Misselijkheid is geen aandoening, maar kan juist wel een teken zijn van een onderliggende aandoening. Veel voorkomende psychische aandoeningen die zorgen voor een misselijk gevoel zijn het ervaren van teveel stress of het hebben van een paniekstoornis.
In veel gevallen is misselijkheid niet ernstig en gaat het vanzelf weer over. Sommige mensen zijn echter constant of regelmatig misselijk. Dan kan de misselijkheid te maken hebben met stress of angst. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap te maken met misselijkheid, vooral 's ochtends.
3 // Overgeven door stress
In veel gevallen gaat stress samen met angst. Misschien maak je je zorgen hoe je toekomst eruit zal zien of ben je bang dat je een belangrijke taak niet kunt uitvoeren. Het komt in dat soort situaties vaak voor dat je moet overgeven of kokhalzen.
Een zware emotionele schok, een te zware inspanning, veel slaapgebrek, hevige stress, een angstaanval, een depressie of een burn-out kunnen leiden tot misselijkheid. Misselijkheid kan ook veroorzaakt worden door kinetose, beter bekend als reisziekte: boot, trein, auto, vliegtuig, …
Ga rustig rechtop zitten en ontspan. Afrader: gaan liggen. Als je gaat liggen, dan neemt de misselijkheid alleen maar toe.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Het is een natuurlijke reactie wanneer je iets eet wat giftig is. Dat dien je uit te braken, anders wordt je ziek. Heel gezond dus. Walging is een van de 5 basisemoties naast Boosheid (woede), Bang (angst), Blij (vreugde) en Bedroefd (verdriet).
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken. Wat helpt is elke dag gezond en regelmatig te leven.
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Overgeven en misselijkheid worden vanuit de hersenen (het braakcentrum) aangestuurd. De klachten wijzen erop dat in een bepaald deel van de hersenen alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.
Wat is emetofobie? Wanneer je aan emetofobie, of overgeefangst lijdt ben je extreem bang om geconfronteerd te worden met overgeven. Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid.
STAPELS EMOTIES
Dat uitgestelde en onverwerkte emoties op de achtergrond veel energie vragen, wordt vaak minder goed beseft: het zijn verborgen energieslurpers en kunnen leiden tot een lusteloos gevoel en allerlei ander ongemak. Je kunt doen alsof emoties er niet zijn; jou vergeten ze niet.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Gember wordt al duizenden jaren lang gebruikt als doeltreffend wapen tegen misselijkheid. Je kunt gember rauw of gekonfijt eten, in poedervorm, in kruidenthee en zelfs als voedingssupplement. In kruidenthee: Biolys Kruidenthee Lichte Maag combineert de doeltreffendheid van gember met de frisse smaak van citroen.
Voeg eiwitten toe aan je eten: eiwitrijke voeding werkt vaak beter tegen misselijkheid dan vet of koolhydraten. Eiwitten zitten bijvoorbeeld in; kip, kwark, vis, eieren, peulvruchten, kaas, yoghurt, karnemelk. Vermijd grote maaltijden.