Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast.Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Let op de vochtigheidsgraad van je koelkast.Hij moet goed koelen en geen ijsvorming hebben.Kaas kan het beste bewaard worden bij een temperatuur van 5 tot 8 graden.
Zorg ervoor dat u de kaas in een koele en droge omgeving bewaart. Doe dit bij voorkeur in een kaaspapiertje of plasticfolie om uitdroging te voorkomen. Zo kunt u lang genieten van uw heerlijke kaasvoorraad zonder verspilling.
De beste opslagtruc om kaas vers te houden
Neem een schone papieren handdoek, doop deze in witte azijn om deze vochtig te maken (wring overtollige azijn uit) en wikkel de met azijn doordrenkte handdoek volledig om het blok kaas . Vervolgens kunt u het overbrengen in een hersluitbare zak (of luchtdichte container) en bewaren in de kaaslade van uw koelkast.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Laat je oude kaas ademen
Oude kaas – met zijn rijke en romige smaak – gedijt het best bij kamertemperatuur. Ja, echt. In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit
Dit geldt ook voor geraspte kaas en kaas inplakken. Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont. Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Om de kaas te laten 'ademen' moet je ze nooit in huishoudfolie wikkelen. Wikkel ze in plaats daarvan in kaaspapier of bakpapier om te voorkomen dat de kaas gaat zweten en de milde smaken te behouden. Deze kun je vervolgens in een luchtdichte container doen en onderin je koelkast bewaren.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
De duurste kaas ter wereld is de Pule Kaas.
Deze kaas wordt namelijk gemaakt van ezelinnenmelk uit Servië. Alleen voor de Pule kaas zijn er ongeveer 100 ezelinnen. Voor 1 kilo kaas is er wel 25 liter melk nodig. Hier leg je gemakkelijk 1037 euro voor neer.
Het is het beste om kaas, van welke soort dan ook, in een donkere, koele en luchtige ruimte te bewaren – het groentevak van een gemiddelde koelkast is ideaal, omdat het daar niet te vochtig of koud is. Kaas moet kunnen ademen, maar dit vereist een beetje balans om te voorkomen dat de kaas uitdroogt of te vochtig en zweterig wordt.
Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken. Ingepakte kaas is langer houdbaar, representatief verpakt en de omgeving is beschermd tegen vetvlekken. Dankzij de PE laag wordt de kaas goed afgesloten tegen druipen, geventileerd en beschermd.
Handig is wel om de kaas vacuüm verpakt mee te nemen, om zo bijvoorbeeld de warme autorit te kunnen overleven, of de vliegreis in de koffer. Ook handig om te weten is dat vacuüm verpakte kaas wel tot 8 weken houdbaar is, zelfs buiten de koelkast.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Dus je kunt het beschimmelde deel wegsnijden en de rest van de kaas eten . Snijd minstens 2,5 centimeter rond en onder de beschimmelde plek af. Zorg ervoor dat je het mes uit de schimmel houdt, zodat het geen andere delen van de kaas besmet. Natuurlijk vormen niet alle schimmels een risico.
Die witte uitslag is wel degelijk schimmel. Schimmelvorming ontstaat als de kaas niet goed of te lang wordt bewaard. Je doet er inderdaad goed aan om dit er af te schrepen. Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
De witte puntjes zijn ontstaan door eiwitten, die kristallen ontstaan door de indroging van de kaas tijdens de rijping Een kaas moet minimaal 9 tot 12 maanden rijpen alvorens die eiwit kristallen ontstaan.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
De beste manier om zachte kazen in de koelkast te bewaren, is door de kaas in een laag bakpapier of vetvrij papier te wikkelen, gevolgd door een losse laag aluminiumfolie (als de kaaswinkel de kaas nog niet in kaaspapier heeft gewikkeld). (Overigens is dat kaaspapier prima herbruikbaar.)
Kaas is een levend organisme - door het in plastic te verpakken dood je de goede micro-organismen die je wilt laten voortplanten voordat je je stukje eet . Verpak je kaas in plaats daarvan zo dat er wat luchtcirculatie is.
Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen. Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee.