Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gebruik een regenmeter als je je gazon sproeit. Vang regenwater op in een regenton en gebruik het opgevangen water bij droogte om je planten water te geven.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Een regenwatergebruikssysteem vangt regenwater op. Dit regenwater kan vervolgens verbruikt worden voor de wasmachine, de wc en de tuin, waardoor het verbruik van drinkwater verminderd wordt. Regenwater kan opgevangen worden op het dak, op het terras of in de tuin.
Uw tuin kan best een aantal weken zonder regen, maar als het te lang droog is raakt ook het grondwater op en krijgen uw planten dorst. Dan is het nodig om uw planten te voorzien van het regenwater dat u zelf heeft opgevangen. Als vuistregel geldt daarbij dat u 0,7m3 regenwater moet opvangen per 10m2 tuin.
In een regenton kunt u het gevallen hemelwater opvangen en bewaren. Wanneer het droger is in uw tuin kunt u dit hemelwater gebruiken om uw gras of planten mee te besproeien. In tijden van piekbuien ontlast u dus het riool en in tijde van droogte heeft u uw eigen watervoorraad.
Infiltratie- of drainbuis en overloop: voert bij heel veel regen op korte tijd, het overtollig regenwater af naar een poel, vijver, beek in de buurt ... Is er geen open water in de buurt, dan moet je de overloop aansluiten op de riolering, maar dit gebeurt zelden of nooit.
Het beregenen van je tuin met een zwenksproeier kost gemiddeld 1 m³ (1.000 liter) water per uur. De prijs van water kan variëren, maar laten we als voorbeeld de tarieven van een groot waterleidingbedrijf zoals Vitens (Nederland) nemen. Voor 2023 hanteert Vitens een prijs van €1,73 per m³ water, inclusief belastingen.
Door je regenpijp af te koppelen, zorg je ervoor dat (een deel van) het regenwater in je tuin of in infiltratiekratten onder de grond wordt opgevangen. Het afkoppelen van je regenpijp kan heel simpel, door de regenpijp laag bij de grond door te zagen en het water via een steen weg te leiden.
Regenwater laten infiltreren betekent dat je het regenwater op een of andere manier de kans geeft terug in de grond te dringen. Het is eigenlijk niet meer dan het herstellen van een verstoord natuurlijk patroon. Regen dringt gewoon in de bodem waarop het valt, en vult op die manier de grondwatervoorraden opnieuw aan.
Je tuin oogt toch frisser van regenbesproeiing dan wanneer je kraanwater gebruikte, maar hoe komt dat eigenlijk? Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Volgens het RIVM is regenwater niet schoon genoeg om zo als drinkwater te gebruiken. Het heeft geen constante kwaliteit en moet eerst gezuiverd worden. Ook is de hoeveelheid regenwater die via daken wordt opgevangen, niet genoeg om een gezin het hele jaar voldoende drinkwater te bieden.
Grondwater legt hooguit een paar meter per dag af. Grondwater verplaatst regenwater dat in de grond is gezakt naar beken, sloten en vaarten. Soms gebeurt dit via drainage. Omgekeerd kan het oppervlaktewater ook het grondwater 'voeden'.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt is een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
Je geleidt het water dan vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis. Door het water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk weer aan de bodem afgeven. Maar ook kun je een teveel aan water door middel van overlopen naar een andere plek geleiden.
Regenwater is makkelijk op te vangen en gratis. Vandaar de verplichting bij nieuwbouw en bepaalde renovatieprojecten om een regenwaterput te installeren. Zo sla je drie vliegen in één klap: je helpt mee overstromingen voorkomen, je bent zuiniger met kostbaar drinkwater en je bespaart op je waterfactuur.
Het water komt in het midden van de voorbezinktank binnen en stroomt langzaam naar de zijkant. De vaste vuildeeltjes bezinken en het vuil (dat noemen we slib) zakt dan naar de bodem. Daar wordt het slib weg gepompt en vervoerd naar de slibgistingstank, waar het slib verder wordt verwerkt.
Graaf een ondiepe kuil in een lager gelegen deel van je tuin. Let erop dat het water van je huis wegstroomt door bijvoorbeeld een gootje aan te leggen vanaf de regenpijp tot aan de kom. Beslis zelf hoe groot je wadi wordt. Een vierkante meter met zo'n 20 cm diepte kan al 200 liter regenwater bufferen.
Als de zon schijnt, moet je vooral niet midden op de dag de tuin sproeien. Dan verdampt het grootste deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Als 's ochtends niet lukt, is vroeg in de avond ook nog een optie.
Let op de standplaats, de grootte van de pot en het seizoen. Bij warm weer met temperaturen van 25 graden Celsius of meer is het verstandig om de planten in pot iedere dag van water te voorzien. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius om de 2 dagen en bij temperaturen van 12 tot 20 graden één keer per week.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Een wadi is een verdiept deel of greppel in de tuin waar het regenwater van je dak en tuin naar toe stroomt. Het woord wadi staat voor Water Afvoer Door Infiltratie. Dit is een makkelijke en ook redelijk goedkope manier om het regenwater van je dak in eigen tuin op te vangen.
De overloop van de regenwaterput moet dan worden aangesloten op die infiltratievoorziening. Vervolgens sluit je de overloop van de infiltratievoorziening, in volgorde van voorkeur, aan op een waterloop, een gracht of een regenwaterafvoerleiding.