Hamsters houden ook van klimmen, dus maak platforms of verdiepingen, maar pas op voor steile hellingen – hun gezichtsvermogen is vrij slecht en ze lijken niet te beseffen hoe ver ze kunnen vallen.
Omdat de diertjes goed kunnen klimmen, moet de inrichting van hun verblijf daarop afgestemd zijn. Neem bijvoorbeeld horizontale tralies en de hamster zal er naar hartelust op klauteren. Ook een tredmolentje vinden ze leuk.''
Een reden dat veel hamsters klimmen in traliekooien is dat ze zich vervelen. (Een te kleine kooi bijvoorbeeld, of te weinig uitdaging). En als een hamster wel behoefte heeft aan klimmen, kun je ze klimspeelgoed/klimhuisjes/takken geven.
Tegen het glas kan je hamster bovendien niet klimmen. Een glazen bak is vaak wel geschikt om een traliekooi bovenop te plaatsen als je het dak´ verwijdert.
Dwerghamsters zijn geen klimmers, Syrische (Goud)Hamsters ook niet. De enige dwerghamstersoort die wel redelijk kan klimmen zijn Chinese Dwerghamsters. Dankzij hun iets langere staart kunnen ze de balans ook beter vasthouden.
Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten. Vaak wil de hamster gewoon aandacht. Het water moet dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Een hamster is heel schoon en zindelijk.
De meest voorkomende reden dat hamsters aan de tralies knagen is verveling. Om je hamster bezig te houden, moet je ervoor zorgen dat hij voldoende speeltjes, een grote kooi en elke dag speeltijd heeft.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Het dier is bang en reageert instinctief door te bijten. Dit zal bij de meeste Rusjes niet snel voorkomen maar uit angst kan het diertje zeker bijten. Je handen ruiken naar voedsel. Dit gebeurt mij weleens, dan heb ik de diertjes net eten gegeven en vervolgens laat ik ze aan mijn hand ruiken…
Hamsters kunnen zich erg smal maken en wurmen zich door de kleinste kiertjes. Een glazen bak kan wat dat betreft verstandig zijn. Een nadeel van de glazen bak is wel dat je de hamster daarin alleen van de bovenkant kunt benaderen.
Als een dwerghamster ontsnapt, dan gaat hij eerst op pad. Wanneer hij al een tijdje uit de kooi is, dan gaat hij op zoek naar een nieuwe slaapplaats. Meestal gaan ze achter of onder de kast zitten.
Zachte geluidjes
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Meestal gaat een val van 1 meter wel goed, hoor - het kan fout gaan, dus je kunt het risico het beste vermijden, maar gelukkig loopt het meestal goed af. Even in de gaten houden, ja.
Een aquarium kan een zeer geschikt verblijf zijn voor een hamster. Er zijn wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo mag een aquarium niet hoger zijn dan dat deze breed is, anders is er te weinig luchtcirculatie.
Hamsters zijn erg territoriale beestjes en vechten tot de dood om dit te verdedigen. Wanneer de hamsters volwassen worden, wordt dit gedrag steeds extremer. Jonkies kunnen daarom wel bij elkaar, maar wanneer ze ouder worden gaan ze vechten.
Maak de kamer vooral niet te warm, dat vinden hamsters niet leuk. Belangrijk is om direct zonlicht en tocht te vermijden. Ook een te koude kamer is niet goed, hamsters krijgen dan de neiging om te 'hamsteren', ook wel voedsel zoeken en verzamelen.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Was je hamster uiterst voorzichtig, en alleen met water.
Maak je hamster vochtig, en zorg ervoor dat zijn gezichtje niet nat wordt. Je kunt ook een doekje of een zachte tandenborstel gebruiken om de hamster voorzichtig mee schoon te maken.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
Je kunt je hamster naar je toe lokken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Als je je hamster op je handen hebt, hou hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.
Hamsters hebben ruimte nodig. De minimale afmeting van een verblijf voor een dwerghamster is 70 x 50 of 80 x 40 centimeter. Voor een Syrische hamster is een groter verblijf nodig, zij hebben minimaal 100x 50 cm nodig. Een hamsterkooi moet knaagbestendig en goed geventileerd zijn.
Hamsterkooi: meer dan 80 producten vanaf €24.99!