Ouderen willen net als iedereen mensen ontmoeten, boodschappen doen en meedoen in de samenleving. Om ouderen langer zelfstandig te laten wonen, helpt het als professionals, mantelzorgers en vrijwilligers van elkaar weten wat ze doen en integraal samenwerken.
Wensen en behoeften ouderen
De wensen en behoeften van ouderen liggen op verschillende levensdomeinen en zijn heel divers. Ouderen vinden het belangrijk om mobiel te blijven zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, onafhankelijk kunnen blijven en (sociale) activiteiten kunnen blijven ondernemen.
Ze missen goed gezelschap, een praatje, samen een kopje thee drinken of een kaartje leggen. Ouderen hebben namelijk heel andere interesses en behoeften dan hun jongere medemens. Voor veel ouderen is het lastig om de eenzaamheid op te lossen. Kinderen wonen ver weg of hebben weinig tijd om langs te komen.
Ouderen geven aan dat kwaliteit van leven voor hen betekent dat ze kunnen (blijven) doen wat belangrijk voor hen is, zoals het uitoefenen van een hobby, bewegen of het doen van vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn aspecten als lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijk, evenals het hebben van sociale contacten.
Geef antwoord op vragen of twijfels die bij ouderen leven. Bied maatwerk: bedenk samen met ouderen creatieve oplossingen voor eventuele obstakels. Kleinschalige activiteiten werken vaak goed. Ook moet je activiteit liefst interactief zijn en niet te lang duren.
Kwaliteit van leven betekent voor ouderen dat ze kunnen doen wat ze fijn vinden en wat hun leven betekenis geeft, zoals naar buiten gaan of met de kleinkinderen spelen. Gezondheid is daar een voorwaarde voor. In een gesprek vanuit vertrouwen kunnen ouderen duidelijk maken wat ze belangrijk vinden.
Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en vertraagt het verouderingsproces. Er zijn allerlei mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Denkt u maar aan tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, nordic walking, dansen, gymnastiek, fitness, yoga en tai chi.
Dagbesteding bestaat uit activiteiten overdag met een groep mensen, onder begeleiding van professionals. U ontmoet andere mensen en heeft een zinvolle invulling van uw dag. Dagbesteding kan ook helpen om mantelzorger(s) te ontlasten.
Ouderdom. Meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Bij veel ouderen komt dat vaak door meerdere factoren. Zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren.
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Enerzijds kunnen genetische factoren meespelen. Anderzijds speelt een verandering in of het verlies van sociale contacten, activiteiten of werk vaak een rol. Ook gezondheidsproblemen, persoonlijkheidskenmerken en verwachtingen over sociale contacten kunnen bijdragen aan een ervaring van eenzaamheid.
Wat maakt het leven de moeite waard om geleefd te worden? Heeft het leven zin? Wat is belangrijk in het leven? Hoe kun je met ziekte, ouderdom of naderende dood omgaan?
Welbevinden als focus van zorg
Dat vraagt om een andere aanpak: liefdevolle zorg en de juiste aandacht voor wie de cliënt is, zijn leefstijl en zijn sociale en fysieke omgeving. Welbevinden zou de primaire focus van zorg moeten zijn.
Een zinvolle daginvulling is het op een gestructureerde manier verrichten van zinvolle activiteiten ter vervanging van school en/of werk door mensen die vanwege een aandoening of beperking problemen ervaren op het gebied school, werk en andere vormen van sociale participatie.
Activiteiten die zowel residentieel als ambulant kunnen zijn en een recreatief of therapeutisch karakter hebben.
Voor dagbesteding betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK. Dagbesteding valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U regelt dagbesteding bij uw gemeente. U ontvangt per 4 weken een factuur van het CAK.
“De invulling van de vrije tijd verandert met het ouder worden.” Bij de 65-plussers wordt televisiekijken wel iets belangrijker. Zij besteden 54 procent van hun vrije tijd voor de televisie. Voorts wordt het lezen van boeken, tijdschriften of kranten belangrijker met het ouder worden.
50-plussers willen eerlijke informatie, goede service en kwaliteit! De prijs vinden ze minder belangrijk. 50-plussers laten zich bij hun keus vooral leiden door logisch nadenken. Maar omdat ze minder verschillen in merken ervaren, speelt ook het gevoel een grote rol.
Werken, studeren, kinderen opvoeden, familieleden verzorgen, investeren in sociale contacten, sporten en een streepje cultuur meepikken. We doen heel wat in de loop van een dag. Als we ouder worden, verandert die tijdsbesteding. Aan sommige activiteiten gaan we meer of net minder tijd besteden.
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Fysiek welzijn is…
Fysiek welzijn kan je definiëren als een goede lichamelijke gezondheid, waarbij ook aan alle basisbehoeften van het lichaam voldaan is. Je voelt je 'fysiek goed' wanneer je gezond bent, fit bent en voldoende te eten hebt.