Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Welke boxspring is het beste bij rugklachten? Wanneer u rugklachten heeft is het belangrijk om te kiezen voor een boxspring met een medium of hard matras. Het is daarom niet aan te raden te kiezen voor een boxspring met een pocketveringmatras.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Voordelen van een boxspring:
De combinatie van de verende boxspring en het verende matras geeft een optimale ondersteuning aan het lichaam en een comfortabel ligcomfort. Optioneel is een boxspring ook verkrijgbaar in elektrisch verstelbaar. Ideaal voor die gebruikers die graag lezen, tv-kijken of ontbijten.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Schotelbodem. Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Neen. Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
De prijs van een boxspring
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Oorspronkelijk werden boxsprings enkel gebruikt om het matras op te hogen. Tegenwoordig worden boxsprings juist aanbevolen om de stevige ondersteuning te bieden die een matras nodig heeft. Als een matras namelijk op de grond ligt, is er niets dat helpt om schokken op te vangen.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Voor mensen die lage rugpijn hebben en bovendien drukpuntgevoelig zijn, is ruglig aan te raden. Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
De beste geteste boxspring 2021 is de Ninety van het merk Avek. Een comfortabele en complete boxspring met een extra royale topmatras, voorzien van zonering. De Ninety ligt beter dan de andere boxsprings uit de test. Daarnaast scoort hij heel erg hoog op levensduur.
Op nummer één voor 'Beste uit de test' van de Consumentenbond komt de boxspring “Auping Original”, een pocketvering boxspring. De boxspring is getest in combinatie met het Deluxe matras (hardheid medium) en de Deluxe topper. Het matras bestaat uit pocketveren en het topdekmatras is gemaakt van latexschuim.
De technische levensduur van een boxspring ligt vaak tussen de 15 en 20 jaar. Wat de werkelijke levensduur van een boxspring is, is afhankelijk van veel factoren. De kwaliteit van je boxspring. Het aantal pocketveren, de hardheid van de vering, de topper enz.
Afhankelijk van het matras dat je hebt gekocht, kan er na een aantal jaar kuilvorming ontstaan. Hiermee wordt bedoelt dat het matras door zakt op de plekken waar de meeste druk wordt uitgeoefend. Vooral bij de goedkopere 'budget' matrassen is dit een veelvoorkomend probleem.
Is een lattenbodem of bedbodem dan helemaal overbodig? Zeker niet! Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen. Daarbij moet onderaan de matras voldoende ventilatie mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan.
Een hotelbed is een boxspring voorzien van een matras. In hotels wordt veel gewerkt met boxsprings in verband met de ventilatie en dus hygiëne. De binnenveringmatras of pocketveringmatras die meestal daarop geplaatst wordt is zo populair omdat het voor een breed publiek geschikt is.
Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten. Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt.
Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.