Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Maar gezonder kan altijd. De Reguliere ontbijtkoek bevat 102 kcal per portie. De Zero variant bevat 72 kcal per portie. Daarmee valt de Zero onder de noemer 'gezond tussendoortje' volgens de Richtlijnen Goede Voeding(2).
Is volkoren ontbijtkoek gezond? Gewone ontbijtkoek bevat amper 3,4 gram voedingsvezels. Volkoren ontbijtkoek lijkt dan een goede optie om meer vezels op te nemen en meer vitamines en mineralen. Hoewel volkoren ontbijtkoek een beetje volkoren meel bevat, is dit niet gereglementeerd.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Een Snelle Jelle Zero geeft toch altijd nog 100 calorieën. Calorieën zijn trouwens niet zaligmakend. Ook een appeltje voor de dorst (of trek) geeft gemiddeld 80 calorieën, maar een appel heeft het voordeel dat het veel vezels en vitamines bevat. Lekker gezond dus en een hele goede keuze!
Wat kan ik zoal eten als gezond ontbijt? Volkoren brood met beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. En een glas magere of halfvolle melk of karnemelk bij je boterham. Drink je geen zuivel, dan is sojadrink verrijkt met calcium en B vitamines een alternatief.
We helpen je een handje en zetten de vervaarlijk lekkere koffiekoeken in het calorieën-daglicht: De onverwachte koploper is de pecannotenkoek met liefst 415 kcal. De “gezondste” zijn een donut of klassieke Franse croissant, op voorwaarde dat je er geen boter, choco of confituur op smeert, natuurlijk.
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Conclusie. Ontbijtkoek zonder toegevoegde suiker bevat een kwart minder calorieën. Toch waarderen onze proevers de smaak nog steeds: de ontbijtkoek zero is wat donkerder en iets anders van structuur, maar daardoor niet minder lekker.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.
Toch zijn ze niet zo'n super goede broodvervanger. Een rijstwafel bevat namelijk weinig voedingsstoffen en helemaal weinig vezels. Door het eten van een rijstwafel raak je dus minder snel verzadigd. Aangezien een wafeltje maar 30 kilocalorieën bevat, kun je ze wel gerust als tussendoortje eten.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1408 Kj (336 Kcal), Vetten 19.3 g., Vetten verzadigd 13.2 g., Koolhydraten 33.2 g., Suikers 3.2 g., Eiwitten 7.1 g., Zout 1.00 g.
1 koek (75 g) bevat 326 calorieën.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.