De Internationale Hydrografische Organisatie erkent de Noordelijke IJszee als de kleinste van de vijf oceanen op Aarde, terwijl er binnen de oceanografie wetenschappers zijn die de Noordelijke IJszee typeren als het Middellandse zeetype van het noordpoolgebied.
Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is. Een zee is een stukje van een oceaan en staat altijd in verbinding met een andere zee of oceaan. Meer dan 70 procent van de aarde is bedekt met water.
Dat water kwam van vele meteorieten (vaak beschreven als "vuile sneeuwballen" omdat er ook veel rotsen en stof in zat) die insloegen op de zich vormende aarde. Maar dat water bevond zich al in die meteorieten voordat de aarde werd gevormd. Dit water is dus minimaal vijf miljard jaar oud.
Om een zee te creëren heb je water nodig, volgens de laatste stand van de wetenschap, is het water hier gekomen door de inslag van kometen (vuile sneeuwballen van ijs en stof). Er is zoveel water op deze mannier aangevoerd dat alle laag gelegen delen hiermee zijn gevuld. En dat zijn nu dus de zeeën.
Een zee is een grote hoeveelheid water, die in verbinding staat met een andere zee of met een oceaan, die ook als zee kan worden aangeduid, zij het dat een oceaan een zelfstandig geheel vormt met een eigen circulatie (zeestroom).
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Veel mensen denken dat het de zoutlucht is, maar eigenlijk ruik je de resten van algen. "Zout kan niet verdampen, dus dat kan je ook niet in de lucht ruiken", vertelt Arthur Oosterbaan bij Gijs 2.0. "Aan zee heb je weinig stof in de lucht, omdat er veel water is. Er is een open landschap met veel wind.
Bij de Noordpool ook door het vele zoete water dat wordt aangevoerd door de grote Siberische rivieren. Ook de Oostzee is minder zout, minder dan 25‰, doordat er veel rivieren in uitstromen en er weinig verdamping is. Het noorden van de Botnische Golf kan zelfs zoet worden genoemd.
Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
Zonder predatoren vernietigen de zeegels de groter zeewieren en slaat het ecosysteem om naar een soort woestijn. Verder zijn er de zeewolf (belangrijkste voedsel voor de zeewolf) en de trekkervissen.
Omdat het water in de Dode zee voor een derde uit zout bestaat, is het veel zwaarder water dan normaal. En daarom kun je er gewoon op drijven.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
In de geologie worden vier en soms vijf oceanen onderscheiden en ongeveer vijftig zeeën.
De gemiddelde diepte van de oceanen op aarde is ongeveer 3.960 meter. Dat is ongeveer dertien Eiffeltorens bovenop elkaar. Het diepste punt, de Marianentrog bij de Filippijnen, ligt op meer dan elf kilometer.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
Uit die modellen blijkt dat haaien (en roggen) in zout water minder goed blijven drijven. Wanneer een haai wil voorkomen dat hij zinkt, kan hij twee dingen doen. Hij kan zich actiever inzetten om hoogte te houden (maar het nadeel is dat dat veel energie kost). Of hij kan een grotere lever ontwikkelen.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
De onderzoekers van het Woods Hole Oceanografisch Instituut schatten dat de wereldzeeën in totaal 1,332 miljard kubieke kilometer water bevatten. De berekeningen zijn gemaakt op basis van nieuwe satellietkaarten van de bodem van de oceanen.
De meeste lijken konden worden geïdentificeerd
Al deze 392 mensen konden worden geïdentificeerd. Daarnaast waren er 328 slachtoffers die niet in Nederland waren geregistreerd als vermist. Van hen werden 134 mensen alsnog geïdentificeerd. Van 194 slachtoffers bleef de identiteit onbekend.
Dat zijn sexhormonen die door de eicellen van zeewieren worden aangemaakt. Bedoeld om er zeewier-spermacellen mee te lokken. Dit hormoon geeft zeewier de specifieke zeewiersmaak. Soms kan de zee echt stinken.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Het eiland Cozume ligt in de Caribische Zee, net voor de kust van Mexico. Duik je hier de zee in, dan zul je versteld staan van hoe helder het water hier is.
In Portugal is augustus de warmste maand met 28°C en de meeste koude maand is 15°C in januari. De gemiddelde watertemperatuur ligt tussen 17°C en 23°C.