Die topsnelheid werd behaald op low downforce-circuit Monza en in de ijle lucht in Mexico-Stad. Gemiddeld ligt de topsnelheid van de F1-bolides rond de 330 kilometer per uur. Het feit dat de topsnelheid van de
De sport staat aan de technologische top van alle autosport.. Formule 1-auto's bereiken, variërend per circuit, snelheden tot ruim boven de 300 km/h waarbij de turbomotor tot 15.000 toeren per minuut (tpm) begrensd is. In de auto's kan de zijwaartse versnelling in bochten oplopen tot meer dan 5 g.
De motor van een Formule 1-auto is een krachtige 1,6 liter V6-turbomotor met hybride technologie. Deze motor produceert ongeveer 1000 pk, wat ongeveer gelijk is aan het vermogen van tien personenauto's. De motor is ontworpen om een hoog toerental te kunnen draaien, tot wel 15.000 toeren per minuut.
Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton is er zeker van: de Red Bull Racing RB19 is de snelste auto in de geschiedenis van de Formule 1. De Mercedes-coureur, die zelf aardig wat dominante bolides heeft gehad in zijn carrière, denkt dat fans snel zullen afhaken door de overmacht van Red Bull.
Remmen F1-auto
Een F1-auto kan van 200 km/uur tot stilstand komen in minder dan 100 meter. Naast het vermogen om snel te vertragen, moeten de remmen van een F1-auto ook in staat zijn om te presteren onder extreme omstandigheden.
Formule 1-bolides accelereren in zo'n 2,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en bereiken in 10,6 seconden een snelheid van 300 kilometer per uur.
Tegenwoordig moet de brandstof in de Formule 1 voorzien zijn van 10 procent ethanol (beter bekend als E10), waardoor deze duurzamer wordt. De auto's verbruiken ongeveer 135 liter brandstof per Grand Prix, wat een derde minder is dan de V8-motoren verbruikten.
Sterker nog, een F1 is op een circuit in principe altijd sneller dan welke motorfiets ook. Aerodynamica, een dijk aan vermogen, 4 plakkerige banden en een batterij aan elektronica om de boel in het gareel te houden dragen allemaal hun steentje bij.
Dit kost een complete Formule-1 raceauto
Doordat er geen directe verkoop van de Formule-1 raceauto's plaatsvindt is er geen prijskaartje te vinden. In het online magazine van Red Bull lezen we dat je voor een complete raceauto moet rekenen op een prijs van rond de $15,9 miljoen.
Verstappen eindigde op P2 met 337 kilometer per uur. Zhou Guanyu (336 kilometer per uur) maakte de top drie af.
Alleen toegewijde monteurs die echt van hun werk houden, kunnen de uitdagende levensstijl aan. Het salaris ligt tussen de 35.000 en 70.000 euro per jaar en dat staat in schril contrast met de enorme salarissen van de coureurs.
Maar voor wie toch wil vergelijken: ongeveer 120-150 liter brandstof per race.
Formule 1-auto's zijn sinds een aantal jaren uitgerust met een sequentiële versnellingsbak met acht voorwaartse versnellingen en een versnelling voor achteruit.
Een F1-auto moet vanaf 2023 dus minimaal 796 kilogram wegen. De power unit is het zwaarste onderdeel van de auto. Deze moet minimaal 150 kilogram wegen. Het lichtste onderdeel is het stuur met een gewicht van 1,3 kilogram.
Hoeveel weegt een F1-auto? In 2023 is het minimumgewicht voor de F1-auto 798 kilogram, ook in 2022 was dit het geval. Dit gewicht is inclusief de coureur en de banden. De brandstof voor in de auto zit hier echter niet bij inbegrepen.
Door de downforce in combinatie met de motor is de topsnelheid van een Formule 1-wagen echter veel hoger dan die van een Formule E-wagen. De topsnelheid in de elektrische raceklasse is 280 kilometer per uur, terwijl een F1-bolide de 360 kilometer aan kan tikken op eigen kracht.
Sportief succes kost veel geld in de Formule 1. Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, moet volgend jaar meer dan ooit betalen om te mogen deelnemen aan de koningsklasse. Het bedrag is volgens persbureau Reuters naar verwachting 10,6 miljoen dollar (omgerekend 9,6 miljoen euro).
Een aantal voorbeelden van onderdelen zijn: het stuur (± 55.000 euro), een setje banden (1.500 tot 2.000 euro), een hydraulisch systeem (160.000 tot 200.000 euro), transmissie (± 210.000 euro), koelsysteem (± 180.000 euro) en het hele bodywerk van de Formule 1-auto, meestal gemaakt van het lichtgewicht materiaal carbon ...
Hoeveel kost een F1-auto? Het is niet bekend wat een Formule 1-wagen exact kost. Hedendaagse bolides worden namelijk niet te koop aangeboden. Red Bull heeft uitgerekend dat de productie van een auto ongeveer 15 miljoen euro kost.
1e plaats - Kawasaki Ninja H2 R De Ninja H2 R is met een vermogen van 310 pk onbetwist de krachtigste productie motorfiets ter wereld. De motor rijdt meer dan 400 km/h en is binnen de 2,9 seconden op de 100 km/h. Na slechts 6,5 seconden rijd je al harder dan 200 km/h.
Gekeken naar de kwalificatietijden wordt bevestigd waar al ruimschoots voor aanvang van het seizoen over gesproken werd: de auto's zouden sneller dan ooit zijn. In vergelijking met 1974, waar de gemiddelde rondetijd precies 1:40 was, zitten we er nu dik 25 seconden onder. Toch zijn het niet de snelste wagens ooit.
Als je weet dat een MotoGP-machine zo'n 157 kilo weegt, dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat deze motoren echt bloedsnel zijn.
Een externe startmotor wordt aan de auto gekoppeld waarmee het geheel op toeren wordt gebracht en dus kan starten. Ook wordt de olie in een F1-bolide voorverwarmd voordat de motor gestart wordt.
Elke race begint hier. De huidige regelgeving specificeert een 1600cc 6-cilinder motor met 2 rijen van 3 cilinders in een V-vorm.
De tanks moeten direct achter de coureur en voor de motor worden geplaatst. Dat verklaart ook waarom één zijde van de brandstoftank uit een Formule 1-auto rond is, want hier begint het stoeltje van de coureur. De tanks die in de F1 worden gebruikt komen allemaal bij één bedrijf vandaan: Aero Tec Laboratories.