Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet je altijd tijdig door je tandarts laten repareren. Ook als je kunstgebit is gebroken, moet je altijd je tandarts raadplegen. In dit artikel vertelt onze mondhygiëniste Marjolein meer over wat je moet doen bij een kapotte tand of prothese.
Geen een vulling houdt het levenslang uit, of het nu een composietvulling of een amalgaamvulling is. Tandartsen vinden over het algemeen amalgaam – een combinatie van kwik, zilver, tin of andere materialen – gemakkelijker en goedkoper. Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee.
Tandarts heeft inspanningsverplichting
Maar ze zijn niet verantwoordelijk voor het resultaat. Dit omdat elk gebit anders is en het resultaat daardoor ook per persoon kan verschillen. Je hebt dus in principe geen garantie op een behandeling zoals vullingen, reinigen en wortelkanaalbehandelingen.
Als patiënt heb je rechten en plichten. Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Geen verplichte garantie
Je nieuwe kroon breekt af of je gebit is niet goed schoongemaakt. In sommige gevallen kun je de tandarts hierop aanspreken, maar soms niet. Een tandarts is niet verplicht om garantie te bieden. Dit is namelijk niet wettelijk vastgelegd.
Nazorg bij het vullen van een kies
Wanneer u uw kies heeft laten vullen bij de tandarts, is het mogelijk dat u achteraf milde pijn of gevoeligheid ervaart. Toch hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Dit zijn namelijk normale gevolgen van de ingreep.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.
Een gebroken vulling kan voor veel (pijn)klachten zorgen. Het is dan ook belangrijk om bij een gebroken vulling direct een afspraak te maken. Als u hier te lang mee wacht, kan het tandbederf via de scheur in uw vulling nog verder uw tand of kies in trekken.
De slijtage wordt veroorzaakt door zuren uit eten en drinken of uit de maag dat het tandglazuur aantast. Door tanderosie kunnen kiezen gevoelig worden voor warm en koud en ook van vorm en kleur veranderen. Kiezen slijten, worden dunner of doorschijnender omdat het glazuur verdwijnt en stukjes van de tand afbrokkelen.
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Tandglazuur heeft namelijk een uur de tijd nodig om van een zuuraanval te herstellen. De frequentie van eten/drinken is belangrijk als het om erosie gaat. De hele dag kleine slokjes uit frisdrank uit een flesje nemen is schadelijker voor het glazuur dan in één keer een glas cola drinken.
Doe-het-niet-zelf!
Toch raadt hij het absoluut af om zelf thuis aan de slag te gaan, meldt de Volkskrant. Als een kies aan het rotten is, moet je die uitboren en de bacteriën eruit halen, anders blijft dit proces doorgaan. Vergelijk het met rottend hout waar je een verflaagje overheen smeert.
Afgebroken kies of tand herstellen met een kroon
De tandarts zal een kroon adviseren wanneer het vullen niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld bij een tand die te ver is afgebroken of door tandbederf. Door het plaatsen van een kroon krijgt het gebit de oorspronkelijk vorm weer terug.
Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat er weer goed kan worden gekauwd en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als het tandvlees iets is teruggetrokken dan liggen de tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude of warme dranken.
BPA kan in kleine hoeveelheden voorkomen in composietvullingen. Tijdens en vlak na het plaatsen van een composietvulling lekt er soms wat BPA uit het composiet in het speeksel. Langere tijd na plaatsen kan BPA ook uit composiet lekken door slijtage van het composiet. Via het speeksel komt BPA in het lichaam terecht.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
Met een verdoving wordt een gebied in je mond verdoofd. Met een dunne naald wordt een beetje verdovingsmiddel in het tandvlees gespoten. Dit middel zorgt ervoor dat de zenuwen in dat gebied geen prikkels naar de hersenen sturen. De zenuw werkt dus even niet en hierdoor voel je geen pijn.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Fusie Dental Clinics met Zwitserse en Duitse ketens
Dental Clinics begon in 2007 met twee groepspraktijken: een in Maastricht en een in Weesp. De keten heeft inmiddels samen met TopOrtho verspreid over Nederland 88 vestigingen en zo'n 500.000 patiënten.
Als je van tandarts wilt veranderen, dan mag dat. In Nederland bestaat het recht op vrije keuze van behandelaar. Een tandarts heeft geen acceptatieplicht. Als zijn praktijk vol zit, hoeft hij/zij je niet te behandelen.