De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Boomschors kopen bij bouwmarkt of tuincentrum
Dit kan zowel online als in de winkel.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Een laagdikte van acht centimeter is voldoende als u in een gebied woont waar zandleem of kleigrond ligt. Een zandgrond is gebaat bij een laagdikte van tien centimeter.
Wij raden over het algemeen aan om een laagdikte van 10 cm Franse boomschors aan te houden. Het totale oppervlak in vierkante meters vermenigvuldigt u dan met 0,1. Met 1 minibag Franse boomschors (is 0.5 m3) kunt u dus een oppervlak van 5 m2 bedekken, met een laagdikte van ca. 10 cm.
De allerbeste boomschors tegen onkruid
De beste boomschors tegen onkruid is Franse boomschors in kleine stukjes. Deze schors zorgt voor een compacte laag, gaat lang mee, en is daardoor goedkoper dan houtsnippers. Franse boomschors is prijzig, maar gaat lang mee en is daardoor per jaar gerekend toch een goede oplossing.
Bij Frans boomschors moet de laag iets dikker zijn, namelijk 7 a 8 cm. Met een big bag van 550 Liter bedekt u circa 6 - 8 m2. Met een big bag van 950 Liter ofwel een hele kuub/ m3 bedekt u ongeveer 10 a 12 m2.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Voor 10 m2 kale grond heb je gemiddeld 1 m3boomschors nodig. Een kleinere hoeveelheid volstaat bij een laagdikte van minder dan 10 cm, of als er al planten staan. Met de tool kun je berekenen hoeveel m3boomschors je nodig hebt om je tuin te beschermen tegen onkruid en droogte.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Boomschors vervangen doet u meestal om de 3 tot 5 jaar. Beloopt u het boomschors regelmatig? Dan kan het noodzakelijk zijn om het materiaal vaker te vervangen. Met name als de oude laag nat is of zelfs gaat rotten, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen.
Wil je onkruid voorkomen, breng dan sierschors aan in een laag van 6 tot 8 cm. Zo krijgt onkruid geen kans meer: de sierschors verhindert dat nieuw zaad gaat kiemen. Sierschors zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslaat bij hevige regen. Daardoor krijgen de wortels van je planten altijd genoeg zuurstof.
Onder gebruikelijke omstandigheden kunt u op een levensduur tot 5 / 6 jaar voor Frans boomschors rekenen. Is er sprake van veel regen of nattigheid? Dan kan de levensduur iets verkorten.
Grove schors ('maat 20-40', wat staat voor 20 tot 40 mm dikke stukken) is het meest populair, omwille van het uitzicht, maar fijnere schors (maat 10-20) bedekt de bodem beter, houdt het onkruid langer weg én beschermt je planten beter tegen de droogte.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor hennepvezel of fijne beukensnippers. De goedkoopste optie is zaagsel. Zaagsel werkt prima als bodembedekking in het kippenhok, maar geeft wel meer stof af. Voor een optimale bescherming van het nachthok tegen bloedluis kan je kiezen voor het gebruik van tabak stro.
Leg een laag mulch rond de planten tegen slakken
Gebruik grove mulch (houtsnippers) of plakkerige mulch (je afgereden gras) om de grond te bedekken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je grond droogt niet uit en de slakken haten dit spul.
Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen.