Rode kool: gemberpoeder, kaneel en kruidnagel en laurier, ui, zwarte peper. Sperziebonen: bonenkruid en nootmuskaat, peterselie, selderij. Spinazie: basilicum en knoflook, dille, nootmuskaat, zwarte peper. Sla: bieslook en dragon, kervel, knoflook, peterselie, tijm.
Veel kruiden kun je prima binnen kweken. Enkele voorbeelden van kruiden die goed binnen groeien zijn basilicum, bieslook, salie, rozemarijn, oregano, koriander, tuinkers, peterselie, munt, lavendel en tijm. Je kunt de kruiden als kleine plantjes kopen of als zaden.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Verse kruiden
Vers is natuurlijk het allerlekkerst! De (basis)kruiden die je vers echt moet hebben zijn basilicum, bieslook, munt en peterselie. Deze zou je nog kunnen aanvullen met dille, koriander (als je daar niet van moet kotsen), rozemarijn en tijm.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.
Over het algemeen is het voorjaar de beste tijd om te zaaien voor mediterrane, eenjarige kruiden of kruiden die je wilt gebruiken in salades. Ook planten doe je het best in het voorjaar.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Lavas is een veelzijdige smaakmaker. De verse bladeren verfijnen soepen, sauzen of salades. Het maggikruid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond (plantaardig) dieet, omdat door de intense kruidenkracht je veel minder of zelfs helemaal geen zout hoeft te gebruiken om het gerecht op smaak te brengen.
De meeste kruiden houden van een zonnige standplaats. Niet zo gek als je bedenkt dat veel kruiden afkomstig zijn uit warme zuiderse landen. Door de zon ontwikkelen de kruiden een sterke smaak en een vol aroma. Naast een zonnige plekje is ook een beschutte standplaats vaak favoriet.
Kruiden in de schaduw
Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Tijdens zachte winters overleven de meeste doorlevende kruiden ook buiten in pot, zeker als je ze uit de tocht en tegen de zuidmuur van het huis plaatst.
Op een zonnige en beschutte plek
Omdat de meeste kruiden uit zuiderse landen komen, kunnen ze best wat zon verdragen. Kies daarom voor je kruidentuin een zonnige plaats uit. Ideaal is wanneer deze bovendien ook nog beschut is tegen de wind en slechte weersomstandigheden.
De plant behoudt het hele jaar zijn groene blad en witte en lichtblauwe bloemetjes. Rozemarijn is tamelijk vorstgevoelig waardoor het lastig kan zijn om het buiten te telen. Gelukkig kun je het ook prima onder glas kweken of binnen. Net als van veel andere kruiden, heeft rozemarijn geneeskrachtige werkingen.