Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Het markeergedrag onderscheidt zich van gewoon urineren. Bij sproeien buigt de kat zijn rug lichtjes, trilt met zijn staart en sproeit dan een klein beetje urine tegen een voorwerp aan. Bij plassen gaat de kat in een zithouding zitten en plast op de grond.
Zowel poezen als katers kunnen sproeien. Ze doen dat om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Het is een vorm van communicatie met andere katten via geur.
Sproeien versus plassen
Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Plassen doet je kat hurkend.
Maak dan de plek schoon met (groene) biotex of soda. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een sterke geur, bijvoorbeeld azijn, ammoniak, chloor of bleekwater. De sterke geur daagt de kat uit om nogmaals op dezelfde plek te sproeien. Neem contact op met je dierenarts.
Meestal staat een kat op vier poten als hij sproeit. De urine wordt dan recht naar achteren gespoten, de staart is dan recht omhoog en trilt. Over het algemeen zijn het kleine hoeveelheden urine en scheidt de kat ook geurstoffen uit.Het ruikt dan erg sterk en kan daardoor plakkerig of vettig zijn.
Spray wat alcohol op de katten urine en laat het een tijdje inwerken. Veeg de alcohol daarna weg met wat water. Ook kunt u kattenpis geur verwijderen met bakpoeder. Strooi de poeder op het vuile oppervlak en laat het opdrogen.
Een pas aangelegde tuin is een ander verhaal, maar in een bestaande tuin hoef je helemaal niet vaak te sproeien. Pas als het een paar weken achter elkaar 20 tot 25 graden Celsius is en droog, moet je aan de gang gaan. Bij 30 graden of hoger is één of twee keer per week water geven wel verstandig.''
Vaak helpt een castratie bij het voorkomen van sproeien door territoriaal gedrag, of wanneer je kat krols is. Soms is de hulp van een gedragstherapeut voor katten nodig om het probleem te verhelpen. Daarnaast is het natuurlijk super belangrijk om eventuele stress factoren weg te nemen.
Wat te doen bij kat die in huis plast
Maak een afspraak bij een dierenarts. Bij sproeien is castratie aan te raden. Bij een blaasontsteking moet gezocht worden naar de oorzaak. Uw dierenarts zal de urine van uw kat onderzoeken en mogelijk een echo en/of bacteriologisch onderzoek doen.
Blazen, spinnen, mekkeren, en andere geluiden
Naast de miauw heeft je kitten een scala aan andere geluiden waarmee ze kenbaar maakt wat ze wil of hoe ze zich voelt. BLAZEN is altijd een teken van haar ongenoegen. Je kitten is bang, geïrriteerd of boos. SPINNEN is meestal een uiting van genoegen.
Wanneer je je kat tóch in bad moet doen
Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen.
Het is natuurlijk erg vervelend als je kat naar je nieuwe kitten begint te blazen. Dit komt vaak voort uit territoriale agressie of angst, het is natuurlijk ook even wennen voor je kat dat er een nieuw gezinslid bij is. Geef je kat de ruimte om te wennen aan de veranderde samenstelling van het huishouden.
Sproeien komt zowel bij katers als poezen voor en heeft meestal met stress te maken. Sproeien herken je doordat de urine altijd tegen een verticaal oppervlak zit (muur, stoel, tafelpoot). Katten kunnen al snel in de stress raken, denk bijvoorbeeld aan: teveel katten in huis.
Regelmatig verversen: Katten zijn kieskeurige, propere beestjes. Daarom willen ze soms niet van hun water drinken omdat het er bijvoorbeeld al te lang staat. Ververs hun water dus minstens één keer per dag.
Hij bakent zijn territorium af door zijn geur achter te laten. Poezen sproeien om katers te laten weten dat ze vruchtbaar zijn en op zoek naar een partner.Maar het kan ook een manier zijn om te laten weten dat hij een probleem heeft.
Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben.
Een huisdier in bed kan bij mensen allerlei infecties veroorzaken. Honden en katten vegen hun voeten niet voordat ze in bed kruipen. En als ze je een lik geven, kan het zijn dat ze daarvoor net hun anus hebben schoongelikt. Huisdieren horen daarom niet in bed.
Een kat die op bed plast, kan te maken hebben met medische problemen zoals een urineweginfectie, blaasontsteking of nierproblemen. Deze aandoeningen kunnen pijn of ongemak veroorzaken bij het gebruik van de kattenbak, waardoor je kat op zoek gaat naar een zachtere en comfortabelere plek om te plassen.
Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dit wel het geval, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden.
Laten we zeggen dat je gemiddeld in de zomer 2x per week 2 uur lang sproeit. Dan ben je dus (0,75 x 2 x 2 =) €3 per week kwijt. Dit klinkt misschien niet zoveel, maar het kan zeker oplopen tot een veel hoger bedrag als je onzorgvuldig met je kraanwater gebruik omgaat.
Het beste moment om je tuin te sproeien is vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Op deze momenten is de zon minder sterk, wat betekent dat er minder water verdampt voordat het de wortels van je planten bereikt. Bovendien is er minder kans dat je planten verbranden als ze nat zijn.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Kattenpis blijf je net zolang ruiken totdat je het echt goed schoongemaakt hebt.
Het inademen van katten urine kan u ook ziek maken. Kattenplas zit vol met ammoniak, een giftig gas dat hoofdpijn kan veroorzaken, astma-aanvallen kan veroorzaken en zelfs kan leiden tot ernstige aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking.