Neten (zo noem je de eitjes van de hoofdluis) zien eruit als witte, grijze, of zwarte stipjes. Ze zitten op het haar, dicht bij de haarwortel. Hoe weet je of je hoofdluis hebt?
U heeft vettige gele of witte vlokken die aan uw hoofdhuid en haar plakken: Dit is typerend voor vette roos of seborreïsche dermatitis. U heeft droge witte vlokken die van uw hoofdhuid en uit uw haar vallen: Dit is typerend voor droge roos.
Hoofdschilfers en roos zijn makkelijk te behandelen met milde shampoo. Wanneer u uw haar wast moet u uw hoofdhuid goed masseren, zo krijgt u minder last van schilfers. Ook moet u uw shampoo goed uitspoelen zodat uw huid zo min mogelijk irriteert. Ook kunt u een speciale anti-roosshampoo gebruiken.
Hoe herken je hoofdluis? Luizen zijn grijsblauw of roodbruin van kleur en heel erg klein dus daarom soms moeilijk te zien. Luizen komen uit eitjes, deze eitjes noemen we neten. Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos.
De schilfertjes kunnen op alle behaarde plekjes van je lichaam ontstaan, dus bijvoorbeeld ook in je wenkbrauwen of baard. De schilfertjes ontstaan wanneer oude huidcellen loslaten en van je hoofdhuid afvallen. Normaal gezien zijn deze schilfertjes heel klein en zie je ze niet.
Bij een ontstoken hoofdhuid wordt de hoornlaag sneller afgestoten waardoor er dode cellen ontstaan wat leidt tot witte schilfers. Schilfers op de hoofdhuid kunnen ontstaan door verschillende factoren zoals eczeem, psoriasis, roos, verkeerde shampoos, geneesmiddelen, hormonen en stress.
Laat je huid na het exfoliëren de warme stoom uit je douche of bad opnemen. Dep je huid daarna droog met een zachte (microvezel) handdoek. Na hydrateren en licht stomen, is het tijd om vocht vast te houden en schilfers in het gezicht voorgoed te verwijderen. Hiervoor zijn crèmes met hyaluronzuur geschikt.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
Kook kammen, borstels en haarbanden 5 minuten lang in kokend water om de luizen en neten te doden.
Neten versus Roos of Vuil
Neten zijn bruin, niet zwart. Witte neten zijn leeg. Witte spikkels kunnen ook roos zijn. En roos kan ook aan het haar kleven, ook wel Pseudo-Neten genoemd.
Roos en haaruitval oorzaken
Roos zorgt voor een gevoelige, rode en jeukende hoofdhuid waardoor personen vaak geneigd zijn aan de hoofdhuid te krabben. Door het krabben kunnen de haarwortels verzwakken waardoor het haar op den duur kan uitvallen en haaruitval ontstaat.
Hoe ziet roos eruit ? We zien fijne witte schilfering op het behaarde hoofd. In de meeste gevallen gaat roos gepaard met jeuk. Soms gaat roos gepaard met de huidaandoening seborrhoïsch eczeem.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Een lege neet is wit en doorschijnend, in de breedte afgeplat en het operculum (deksel van de neet waarlangs de larve ademt en uitbreekt als ze volgroeid is) ontbreekt. Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat. Het operculum is meestal aanwezig.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Waarschijnlijk is het een milde vorm van eczeem, die veroorzaakt wordt door een bepaalde gist. Bij mensen met roos zijn deze gisten in veel grotere aantallen aanwezig. Ook genetische factoren spelen een rol, net als weersveranderingen en stress. Roos wordt vaak erger bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Als u controleert op hoofdluis, kijk dan goed tussen de haren. Vooral in de haren achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn zo groot als een sesamzaadje en bewegen. Ziet u doorzichtige of grijswitte puntjes die aan de haren kleven?
Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen.
U hoeft de kleren, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels niet te wassen. Dit is niet nodig om van de luizen af te komen. Als u 2 weken goed kamt, is dat voldoende. Dit laat onderzoek zien.
Wie last heeft van hoofdluis, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.
Luizen bestrijden met een stijltang is niet zonder gevaar
Verder kan een stijltang ook alleen maar gebruikt worden in droog haar. Een combinatie van de stijltang met een luizenshampoo of een luizenspray tegen luizen is dus niet mogelijk. Een stijltang is dus duidelijk onvoldoende om de luizen en de neten te doden.
Dit kan je doen met heet water en zeep of door te desinfecteren met 70% alcohol. Zo voorkom je dat er luizen of neten in de kam blijven zitten en je deze vervolgens weer door het haar kamt.
Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.
Wist je dat berg, ofwel seborroïsch eczeem, niet alleen kan voorkomen bij de allerkleinsten onder ons maar ook bij jou en mij? Roodheid, pijn, jeuk, schilferingen op de hoofdhuid met soms ook roos. Dit gaat verder dan zomaar een jeukende hoofdhuid.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.