Hazelnoten oogsten is eigenlijk heel eenvoudig! Eigenlijk moet je hazelnoten niet plukken, je moet schudden aan de takken. De rijpe noten vallen dan vanzelf. De beste tijd om hazelnoten te oogsten is aan het einde van de zomer, van augustus t/m oktober.
Laat de hazelnoten op een droge en goed geventileerde plek enkele dagen drogen om schimmelvorming te voorkomen.
,,Hazelnoten kun je eten zodra ze zonder hulp van de bomen vallen”, legt Slaghuis uit. Met nadruk op 'zonder hulp'. ,,Schudden aan de boom is namelijk funest voor de noot, want je loopt het risico dat er ook onrijpe noten tussen zitten.”
Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en schuif ze 10-12 minuten in de oven op 180 graden. Stort ze daarna op een schone theedoek. Wrijf de hazelnoten tussen de doek heen en weer zodat de vliesjes loslaten. Haal de hazelnoten tussen de vliesjes vandaan en gebruik ze in je recept.
Eerst de naad, dan op de bolle kant, daarna open wrikken. Bij hazelnoten maakt het niet uit, als je maar op de bolle kant slaat. Eerst even 'voelen'. En dan één tikje.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verspreid de rauwe hazelnoten over de bakplaat en let op dat de noten op één laag liggen (en dus niet op elkaar). Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat ze 4 minuutjes roosteren.
Met de onderkant van een (zware) maatbeker
Wil je zo min mogelijk afwas creëren met het fijnhakken van noten, neem dan deze tip aan. Leg de noten op een plat oppervlak, zoals een snijplank. Zet er een voorwerp met een zware bodem op, zoals een maatbeker en duw om de noten te pletten.
Wanneer je hazelnoten opneemt binnen je voedingspatroon kunnen deze een flinke bijdrage hebben aan uw gezondheid. Zo bevatten hazelnoten enkelvoudige onverzadigde vetzuren die een bijdrage leveren aan het gezond houden van het hart en de bloedvaten. Daarnaast zitten hazelnoten boordevol foliumzuur (vitamine B11).
Onrijpe hazelnoten zijn eetbaar maar zijn neutraal van smaak. Bij droging worden deze donkerbruin en de noot wordt zoals de `gewone` droge hazelnoten. De hazelnoten uit Frankrijk zijn groter dan onze inheemse hazelnoten.
In de keuken kun je met hazelnoten heel veel kanten op. Gehakt door of over salades, in gebak, brood, door ragout, in hazelnotenschuim, muesli, crunch, hazelnotenburgers, in likeur, door de pasta, rijstschotels, gemalen als meel voor gebak en brood en dan ook nog als olie.
Verse hazelnoten zijn goed eetbaar, maar over het algemeen een beetje flauw van smaak. Bewaar ze op een droge plaats nog in de dop. Het vliesje dat om de hazelnoot zit vindt niet iedereen lekker. Het is gemakkelijk te verwijderen door de hazelnoten eerst even te roosteren of te bakken in de oven.
Helaas legt de hazelnootboorder zijn eitjes in de noot (als de schil nog zacht is). Uit die eitjes komen larven, die eten de hazelnoot op en maken een gaatje in de bast en verlaten de hazelnoot. Zo tref jij de hazelnoot totaal leeg aan.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hazelnoten zijn tenminste twee jaar houdbaar, mits je ze op een droge en goed geventileerde plaats bewaart. Je kunt hazelnoten het beste in de dop bewaren.
De hazelaar is uitstekend geschikt voor het maken van informele hagen en voor aanplanten als houtwal. De maximale hoogte bedraagt zo'n 6 m. en de jaarlijkse groeisnelheid is ongeveer 20 tot 40 cm.
Blanke en Bruine hazelnoten
De bruine hazelnoot is de vrucht die je uit de schil haalt. Deze noot zit boordevol voedingsstoffen en zijn wat bitter van smaak. Wanneer je het bruine velletje verwijderd door de hazelnoten kort te blancheren, blijft de blanke of witte hazelnoot over.
Het is belangrijk om de plant van te voren goed te bekijken; snoei de takken gelijkmatig terug en doe dit bij 1/3 van de takken. Snoei ze tot ongeveer 40 centimeter van de grond. Heeft de tak een naar buiten gerichte knop? Probeer dan tot boven deze knop te snoeien.
In de zomer zie je de onrijpe hazelnoten al zitten met een rokje van bladeren. (zie de eerste foto). Wanneer de noten rijp zijn, meestal begin oktober, vallen ze vanzelf op de grond, vaak geholpen door een lekkere stormwind. Ga na zo'n flinke storm met een emmertje gratis hazelnoten rapen.
Alle hazelaars hebben weinig onderhoud nodig en groeien eetbare hazelnoten. Een hazelnoot boom bloeit wanneer er nog geen bladeren aan de takken zitten. Hierdoor is de bomen echte naaktbloeier. De boom groeit langwerpige gele katjes die in de zomer al aanwezig zullen zijn in de oksels van de bladeren.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Als je een wat grotere hoeveelheid hebt, gaat dit het beste in een keukenmachine. Voor kleinere hoeveelheden kun je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken.
Noten worden al lang veel gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten, waardoor ze een voortreffelijke smaak krijgen. Of het nu sauzen, soepen, vlees, groenten, salades, desserts en niet te vergeten bakken zijn. Vooral veel gebruikt in het koken van noten worden gebruikt in de Oosterse en Kaukasische keuken.
Notenpasta is in feite niets anders dan een pasta die ontstaat door noten te malen. Net als pindakaas niets anders is dan pinda's die gemalen zijn. Notenpasta is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten pasta's. Van amandelpasta tot cashewpasta en van hazelnootpasta tot paranotenpasta.