Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Fossiele brandstoffen -aardolie, aardgas en steenkool - dragen sterk bij aan klimaatverandering. Daarom stappen we over op groene energie.
Het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Vooral vlees maar ook zuivel en kaas vormen de grootste milieubelasting, zo blijkt uit een studie van het RIVM.
Een duurzaam product is een product van hoogwaardige kwaliteit dat lang meegaat en dat de aardse grondstoffen niet uitput. Duurzaamheid zegt echter niets over dat een product natuurlijk is of over het type productieproces. Vaak is het product wel chemisch geproduceerd en is het niet goed voor het milieu.
Het tegenovergestelde van duurzaam is niet-duurzaam of eindig. Eindige energie is 'energie afkomstig uit eindige bronnen', zoals fossiele brandstof. Een alternatief is niet-herwinbaar.
Fossiele brandstoffen zijn voorbeelden van niet-duurzame energiebronnen. Zoals de naam al prijsgeeft, ontstaan fossiele brandstoffen uit fossielen of dode organismen. Dat deze brandstoffen op kunnen raken en dus uitputbare energiebronnen zijn, spreekt voor zich.
Fossiele brandstoffen zijn naast milieubelastend ook schaars: ze raken een keer op.Duurzame energie is daarentegen oneindig beschikbaar: die komt uit bronnen als zon en wind. Duurzame energie wordt daarom ook wel groene of hernieuwbare energie genoemd.
Milieuvervuiling is bijvoorbeeld zeer schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ook voor het ecosysteem. De voedselproductie komt in veel gebieden in gevaar door verwoestijning, (extreme en toenemende) droogte, overstromingen en ontbossing. Dit zijn allemaal ernstige gevolgen van het menselijk handelen.
Wat zijn producten die duurzaam zijn? We noemen producten duurzaam wanneer ze zijn geproduceerd op een manier waardoor natuur en milieu zo min mogelijk worden belast. Ze kunnen ook gemaakt zijn van gerecycled materiaal of zonder grondstof uitputtende mechanische processen.
Wat is duurzaamheid in kindertaal? We gebruiken bij ASN Bank de definitie van duurzaamheid van de Verenigde Naties. 'Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden, zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt.Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
Ons land gebruikt veel fossiele energie voor bijvoorbeeld de kassen in de tuinbouw, vrachtwagens, de haven in Rotterdam, hoogovens en cementindustrie. De stap naar duurzame energie is voor Nederland dus heel groot, juist omdat we onze industrie en economie zo hebben gebouwd op fossiele energie.
Conclusie: Kunststof is duurzaam, mits het goed wordt verwerkt. Kunststof is duurzaam, mits het voor langere tijd gebruikt wordt, of gerecycled wordt. Wegwerpplastic wordt helaas niet altijd goed weggegooid, en beland daardoor soms in de natuur, waardoor dit materiaal kunststof een negatief imago geeft.
Een lekker warm bad, is dat wel duurzaam? Tja, eerlijk is eerlijk: badderen is niet de meest duurzame keuze. Vul je een bad tot aan een comfortabele waterhoogte, dan ben je als snel zo'n 120 tot 150 liter verder. Met een waterbesparende douchekop staat dit gelijk aan 20-25 minuten douchen.
Wereldwijd hebben we een gelimiteerd aantal grondstoffen tot onze beschikking. Wij zijn ons ervan bewust dat we hier spaarzaam mee om moeten gaan. Daarom zetten we ons in voor onder andere duurzame grondstoffen, duurzamere verpakkingen, het hergebruiken van reststromen en het tegengaan van voedselverspilling.
Duurzaamheid is een breed begrip. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht, zodat we de aarde niet uitputten. Duurzame ontwikkeling betekent de aarde zo gebruiken dat toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben.
Om te weten of uw producten als duurzaam (sustainable) kunnen worden beschouwd, moet u ze aftoetsen aan volgende kenmerken: Ze zijn opgebouwd uit biologische (hernieuwbare) materialen die geen verstoring veroorzaken in de voedingsketen of uit niet-hernieuwbare materialen die reeds in omloop zijn.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Maar ook kiezen voor duurzaam reizen en vakantie vieren. Vaker vegetarisch eten, minder verspillen, afval scheiden en recyclen.
Naast klimaatbelasting door uitstoot van broeikasgassen heeft kledingproductie ook op andere manieren gevolgen voor het milieu. Denk aan landgebruik, watergebruik en gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.
Milieuverontreiniging of -vervuiling is aantasting van het milieu door menselijke activiteiten. Het gaat hierbij niet alleen om chemische verbindingen, maar ook om geluid, licht, straling en dergelijke.
Energieleveranciers vergelijken op duurzaamheid
Energie vergelijken op duurzaamheid kan nu heel makkelijk. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE onderzochten de duurzaamheid van 25 energieleveranciers. Deze kwamen het beste uit de test: Energie VanOns.
Energie is duurzaam wanneer het opgewekt wordt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu en herbruikbaar zijn. Duurzame energie wordt steeds belangrijker omdat de fossiele brandstoffen op aarde steeds meer opraken.