Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Eén van de belangrijkste ingrediënten om de teelt van broccoli goed te laten slagen is een goede, vochtige en waterdoorlatende grond. Net als vrijwel alle andere kolen verlangt broccoli naar goed bemestte bodem. Verwen de grond regelmatig met extra meststoffen of een laagje compost.
Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water. Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten. Als de bladeren er maar slapjes bijhangen, is het de hoogste tijd om water te geven.
Broccoli water geven
Is de bodem nog vochtig, sla dan een keer het water geven over. Op een licht tot matig vochtige bodem groeit broccoli over het algemeen erg goed. Belangrijk is dat de bodem niet volledig opdroogt. Zeker tijdens een warme zomer is dit funest voor de groei.
Als vuistregel geldt dat broccolizaad binnen 4 tot 7 dagen ontkiemt bij omgevingstemperaturen tussen 7 tot 29°C. Wanneer je binnenshuis voor zaait, zorg dan voor voldoende licht om te voorkomen dat je zaailingen uitgestrekt geraken.
Broccoli zaaien en ontkiemen
Met name vogels zijn gek op zaailingen. Begin tussen maart en augustus met zaaien in kweekpotten van 9 cm. In deze kweekpotten hebben zaailingen voldoende ruimte om te groeien en zal de bodem minder snel uitdrogen dan bij kleinere kweekpotjes. Geef om de paar dagen een beetje water.
fijn in de zon planten en geef je broccoli een mooi plekje in de halfschaduw. Hoe meer zon ze krijgt, des te meer vocht zal ze nodig hebben. Om de grond te verbeteren is het onderwerken van oude stalmest of rijpe compost een goed idee.
Oogsten. De oogst van broccoli vindt plaats van juli tot en met oktober en luistert erg nauw. Net voordat de bloemknopjes opengaan is het juiste moment om de bloemknoppen af te snijden. Voor het ras 'Belstar F1' zal dit ongeveer 70 tot 80 dagen na het planten zijn.
Hoe verzorg je een broccoli plant? Broccoli houdt van een koele en voedselrijke grond. Ze houdt van gestaag groeien, ze kan er niet goed tegen als de grond uitdroogt of er niet genoeg voeding meer in zit. Zaai haar daarom op een koele plaats voor, bijvoorbeeld op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn.
Het oogsten moet op het juiste tijdstip gebeuren, omdat bij te laat oogsten de broccoli kan doorschieten. Oogst eerst de hoofdstronk en na 2-3 weken kunnen ook de zijstronkjes worden geoogst. Broccoli kan een paar dagen in de groente la van de koelkast worden bewaard.
Planten gedijen het best als alle omstandigheden in balans zijn. De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Broccoli schiet sneller door bij warm weer en veel regen . Voorkomen : de hoofdstengel tijdig oogsten. Of later in het seizoen pas beginnen met zaaien ( in juli), dan schiet hij minder snel door en heb je tot laat in de herfst (grotere )broccoli . Tip : goed mesten met niet teveel stikstof.
Slechte combinaties
Broccoli: bloemkool, bonen, kool, sla, tomaten. Komkommer: aardappel, kruiden, meloen. Kool: aardbeien, bloemkool, broccoli, tomaten.
Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten. Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen!
Broccoli oogst je op dezelfde manier als de bloemkool, maar je moet wel het moment van oogsten goed in de gaten houden. Broccoli is het lekkerste als ze een mooie donkergroene kleur hebben. Wanneer de broccoli lichter wordt moet je hem direct oogsten. Hoe lichter de broccoli wordt, hoe minder smaak hij krijgt.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed. De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.
De planten zijn winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius en hebben daarom in koude winters mogelijk een beschut plekje nodig. Eind winter, begin voorjaar beginnen duiven vaak erg geïnteresseerd te raken in je overwinterde broccoli en kan het nodig zijn om er netten overheen te spannen.
Veel studies die het verband tussen broccoli en gezondheid onderzoeken bij mensen zijn observatiestudies. Zulke studies tonen inderdaad aan dat een hoge broccoli-consumptie samengaat met een lager risico op verschillende vormen van kanker. Maar mensen die veel broccoli eten, leven in het algemeen ook gezonder.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Door regelmatig broccoli te eten kun je een verbeterde huid krijgen.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
De oorsprong van de broccoli is te vinden in Klein Azië (het huidige Turkije), waar de hele koolfamilie haar wortels heeft. Omdat de plant evengoed gedijt in mildere klimaatzones, wordt broccoli tegenwoordig op grote schaal verbouwd in Italië en Spanje.
Broccoli vraagt voldoende organische bemesting met compost (10 kg per m²) of verteerde stalmest (5 kg per m²) Dit wordt dan bij het planten aangevuld met een minerale meststof 80g/m² (N+P+K) 12+10+18. Stikstof is nodig voor voldoende bladvorming. Alleen dan kan een voldoende groot bloemhoofd gevormd worden.