Katten en konijnen kunnen best goed samen, laat ze alleen nooit zonder toezicht alleen gezien een kat een roofdier is en altijd onvoorspelbaar blijft.
Toch is het perfect mogelijk voor honden en katten om samen in één huis te leven, elkaar te appreciëren én zelfs samen te spelen. Hou wel altijd in je achterhoofd dat honden in het wild gewend zijn om in een groep of roedel te leven, terwijl katten van nature geen groepsdieren zijn.
Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om konijnen en andere huisdieren in één gezin te laten opgroeien. Je kunt hier een eenduidig antwoord op geven: dat ligt aan het andere huisdier, niet aan het konijn. Konijnen zijn van nature veganisten en kunnen over het algemeen overweg met alle andere dieren.
Konijnen en katten lijken misschien onwaarschijnlijke partners - katten zijn roofdieren en konijnen zijn prooidieren. Ze kunnen echter goede vrienden worden. In plaats van ze overhaast bij elkaar te zetten, moet je ze aan elkaar laten wennen terwijl het konijn in een veilige ruimte zit.
Een rustige kitten die nog nooit op levende dieren gejaagd heeft, zal een konijn wel als vriend kunnen accepteren. Een oudere kat die altijd al op levende dieren gejaagd heeft, zal er nog niet eens aan denken. De persoonlijkheid van de kat is dan dus ook van belang. Verder speelt de grootte van het dier ook mee.
hangt heel erg van de katten af. katten zijn van nature jachtdieren en zullen de hamster dus als prooi zien. je loopt dus de kans, dat de hamster op een gegeven moment dood wordt gemaakt en misschien zelfs wel wordt opgegeten. nu zijn er natuurlijk ook katten, die een verminderd jachtgedrag vertonen.
Een konijn zal in eerste instantie vluchten, terwijl een hond vaak jaagt op zijn prooi. Toch kunnen honden en konijnen leren elkaar als huisgenoot te accepteren, zeker als ze nog in hun socialisatieperiode zitten. In deze periode leren ze wennen aan allerlei nieuwe prikkels, waaronder aan andere dieren.
Het is niet verstandig om cavia's en konijnen samen te houden. Konijnen zijn namelijk andere dieren dan cavia's. Ze spreken elkaars taal niet en maken compleet verschillende geluidjes. Cavia's fluiten bijvoorbeeld en piepen, waardoor een konijn gestrest kan raken.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Om samen te kunnen leven, zeker op een relatief klein oppervlak zoals bij huisdieren het geval is, moeten ze elkaar wel aardig vinden en moeten ze bovendien de onderlinge rangorde goed kunnen vaststellen. Konijnen willen heel graag samenleven, maar dan wel met de goede partner en niet met zomaar elk ander konijn!
Konijnen zijn dus groepsdieren. Als je ze alleen zet kunnen ze ongelukkig worden. Ze hebben dan niemand om mee te communiceren of tegen aan te liggen. Het ontbreken van een speelmaatje kan zorgen dat jouw konijn minder beweegt en gezondheidsproblemen ontwikkeld.
Knaagdieren en konijnen
Fretten gaan niet samen met deze dieren zoals je waarschijnlijk al gedacht had. Dat niet alleen, je kunt ze ook niet in dezelfde ruimte houden.
Honden en katten lijken soms natuurlijke vijanden en kunnen het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Ze begrijpen elkaars lichaamstaal niet goed en dat zorgt voor miscommunicatie, met 'jagen', ruzie en soms zelfs agressie tot gevolg.
Honden hebben, in meer of mindere mate, een drang om te jagen. Hoe groter die jachtdrift, hoe moeilijker het is om te voorkomen dat je hond achter katten aan gaat. Snelle bewegingen lokken dit jaag gedrag uit. Omdat de meeste katten bang zijn voor honden zullen ze juist gaan rennen als ze een hond zien.
Een belangrijke reden om konijnen en kippen niet samen te houden, is de ontlasting van de kippen. Dit is een vrij zachte ontlasting die dus erg gemakkelijk blijft plakken aan de behaarde pootjes van de konijnen. Daarnaast heeft de ontlasting van de kippen een hoge bacteriegraad, denk bijvoorbeeld aan de E.
Algemene regel: neen, konijnen en hamsters kun je niet samenhouden. De redenen zijn ongeveer dezelfde als wat we hierboven hebben aangehaald voor cavia's en hamsters. Daar komt nog bij: Konijnen zijn een pak groter en sterker dan hamsters.
Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia's. Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia's.
Zet je konijntje in de kooi, en laat hem dan 1 of 2 dagen aan de kooi, en aan het huis wennen, dus niet uit de kooi halen. Houd kleine kinderen een poosje bij de kooi weg. Kleine kinderen willen hun handje of vingertjes door de tralies steken, en daar kan je konijntje angstig van worden.
Neem de tijd om je kat aan een hond te laten wennen. Het kan soms wel een paar weken duren. Liever nu wat tijd investeren dan straks met twee gestresste dieren zitten!
Wanneer u begint met het houden van konijnen of een maatje zoekt voor uw huidige konijn, kunt u natuurlijk bij de dierenwinkel of het tuincentrum terecht. Denk aan winkels zoals de Boerenbond/Welkoop, de Discus, Intratuin en Coppelmans.
Gedragsonderzoek uit 1970 wijst uit dat konijnen een beperkt aantal kleuren zien. Ze zien in de kleuren blauw en groen. Ze zien deze kleuren misschien niet zoals wij ze onderscheiden, maar ze kunnen wel onderscheid maken tussen deze twee kleuren. Konijnen kunnen wel veel beter in schemer zien dan mensen kunnen.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.