Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
Traditionele Japanse maaltijden
Hoe gezond zo'n traditionele maaltijd is, hangt af van de rijst die je kiest en van de bijgerechten. Zilvervliesrijst of meergranenrijst zijn de gezondste opties. Witte rijstsoorten zoals pandanrijst, instant rijst en kleefrijst zijn minder gezond, want daar zitten minder vezels in.
Japanners eten geen brood en weinig zuivel (op probiotische yoghurt en andere gefermenteerde zuiveldrankjes met probiotica na). Verder wordt er weinig alcohol gedronken en zo goed als niet gesnackt. Wat Japanners wél eten is rijk aan umami, de zogenoemde vijfde smaak die ook wel smaak van de heerlijkheid wordt genoemd.
Ramen is oorspronkelijk een Japanse maaltijdsoep die in ontelbaar verschillende variaties bestaat. Er kan vlees in zitten, vis, vaak veel groenten en zeevruchten. Ramen zijn licht verteerbaar, voedzaam en gezond en het wordt in Japan zowel als ontbijt, lunch, diner en snack gegeten.
Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten, miso-soep, pickles en vis of vlees. Voor het kruiden wordt gewoonlijk sojasaus (shoyu) gebruikt, en bij rijst wordt vaak gedroogd zeewier (nori) gegeten. Zeewier is lekker en ook erg gezond!
Japans ontbijt
We hadden het kunnen weten, de Japanners eten als ontbijt gewoon een prachtig samengestelde maaltijd. Deze bestaat vaak uit rijst, misosoep, ingelegde groenten, een ei (zachtgekookt of omelet) en een perfect gegrild stuk vis. Uiteraard gepaard met een kop groene thee.
Drinken in Japan: Kraanwater is overal goed drinkbaar hoewel het wat naar chloor kan smaken. Verder wordt er in Japan veel thee gedronken en dan met name in de variant 'groene thee'. Sake is wellicht de meest bekende drank van Japan, maar er wordt toch vooral veel bier gedronken.
Zoals je kunt lezen zijn instant noodles zowat het meest ongezonde wat je maar kunt eten. Als je gezondheid je lief is, kun je er dus beter geen gewoonte van maken dit op regelmatige basis te eten.
Onigiri wordt door Japanners vaak gegeten als gemakkelijk ontbijt of lunch (warm of koud). Het is een bal of driehoek van plakkerige rijst, gewikkeld in nori (gedroogd zeewier). In het midden van de bal kunnen allerlei soorten vulling zitten, zoals soya, gedroogd fruit of vis.
Eet niet onderweg
Als toerist is het handig om je broodje of sushi al wandelend op te eten, als je van de ene attractie naar de andere loopt. In Japan wordt dit als onbeleefd gezien. Je wordt geacht fastfood, snacks en drankjes ter plekke op te eten en te drinken.
Japan staat bekend als een duur land. Het is niet de standaard budget backpackbestemming en is qua kosten ook zeker niet te vergelijken met Zuidoost-Azië. Sommige dingen zijn zelfs duurder dan in Nederland, openbaar vervoer bijvoorbeeld. Andere dingen zoals eten, is goedkoper dan in Nederland.
Japanners eten driemaal zo veel vis als vlees.
Japanse mix wordt regelmatig aangeprezen als gezondere zoute snack dan chips. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, is Japanse mix inderdaad een snack waarmee je minder kcal tot je neemt: 30 gram Japanse mix staat ongeveer gelijk aan 120 kcal, terwijl 30 gram naturel chips gelijk staat aan ongeveer 540 kcal.
De Japanse zoutjes zijn volgens Wikipedia gestoomd, gedroogd en gegrild. Chips wordt gefrituurd in olie. De bereidingswijze van de Japanse mix is daarmee gezonder, omdat bij frituren slechte vetten ontstaan die schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Instant-noedels zijn absoluut niet het ergste wat je in je mond kunt stoppen. Maar als je het iedere dag eet, is de kans groot dat je aankomt, je de volgende ochtend uitgedroogd en lethargisch voelt, en misschien zelfs problemen krijgt met je humeur of concentratievermogen.
Omdat een portie konjac noodles vrijwel geen calorieën bevat, kunnen ze uitstekend worden gebruikt om je calorie inname te verlagen en buikvet te verbranden. Rijstnoedels bevatten bijvoorbeeld 360 calorieën per 100 gram, terwijl een portie konjac noodles van 100 gram slechts 15 calorieën bevat.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
2. Kanker: Het ingrediënt 'Styrofoom' (letterlijke vertaling: piepschuim) die in de noedels zit is een kankerverwekkende stof. 3. Miskraam : Vrouwen die instant-noodles eten tijdens hun zwangerschap kunnen een miskraam krijgen, omdat de stoffen die hierin zitten invloed hebben op de ontwikkeling van een foetus.
De winnaar is….
Pasta. Het is niet zo goedkoop als rijst, maar het scoort wel hoger op de gezonde meetlat en wordt duurzamer verbouwd. Vooral opvallend: in volkoren pasta zitten meer vezels dan in zilvervliesrijst. Pasta en rijst afwisselen blijft natuurlijk het gezondste!
Conclusie. Het lijkt er dus op dat er geen duidelijk antwoord is welke gezonder is: noedels of rijst. Beide hebben voor- en nadelen en de ene is misschien beter voor jouw gezondheidsbehoeften dan de andere. Het soort noedels en rijst dat je eet, zal ook een doorslaggevende factor zijn.
De wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen en nuttigen van alcohol ligt in Japan op 20 jaar. Onder de 20 mag je niet drinken in Tokyo.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Eten en drinken
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12.