Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Hoelang blijven eieren goed? Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Een rauw ei kun je vier weken lang in de koelkast bewaren, aldus het Voedingscentrum. Bewaar een rauw ei bij voorkeur in de doos en niet in het rekje in de deur van de koelkast. Dit voorkomt uitdroging. Zet eieren ook niet al te dicht bij sterk ruikende producten, aangezien eieren snel geuren overnemen.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
2. Ruik aan het ei. Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.
Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen. Daarom worden eieren niet in de koelkast bewaard in het verkoopscircuit.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Een vers ei bevat weinig lucht en blijft op de bodem van de schaal liggen. Maar een oud ei bevat veel lucht en zal loodrecht op z'n spitse kant gaan staan, of zelfs gaan zweven of drijven in het water. De kans bestaat dan dat je met een rot ei te maken hebt.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Hoe komt het dat een ei kan drijven? Er zit een klein luchtzakje aan de bolle kant van het ei. Naarmate het ei ouder wordt, verliest het vocht en koolstofdioxide en neemt de luchtkamer in grootte toe.Meer lucht geeft een ei meer drijfvermogen, en zo kun je dus heel eenvoudig zien of het nog vers is of niet!
Als je nauwelijks geluid hoort of als het ei vrij stil is wanneer je het schudt, duidt dit meestal op versheid. Het geluid is gedempt en voelt "vol" aan. Als je een duidelijk klotsend of klaterend geluid hoort wanneer je het ei schudt, kan dit erop wijzen dat het er meer lucht in zit en het ei minder vers is.
Rauwe eieren invriezen
Een rauw ei kun je invriezen, maar niet in z'n schelp. Die zou immers breken. Oplossing: het ei breken en klutsen voor het de diepvriezer in gaat. Je kunt kiezen of je het volledige ei of dooier en eiwit apart invriest.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
De gemiddelde houdbaarheidsdatum is 28 dagen. Vaak zullen de eieren nog langer houdbaar zijn. Dit kun je testen door de eieren in een bak water te leggen. Wanneer het ei op de bodem blijft liggen, dan is het nog vers.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Ei met groenblauwe waas
Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit.
Een omelet kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 1 dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje. Omdat ei rubberachtig van textuur wordt als je het invriest, kun je een omelet beter niet invriezen.