De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt.
Wat is dan de ideale lengte van een motivatiebrief? Daar kun je geen exacte word count aan hangen, maar de gemiddelde motivatiebrief past in ieder geval op één kantje en telt dus ongeveer 300 – 500 woorden. Belangrijker dan het aantal woorden is de inhoud. Lever de belangrijkste informatie zonder overbodige details.
opbouw van een korte motivatiebrief
Wij adviseren om tussen de 150 en 300 woorden te gebruiken voor je korte motivatiebrief. Bekijk hieronder de opbouw en de ontlede motivatiebrief.
In een sollicitatiebrief zet je informatie over jezelf, je competenties en je werkervaring. Je motiveert waarom jij bij het bedrijf past en wat jouw toegevoegde waarde is. Ook kan je vertellen hoe je de vacature hebt gevonden en wat je in je huidige baan bereikt hebt.
Voorbeeld: Ik hoop dat ik mijn enthousiasme voldoende heb toegelicht in deze brief, en zou dat heel graag nog verder willen doen in het echt! Ps. Houd de motivatiebrief zo kort mogelijk! Maximaal één A4, anders leest de lezer hem niet helemaal af, wat zonde is.
In een goede brief, mogen de datum, je adres, de naam van het bedrijf en een korte onderwerpregel niet ontbreken. Een motivatiebrief is jouw sleutel naar succes. Door je te onderscheiden van andere kandidaten, maak je nog meer kans om jouw droomjob te vinden.
De meest opvallende dingen aan het bedrijf die jij interessant vindt (of dit nu wel of niet met je toekomstige baan te maken heeft). Waarom je interesse hebt in het bedrijf. Waarom je interesse hebt voor de baan. Bewijs waarom je geschikt bent voor de baan.
Kort samengevat: met mijn persoonlijke kwaliteiten en X-jaar werkervaring, ben ik ervan overtuigd dat ik van toegevoegde waarde kan zijn voor uw bedrijf. Graag licht ik mijn motivatie verder toe in een persoonlijk gesprek. Tot slot verwijs ik u graag naar mijn curriculum vitae in de bijlage.
Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiebrief? Vertel wat je naam is en hoe oud je bent.Vertel vervolgens kort iets over wie je bent, wat je gestudeerd hebt en wat je passies en hobby's zijn. Als je werkervaring hebt opgedaan tijdens je studie, is het goed om hier kort over te vertellen.
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Dat is simpel: de ideale lengte van een sollicitatiebrief is tussen een halve pagina en een hele pagina. Een sollicitatiebrief moet dus op 1 A4'tje passen. Dit blijkt onder andere uit Amerikaans onderzoek onder recruiters. Maak je sollicitatiebrief dus liever niet korter of langer dan dat.
Relatief simpel gezegd is ChatGPT een chatbot die AI-gegenereerde content maakt. De chatbot kan dus allerlei dingen schrijven, zoals een cv of een sollicitatiebrief. Maar ook je scriptie maken of een mailtje opstellen is mogelijk.
Je merkt al dat een motivatiebrief niet altijd nodig is, maar in sommige gevallen kan ze net wél nuttig zijn: Wanneer je een carrièreswitch maakt: Als je solliciteert in een sector of rol waar je nog geen ervaring in hebt, dan kan je in een brief wel uitleggen waarom je precies in die sector of rol wil werken.
Na deze witregel komt de plaats en vervolgens de datum. Dit is de plaats waar je de motivatiebrief schrijft en de datum van de dag waarop je de brief verstuurt. Schrijf het jaartal altijd voluit en de maand in letters.
Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. Zoek uit bij wie je brief uiteindelijk terechtkomt.En spreek hem of haar direct aan.Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed.
In de afsluiting van je motivatiebrief benadruk je nog een keer wat je met de brief hoopt te bereiken: aangenomen of toegelaten worden tot de opleiding. Als je bijlagen toevoegt, zoals een cijferlijst, een certificaat of een diploma, kun je hier in de afsluiting ook naar refereren.