Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Neem je gewicht voor de zwangerschap als doel, met misschien nog 1 of 2 kilo extra als je echt wilt, maar een onrealistisch doel heeft geen enkele zin! Een termijn bepalen is echter best moeilijk. Sommige vrouwen zijn binnen een paar weken weer op hun oude gewicht, andere hebben hier meer dan een jaar voor nodig.
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Tijdens de zwangerschap moeten je rechte buikspieren uiteen wijken om je buik te laten groeien. Na de bevalling zijn deze spieren niet direct weer aan elkaar gegroeid. Bij sommige vrouwen wijken ze wel heel erg en is actie nodig. Zelf je buikspieren gaan oefenen is niet verstandig.
Na de bevalling hebben de rechte buikspieren tijd nodig om weer terug te keren naar hun originele plek. Dit kan maanden duren. In sommige gevallen is de spier die de twee rechte buikspieren met elkaar verbindt dusdanig opgerekt dat ze nooit meer sluiten en dus de diastase blijvend is.
Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïden, antipsychotica of antidepressiva. Er kan ook sprake zijn van een probleem in je hormoonhuishouding, zoals bij schildklierproblemen. Of je kan een verstoord eetpatroon hebben, denk aan het hebben van eetbuien, wat het afvallen moeilijk maakt.
Als je ruststofwisseling vertraag dan is je lichaam in de spaarstand gekomen. In de spaarstand val je helemaal niet meer af. Er zijn voedingsdeskundigen die beweren dat de spaarstand niet bestaat. Eet minder calorieën dan je nodig hebt en je valt altijd af.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u overgewicht heeft en het lukt niet om zelf af te vallen. Uw huisarts of de praktijkondersteuner kan u helpen. U bespreekt hoe u gezonder kunt leven en afvallen. U kijkt wat het beste bij u past.
Lichamelijke beweging & sport na zwangerschap
Een goede manier om je oude gewicht en lichaam weer terug te krijgen, is veel bewegen. Van diëten alleen gaat die buik immers niet weg. Naast het trainen van je buikspieren zijn oefeningen voor je bekkenbodemspieren nu belangrijk.
Het vocht dat u opstapelde tijdens de zwangerschap raakt u nu kwijt. Zwellingen in benen, enkels, gezicht en vingers verdwijnen langzaam. Dit kan wel 14 dagen duren.
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Buik strakker laten maken na de bevalling of gewichtsverlies
Tijdens een mini buikcorrectie zal een plastisch chirurg uw buik strak trekken door de overtollige huid te verwijderen. Wanneer u veel last heeft van striae, dan zullen ook deze samen met de overtollige huid zoveel mogelijk verwijderd worden.
Het advies is om de eerste zes weken na de bevalling rustig aan te doen. Je merkt vanzelf wanneer je weer fitter voelt. Kun je een ommetje wandelen en heb je zin om je dagelijkse beweging uit te breiden dan kun je beginnen met buikspieroefeningen en sporten. Meestal kun je dit na zes weken weer rustig opbouwen.
Door het eten van kleinere porties kan het zijn dat je in het begin hongeriger bent dan normaal. Dit komt doordat je maag nog niet gewend is aan de kleinere hoeveelheid voedsel en je lichaam nog geen signaal heeft gegeven dat het voldoende heeft gehad. Dit proces van wennen aan minder eten duurt ongeveer twee weken.
Eet je weinig, maar blijf je toch gewicht stabiel? Dan is er zeker geen sprake van een vertraagde stofwisseling. Niet afvallen door te weinig eten is fysiologisch gezien dus onmogelijk. Er is namelijk een minimale hoeveelheid aan energie nodig, om te kunnen blijven functioneren.
Het is normaal dat je na een aantal weken afvallen op een gegeven moment blijft hangen op een bepaald gewicht. Als dit langer duurt dan ongeveer drie weken, spreken we van een plateau.
Samengevat: waar val je het eerst af? Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen. Je kan dit proces deels sturen door je hormoonbalans te herstellen en specifiek te trainen.
Regelmatig wandelen kan zeker bijdragen aan het afvallen, mits je verder een normaal dieet aanhoudt. Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram).
Het belangrijkste is om zoveel mogelijk suikers en verzadigde vetten te vermijden. Daarnaast is een goed gebalanceerd voedingspatroon gewenst, waarbij je voldoende vitamines binnenkrijgt door middel van fruit en groente. Hoewel dit niet veel nieuws is, zien we het hier toch vaak misgaan.
Kies voor een gebalanceerd eetpatroon met voldoende groente, fruit en vezels. Denk ook aan het vermijden van suiker, bewerkt voedsel en alcohol om een slappe huid bij je buik weer strak te krijgen. Ga regelmatig naar buiten – frisse lucht kan helpen je huid te verjongen.