Je kunt dan ook de warmte in je baarmoeder stimuleren door de doorbloeding te bevorderen. Kleed jezelf dus warm genoeg en houd vooral je handen en voeten warm. Dikke sokken, een dekentje en warm eten en drinken zoals thee helpen. Maar vermijd veel te warm douchen, bezoekjes aan de sauna of hete kruiken.
Externe warmte
Je krijgt letterlijk een koude baarmoeder als je het koud hebt. Vroeger waren ze nog niet zo gek, wat je namelijk nodig hebt is een kruik. Een ouderwetse warm water kruik is een echte musthave als je een kinderwens hebt.
Wat zijn de oorzaken? In feite gaat de TCG ervan uit dat te veel en te langdurige blootstelling aan koude een koude baarmoeder tot gevolg kunnen hebben. Specifiek raden ze dus af om veel voedsel te eten dat koud van aard is. Denk dan aan rauw voedsel, salades, ijskoude dranken en fruit.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Endometriose, de groei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder, of 'vijandig' slijm in de baarmoederhals kunnen ook tot onvruchtbaarheid leiden. Bij mannen ligt de oorzaak vaak aan géén of te weinig zaadcellen. Ook kan het zijn dat de zaadcellen niet actief genoeg zijn.
Andere factoren die mogelijk een rol spelen in verminderde vruchtbaarheid zijn onder andere drugs, alcohol, medicatie, chemotherapie, roken. Ook de leeftijd van de man speelt een belangrijke rol.
Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Genoeg voeding rijk aan flavonoïden eten is dus een goed idee! Je vindt het in voeding zoals druiven, pruimen, kersen, blauwe bessen, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten. De volgende voeding wordt gezien als libido-opwekkend, wat goed kan helpen als je graag zwanger wilt worden.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Ongeveer 9 dagen na de eisprong (dit is bij een cyclus van 28 dagen, dus 5 dagen voor je verwachte menstruatie) hecht de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand. Dit vastgroeien in het baarmoederslijmvlies, wordt innestelen genoemd. Tijdens dit ingroeien knapt soms een vaatje wat bloedverlies veroorzaakt.
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Eén keer per week stomen wordt aanbevolen. In geval van spontane bloedingen in de laatste drie maanden van de cyclus mag u niet stomen, maar mag u wel een kruidenzakje in uw bad gebruiken. Stoom NIET tijdens uw zwangerschap of menstruatie.
Dit zou helpen om je vagina om een natuurlijke manier te ondersteunen en reinigen, en het zou verfrissend, ontspannend en helend werken voor je yoni na de bevalling. Door de warmte van de stoom worden de poriën letterlijk geopend waardoor de kruiden worden opgenomen in het weefsel van je vagina én baarmoeder.
Levensduur van sperma
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Ongezonde leefstijl, zoals roken en alcohol maar ook ongezond eten, beïnvloeden je vruchtbaarheid negatief. Als je wat ouder bent duurt het zwanger worden vaak wat langer. Overgewicht (zowel bij mannen als vrouwen) vermindert de vruchtbaarheid, probeer een gezond(er) gewicht te krijgen.