Mag een houten snijplank in de vaatwasser? Een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord is: nee. Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Je kunt de snijplank schoonmaken met een oplossing van zout water. Wrijf de snijplank goed in met een in het zoute water doordrenkte theedoek. Je kunt een kunststof snijplank ook even laten weken in zout water en daarna goed afborstelen of spoelen.
Een snijplank schoonmaken
Je snijplanken het beste schoon kan maken door ze met heet water en goed afwasmiddel flink schoon te schrobben. Hout kan niet in de afwasmachine, dus om een houten snijplank schoon te maken is dit tevens de enige manier. Spoel de snijplank om en droog hem af met papieren doekjes.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2
Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Bamboe snijplanken
Een snijplank van bamboe neemt nauwelijks vocht op en zal veel minder snel kromtrekken of scheuren dan een houten plank. Ook heeft bamboe van nature een antibacteriële werking. Allemaal voordelen dus en daarbij ziet bamboe er ook nog eens heel mooi uit.
Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Verkleurde snijplank
Maak een pasta van gelijke delen baking soda, zout en water. Verdeel dit over de snijplank en boen met een sponsje over de vlekken. Was hem daarna nog een keer af of zet hem in de vaatwasser. Daarna heeft je snijplank weer helemaal zijn originele kleur!
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Maak de borrelplank na gebruik gelijk schoon met een (soda)sopje om te voorkomen dat vlekken, geuren en bacteriën in het hout trekken. Droog de plank gelijk af na het schoonmaken, zo voorkom je dat hij kromtrekt. Zet een houten snijplank nooit in de afwasmachine!
Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden. De beste manier is de snijplank na gebruik gelijk af te spoelen onder de kraan, eventueel even ingesmeerd met een milde zeep. Daarna kan de snijplank worden afgedroogd of in een afdruiprek gezet worden.
Dat doe je door houten planken af te nemen met azijn en door plastic planken een uurtje in een bak met verdund bleekwater te leggen. Moeten er ook vlekken en geurtjes verwijderd worden, dan kun je zowel houten als plastic planken een scrubbeurt geven met grof zout en een halve citroen.
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
Het is duidelijk te zien welke materialen harder zijn dan het mes. Deze zijn dus niet geschikt als snijplank. Dat is dus glas. Bij gebruik van een mooie glazen snijplank kun je dus beter je goede messen meteen in de prullenbak gooien.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Rood voor rauw vlees. Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren. Groen voor groenten en fruit. Geel voor gevogelte.
Rode snijplanken zijn geschikt voor rauw vlees. Bruine snijplanken zijn geschikt voor gebraden vlees. Blauwe snijplanken zijn geschikt voor vis. Paarse snijplanken zijn speciaal voor allergene bereiding.
Eikenhout is een lichtgekleurde houtsoort en staat bekend om hard het is. Hierdoor is het perfect als hout voor snijplanken en hakblokken. Het is wel aan te raden het hout te behandelen met speciale olie of crème om de snijplank in optimale conditie te houden.