Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven: Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. Lees hier waarom je niet te vroeg moet beginnen met brood aanbieden. Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte.
Voor kinderen jonger dan 9 maanden is een kinderkoek alleen geschikt wanneer het geprakt wordt met vloeistof zoals in een fruitpap of met melkvoeding in een papje, om verslikken te voorkomen. Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan.
Stukjes voeding
Een broodkorst of een cracotte zijn hier heel geschikt voor. Geef deze in zijn handje en laat het hem zelf opeten. Je zal zien dat je baby dit ook echt moet oefenen. Soms weet hij zijn mond niet te vinden of laat hij de hele tijd de broodkorst uit zijn hand vallen.
Geef je dreumes of peuter tussendoor alleen producten uit de Schijf van Vijf zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Er is een groot aanbod aan kinderkoekjes, snoepjes of sapjes voor tussendoor.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
Geef je baby tot hij 1 jaar is geen zuivelproducten als melk en yoghurt. Geef tot die tijd borstvoeding of opvolgmelk. Als je baby 1 is kun je natuurlijk doorgaan met het geven van borstvoeding, maar hij mag dan ook zuivelproducten hebben.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Baby MAISFINGERS is het perfecte, gezonde tussendoortje voor je baby. Net als ouderen hebben baby's zo nu en dan behoefte aan een tussendoortje. Het is belangrijk dat baby's voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zo te kunnen blijven groeien. Daarnaast geven tussendoortjes de baby extra vitamines.
Als je kind zo rond zijn eerste verjaardag mee-eet met ontbijt, lunch en avondeten kun je af en toe iets tussendoor geven zoals rozijntjes. Let er wel op dat je niet te veel geeft. Wanneer zijn buikje al gevuld is met iets anders, heeft je kind minder trek bij de volgende maaltijd.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.
Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Leeftijd van de baby: Baby's jonger dan 6 maanden hebben over het algemeen nog geen vast voedsel nodig en hebben voldoende aan uitsluitend borstvoeding of flesvoeding. Rijstwafels kunnen worden geïntroduceerd als aanvulling op vast voedsel vanaf ongeveer 7 maanden oud.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
De banaan is favoriet als het gaat om eerste hapje. Wanneer je dit aan jouw baby wilt geven is het handig om, de eerste paar keren, de banaan één keer in de lengte en één keer in de breedte door te snijden. Zo heeft de baby het meeste grip. Een banaan wordt wel snel glibberig.
Een goed tussendoortje is bijvoorbeeld een stukje zachte mango of banaan, een stukje gekookte wortel of wat avocado. Het hoeven geen grote hoeveelheden te zijn, zoals de naam al doet vermoeden; het gaat echt om iets kleins en het vervangt geen maaltijd.
Je baby mag een soepstengel vanaf 6 maanden. Maar wacht liever even tot hij of zij wat ouder is. Want dan is je baby niet te snel verzadigd en heeft je kleine tandjes om goed te kunnen kauwen. Het fijne van soepstengels is dat ze heel snel zacht worden in de mond.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Geef kleine kinderen geen rauw vlees
Geef baby's, peuters en jonge kleuters geen rauw vlees. Hierin kunnen bacteriën zitten (o.a. listeria) waar je kind ziek van kan worden. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Geef ze dus bijvoorbeeld geen ossenworst, filet américain en carpaccio.
MELK EN MELKPRODUCTEN
Chocolademelk, fristi, vruchtenyoghurt, vla, kinderkwark en andere kindertoetjes kun je het beste niet geven, omdat hier veel suiker in zit. De kans is groot dat, wanneer je kindje dit heeft geproefd, hij zijn gewone melk niet meer wilt. Dit geldt overigens ook voor drinken.