreuk en verwijst naar het abnormale genezingsproces waarbij de botfragmenten niet correct uitgelijnd zijn. Een malunion ontstaat wanneer een botbreuk geneest in een abnormale stand of positie.
Pouteau/Colles fractuur: het hand is verplaatst naar "dorsaal" (handrug) ten opzichte van de voorarm. Dit type fractuur is het meest frequente type van polsfracturen. Smith fractuur: bij dit type polsfractuur treedt de verplaatsing naar volair (handpalm) op.
Op jongere leeftijd is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken. Dit veroorzaakt dan uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuken. De 'Smith fractuur' komt veel minder vaak voor. Hierbij is de pols voorover geklapt, maar blijft de breuk buiten het gewrichtsvlak.
De eerste 6 weken mag u de pols wel oefenen maar niet zwaar belasten of op steunen. Na 6 weken mag u het gebruik van uw pols weer rustig opbouwen. Na 3 tot 4 maanden kunt u uw pols meestal weer gewoon gebruiken.
Als het gips eraf gaat is het belangrijk om een paar keer per dag hand- en polsoefeningen te doen. Daardoor herstelt uw pols zo snel mogelijk. Het herstel duurt gemiddeld drie maanden, maar kan in ernstige gevallen zes tot twaalf maanden duren.
Een gebroken pols is zeer pijnlijk, waarbij de pijn vaak toeneemt tijdens het bewegen van de pols. Bij een gebroken pols kunt u last hebben van de volgende klachten: Pijn in uw pols. Een gezwollen pols.
Er is een kans dat u meer pijn aan uw pols krijgt. Ook kan uw hand dikker worden. Of u kunt minder of een ander gevoel in uw pols of arm krijgen. U moet dan snel de arts in het ziekenhuis bellen.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Na ongeveer drie maanden kunt u uw pols weer volledig normaal en pijnvrij gebruiken. Om zelf te rijden moet men volgens de wegenverkeerswet (artikel 130) in staat zijn veilig en verantwoord aan het verkeer deel te nemen.
Als het u geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u bemerkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak al na 1 of 2 weken het geval. Het is goed de elleboog en de schouder voldoende in beweging te houden.
Een gebroken kuitbeen noemt men ook wel een fibula fractuur. Het onderbeen is opgebouwd uit twee belangrijke botten: het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Dit kuitbeen bevindt zich aan de buitenzijde van het onderbeen en loopt van het kniegewricht tot aan de buitenste enkelknobbel.
Een galeazzifractuur is een botbreuk in de onderarm. Er is dan sprake van een breuk van het spaakbeen (radius) en een ontwrichting van het gewricht tussen spaakbeen en ellepijp (distale radio-ulnaire gewricht) ter hoogte van de pols.
Wanneer iemand een Weber C breuk heeft zit het een hoger in het kuitbeen boven het enkelgewricht. Deze breuk moet bijna altijd geopereerd worden. Dit komt doordat het scheenbeen en het kuitbeen verbonden zijn door een dikke pees die voor de stabiliteit in de enkel zorgt.
een Barton-fractuur is een breuk 'in' het polsgewricht. Het spaakbeen is dan spiraalvorming gebroken aan de kant van de kleinere polsbotjes. een Chauffeur-fractuur is eveneens een breuk 'in' het polsgewricht, maar waarbij het stylovormige uiteinde van het spaakbeen is afgebroken.
Gebroken onderbeen (cruris fractuur)
Breuk van de malleolus medialis – Alleen het bot aan de binnenkant van de enkel, de tibia, is gebroken. Bi-malleolaire breuk – Twee botten zijn gebroken: de fibula en de tibia. Tri-malleolaire breuk – Drie botten zijn gebroken: de fibula, de tibia en de achterste malleolus (de tibia aan de achterkant van de voet).
Klachten en symptomen
Pijn is bij een SL scheur een van de meest voorkomende symptomen. De pijn bevindt zich ter hoogte van het Scraphoid. Vooral bij opdrukken, wringen en (zwaar) belasten van de pols ervaart men pijn. Daarnaast is er vaak een hoor- en voelbare 'klik' in de pols aanwezig.
Het verschilt hoe lang de genezing duurt. Na een operatie kan de herstelperiode langer zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel. Afhankelijk van de persoon en het soort fractuur ligt de gebroken pols hersteltijd tussen de 4 tot 10 weken.
Gebruik een goede slaaphouding. Het is het beste om op je rug te slapen met je gebroken arm op een kussen naast je. Zo kun je de arm rust geven zonder dat hij te veel gewicht hoeft te dragen.
Ja, dat kan en mag volgens de wet.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Einde van de behandeling Als het gips eraf mag, dan werkt uw been of arm nog niet zoals voor het letsel. U bent dus nog beperkt. Het is ook normaal dat uw arm of been nog iets zwelt. Hiervoor krijgt u, indien nodig, een elastische kous voor overdag. 's Nachts doet u deze kous af.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie. Af en toe wordt tractie gebruikt om de breuk te stabiliseren tot de operatie kan worden uitgevoerd.
Uw vingers gaan tintelen of worden dik, ondanks het goed hoog houden van de arm en pols. U kunt uw vingers niet of nauwelijks bewegen.
U kunt uw vingers niet of nauwelijks bewegen. Het gips gaat knellen. Pijn op de plaats van de breuk is meestal niet verontrustend. Het gevoel in uw arm vermindert of verdwijnt helemaal.