De Eucalyptus is niet giftig.
Vooral de eucalyptus gunnii - ook wel bekend als gomboom - vinden we heel vaak terug. Deze plant, afkomstig uit Australië, is een waardevolle voedselbron voor koala's, hoewel eucalyptus in werkelijkheid giftig is vanwege de hoge concentratie van essentiële oliën.
Het smaakt een beetje naar karamel.
Eucalyptus kan in het voorjaar (flink) teruggesnoeid worden, maar ze reageren daar nogal eens op met een groeiexplosie. Ook kan het zijn dat daarna voorlopig weer alleen jeugdblad verschijnt. Worden de planten erg drastisch gesnoeid dan lopen de meeste soorten weer vanaf de grond uit, maar dan als struikvorm.
Eucalytpus etherische olie is dus giftig voor katten.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
De takken blijven zo'n 10 dagen mooi als je ze in een vaas met water zet. Gooi ze hierna niet weg, want eucalyptus laat zich makkelijk drogen.
Het bestanddeel eucalyptol werkt slijmoplossend en ontstekingsremmend, en helpt ook tegen hoofdpijn, een verstopte neus en een hoest. Het kan dus helpen bij een verkoudheid, sinusitis, bronchitis, maar ook bij keelpijn, blaasontsteking, schimmelinfectie, koorts en griep. Bovendien vermindert het de symptomen van astma.
De Eucalyptus stamt af van de familie Myrtaceae. De benaming van de plant komt uit het Grieks en betekent 'mooie muts' of 'goed bedekt'. De blaadjes verspreiden een sterke, frisse, menthol achtige geur die insecten op afstand houdt.
Eucalyptus bladeren zijn een belangrijk geneesmiddel voor de Aboriginals in Australië. De bladeren, als aftreksel in water en/of gekauwd tot een brij werden gebruikt om koorts te verlagen en infecties te behandelen. De bomen groeien snel en nemen heel veel water op.
Zoals het gezond houden van onze luchtwegen en het reinigen van de atmosfeer om ons heen. Gebruik: In een halve liter kokend water 2 lepels eucalyptusblad. Na 10 minuten trektijd kunt u heerlijk eucalyptus thee drinken. U kunt meerdere kopjes drinken maar wij adviseren niet meer dan 4 kopjes per dag.
Gedroogd
Je kan je bosje eucalyptus ook heel mooi laten drogen. Hang hem aan een touwtje aan de muur of het plafond en de bladeren zullen een blauwgrijze kleur krijgen. Je kunt het gedroogde bosje vervolgens in een mooi vaasje (zonder water) zetten, ophangen, in een krans weven en nog veel meer.
Gebruik dan liever geen pepermunt, eucalyptus, fris briesje of kaneel. Deze oliën zijn erg krachtig en de kleine longetjes van zo'n jong kindje vinden dat nog te zwaar en onprettig. Zoals je ziet is lavendel sowieso een wondermiddel in een flesje!
Citroen en eucalyptus-olie, het ideale afweermiddel
Een olie die gemaakt is op basis van citrusnoten en eucalyptus is een geschikte olie om muggen weg te houden. De sterke geur, die je direct op de huid of kleding aanbrengt, of in de lucht verspreidt, schrikt insecten af.
Van alle buideldieren is de koala de moeilijkse eter. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 800 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur, wat giftig is voor de koala.
Het grootste gevaar bij de meeste etherische oliën is dat wanneer ze puur ingeslikt/gedronken worden, ze door het bijtende effect in de slokdarm uitgeproest worden. Hierbij kan etherische olie in de longen terecht komen waarbij een chemische ontsteking in de longen kan optreden. Deze kan een dodelijke afloop hebben.
Werkzame stoffen eucalyptus
In Eucalyptus zitten tientallen verschillende etherische oliën. Het bevat enkele looistoffen waaronder ellageenzuur en galluszuur. Er zitten verschillende flavonoïden in waaronder heterosiden van rutine, quercitrine, hyperosie en quercetine.
Eucalyptus stekken doe je in juni en juli. Knip de stekken, minimaal 10 centimeter, van de plant af. Haal het blad van de stekken eraf, behalve de drie bovenste. Doop de Eucalyptus stekken in stekpoeder en zet de stekken dan in tuinaarde gemengd met zand of stekgrond.
Katten doen hun behoefte graag in de volgende tuin. Maar waarom toch? De reden is simpel, katten doen graag hun plasje en poepje aan de rand van hun territorium en dat is vaak binnen 300 meter van hun huis. In veel gevallen is dat de tuin van een buurman.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.