Het markeergedrag van je hond is geurcommunicatieHonden markeren omdat ze hun aanwezigheid kenbaar willen maken aan andere individuen die zich ik hetzelfde territorium bevinden. Op die manier zorgt hij ervoor dat andere ook weten dat hij zich in het territorium bevindt.
Er zijn allerlei redenen waarom je hond in huis plast. Hij is nog niet zindelijk, heeft een terugval in de zindelijkheid, hij is aan het markeren, verlatingsangst, blaasontsteking, angst om buiten te plassen, nierfalen, sterilisatie, onzekerheid, onderdanigheid…
Wanneer de hond met het rustige begroeten alsnog van zich af plast, kun je er voor kiezen om de hond te negeren bij binnenkomst en later rustig te begroeten. Bij het spelen kun je dit voorkomen om de hond uit te laten voor het spelen. Op die manier heeft hij een lege blaas en zal het niet meer voorkomen.
Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. De eerste stap zal altijd een urineonderzoek zijn. Uit het plasje van je hond kan de dierenarts een hoop informatie halen.
Hij kan zich onzeker voelen en zijn eigen plek markeren door de plassen. Dit gebeurt vaak als hij een nieuwe huisgenoot heeft gekregen of is verhuisd. In de bench kan hij plassen als je hem er te lang in laat. Hij kan dan simpelweg zijn plas niet meer ophouden.
Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur. Als de dekens of kledingstukken met urinevlekken niet geschikt zijn voor deze temperaturen, kun je enzymatisch wasmiddel toevoegen.
Stress of emotionele factoren kunnen ook van invloed zijn op het binnenshuis plassen van honden. Net als bij mensen hebben emoties een effect op sommige fysieke functies van honden, en hun vermogen om hun urinewegen onder controle te houden kan daar één van zijn.
Een barrière vormen met azijn
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden.
Als je hond plots veel kleine plasjes doet is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen.
Heeft de urine een penetrante of sterkere geur dan normaal, dan kan dit duiden op blaasproblemen. Wanneer uw hond opeens binnen gaat plassen, kan dit erop duiden dat hij of zij last heeft van de blaas – zeker wanneer uw hond dit normaal nooit doet. Ook kan uw hond koorts en een verminderde eetlust krijgen.
Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen.
Een volwassen hond kan soms wel 8 uur zijn plas ophouden, maar dat wil niet zeggen dat hij het emotioneel aan kan om voor 8 uur alleen door te brengen.
Symptomen van nierfalen
Vaak en veel plassen. Verminderde eetlust/ vermagering. Slechte adem. Braken en/ of diarree.
Kies een vaste 'plasplek'
Kies een bepaalde plek in je tuin of op straat waar je wilt dat je hond zijn behoefte doet en neem hem telkens mee naar die plek. Door deze plek consequent te gebruiken, zal je hond leren dat dit de plek is waar hij moet plassen wanneer hij het commando krijgt.
Hoe vaak plast een hond gemiddeld per dag? Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen. Omdat honden niet alleen maar plassen omdat het 'moet', maar ook om hun geur achter te laten, doen zij ook regelmatig kleine plasjes.
Suikerziekte kun je herkennen doordat je hond erg veel dorst heeft, veel plast en veel eet maar toch afvalt. Het teveel aan glucose (suiker) dat in het bloed aanwezig is, zal via de nieren afgevoerd worden. Glucose onttrekt echter vocht aan het lichaam waardoor de hond meer gaat plassen en dus ook meer dorst krijgt.
Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand. De meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking zijn bacteriële infecties en blaasstenen. Daarnaast kan een blaasontsteking ontstaan door poliepen, een afwijkende anatomie van de blaas en tumoren.
Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
Verschijnselen van een baarmoederontsteking zijn onder andere lusteloosheid, koorts en, doorgaans erg opvallend, veel plassen en veel drinken. Niet alle verschijnselen hoeven aanwezig te zijn. Ook heeft de hond weinig eetlust, braakt af en toe.
Met azijn maak jij je kat of hond vlooien vrij! Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Honden verjagen uit de tuin met afschrikmiddel tegen honden
Honden worden op twee manieren verjaagd: ze krijgen een straal water op zich of schrikken van de felle flits. Door de groene kleur valt het apparaat ook niet enorm op in je tuin.
Lavendel olie: Kalmerend en troostend
Lavendel is een van de meest gebruikte etherische oliën bij honden en ook een van de veiligste. Etherische olie van lavendel zou een kalmerend gevoel in de hersenen van jouw hond teweegbrengen, waardoor ze gerustgesteld worden wanneer ze dat het meest nodig hebben.
Hoe haal je honden urine uit vloerkleed? In tegenstelling tot kattenurine is hondenurine iets gemakkelijker uit je Perzisch tapijt te verwijderen. Begin met het maken van een mengsel van azijn en water.Dit mengsel spray je op je vloerkleed en laat je minstens 10 minuten inwerken.
Als je ervoor kiest om zelf de vlek te verwijderen gebruik je alleen water. Gebruik geen azijn dit kan bij bepaalde tapijten juist zorgen voor een verkleuring. Dep de vlek zoveel mogelijk weg met een vochtige doek. Leg daarna een schone vochtige doek op de vlek, deze trekt zoveel mogelijk de vlek uit het tapijt.
Het type vloerkleed dat bij uitstek geschikt is voor huisdieren is een laagpolig tapijt. Door de korte polen van dit kleed krijg je de haren van jouw hond of kat hier namelijk een stuk makkelijker uit.