Roomijs blijkt de favoriet, en dan met name in de smaak chocolade. Voor het onderzoek vroeg Deliveroo 1000 Nederlanders naar hun ijsvoorkeuren. 40 procent noemde roomijs als de favoriete ijssoort. De tweede plaats was voor een hoorntje softijs (30 procent) en op de derde plek sorbetijs (17 procent).
Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië.
Het lekkerste ijsje van Nederland vind je in Castricum: De Roset is 'kersenkoning' Uit tientallen inzendingen uit het hele land heeft de strenge jury van het Zaanse Patisserie College het ijs van Vince Spijkerman van banketbakkerij De Roset in Castricum gekozen als allerlekkerste.
Het vanille-ijs van de Utrechtse ijsmaker Roberto Coletti is uitgeroepen tot het beste van de wereld. Hij won de prijs tijdens een ijsbeurs in Italië waar bijna honderd ijsmakers wereldwijd streden om de de Coppa d'Oro. "Dit is als goud winnen op de Olympische Spelen."
Per Nederlander eten we jaarlijks ruim 8 liter ijs.
Tijd voor de ontknoping! De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
Zo zijn er meer dan 70 smaken. Bijvoorbeeld citroenijs is op waterbasis en bananenijs of vanille-ijs op melkbasis. De melk of het water gaat in een gekoeld vat dat langzaam ronddraait.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje).
Toch is dieetijs niet per se gezond. Hoeveel calorieën het ijs bevat, zegt niets over hoe gezond een product is. Roomijs bevat meer vet, maar dat zorgt er ook voor dat de suikers die in het ijs zitten minder snel worden opgenomen door je lichaam. Ook zorgt vet eerder voor een verzadigd gevoel.
Gemiddeld berekenen ijsverkopers €1,75 voor één bolletje schepijs en de klassieke smaken blijven favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van beslist.nl onder meer dan honderd Nederlandse ijssalons. Hierbij werden zowel de prijzen van ijsbolletjes als de variëteit aan smaken en beoordelingen van ijssalons in kaart gebracht.
Weten welke smaken we hebben? Kom gezellig langs. We hebben de klassiekers als vanille, pistache, aardbeien, stracciatella, framboos, chocolade (melk, puur én wit), kokos, rum-rozijn, citroen, banaan, mango, zwarte bessen, hazelnoot en yoghurt.
IJskeuzes op een rij
Waterijs: is een dagkeuze. Een waterijsje bevat ongeveer 40 kilocalorieën (kcal). Sorbetijs: 1 bolletje is een dagkeuze. Met 1 bolletje van 50 gram krijg je ongeveer 60 kcal binnen.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen?Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Chocolade ijs is namelijk de ultieme favoriet, gevolgd door stracciatella. Op de derde plaats staat een populaire nieuwkomer, namelijk Oreo. Het liefst eten Nederlanders hun ijs van een hoorntje, zonder verdere toppings.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Hoeveel bollen ijs krijg ik uit een doos? Uit 1L hoeve-ijs kan je ongeveer met 4 personen eten. Dit wil zeggen, 3 dikke bollen per persoon of 12 bollen in totaal. Dus uit een doos van 2,5L hoeve-ijs eet je met 10 personen of 30 bollen.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Gemiddeld eet een gezelschap ongeveer 2,5 bollen per persoon. Een bol is ongeveer 50ml. Afgerond naar boven dus 150ml ijs te voorzien per persoon. Voor acht personen dus iets meer dan een liter nodig.
1. Gelateria Dondoli, San Gimignano (Italië) Gelateria Dondoli is meerdere malen uitgeroepen tot beste ijsmaker ter wereld.