De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka. En de maan is belangrijk, omdat hij de islamitische kalender bepaalt. Aangezien elke nieuwe maan het begin van een nieuwe maand markeert.
Wassende maan (jonge maansikkel)
Terwijl het maanoppervlak dat door de zon wordt beschenen langzaam groter wordt, bevindt de maan zich in een 'wassende' (toenemende) fase. We spreken van een 'maansikkel' als het verlichte maanoppervlak minder dan de helft van de maan uitmaakt.
De halve maan was populair in Perzië, waar destijds veel niet-Byzantijnse cultuur vandaan kwam. Ook leek het symbool sterk op de tamga van de Kayıhan. De halve maan was dus een krachtig symbool van de verbinding die het Ottomaanse Rijk wilde vormen tussen het verleden en de toekomst.
De maan heeft in de islam geen enkele religieuze betekenis. De enige rol die de maan in de islam speelt, is dat de maan in de islam gebruikt wordt als basis voor de maand- en jaartelling, terwijl de christenen hun maand- en jaartelling baseren op de zon.
Een halve maan vertegenwoordigt potentie en dualiteit, omdat het beeld niet compleet of volledig is. De halve maan is ook perfect om het yin en yang van de wereld te vertegenwoordigen. Verder vertegenwoordigen halve manen ook het moederschap en vruchtbaarheid.
Wassende Maan Ritueel
Tijdens wassende maan kun je aan de slag met de intenties die je hebt gezet tijdens nieuwe maan. In de wassende maanfase gaat het om groei en actie. Maak een lijstje van drie concrete dingen die jij kunt doen om jouw wensen uit te laten komen en onderneem ook echt actie.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen. Er is veel tegenstrijd of er tijdens volle maan ook meer baby's geboren worden en/of ongelukken gebeuren.
De witte dagen, zijn de dagen van de volle maan. Vasten is een remedie om onze emoties, lichaam en geest onder controle te houden. Gezien we op deze dagen, meer onrust in ons lichaam voelen, is dat dus een remedie die Allah ons heeft gezonden om weer even bewust te worden van ons lichaam.
Wat zijn de drie witte dagen? Tijdens de drie “witte dagen” bevindt de maan zich in de periode waarin de maan volledig zichtbaar is. Om deze reden heten het de Witte Dagen (al-ayaam al-beed). Let op: dit is dus de 13e,14e en 15e van de maankalender (de Hijri kalender).
Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie. Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee.
De vijfpuntige ster herinnert de moslims namelijk aan de vijf pijlers van de islam: de geloofsbelijdenis, het gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Moslims geloven dat de koopman Mohammed uit Mekka een boodschap van Allah – Arabisch voor God – ontvangt: “Er is geen andere God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.” Naar verluidt krijgt Mohammed via de engel Gabriël decennia lang verzen van Allah. Deze verzen vormen het heilige boek van de islam, de Koran.
Zij ontdekten dat de proefpersonen rond volle maan circa vijf minuten langer nodig hadden in bed om in slaap te vallen. En dat ze gemiddeld 20 minuten korter sliepen dan bij andere maanstanden. Bovendien hadden ze lagere melatoninewaarden en verminderde de hersenactiviteit die bij een diepe slaap hoort met 30 procent.
De wassende maan of wassenaar is de maan gedurende twee weken na nieuwe maan. Het woord wassen betekent hier 'toenemen' of 'groeien'. Na deze twee weken is het volle maan. De afnemende maan is de maan in de twee weken tussen volle en nieuwe maan.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Hijama Sunnah dagen
“Diegene die Hijama verricht op de 17de, 19de of de 21ste dag (van de islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte.” Buiten deze dagen is het bekend dat de profeet Muhammad (vrede zij met hem) zich door middel van Hijama liet behandelen wanneer dit nodig was.
Omdat Eid-al-Fitr één dag duurt wordt dit feest daarom ook wel "het kleine feest" genoemd. De andere feestdag, Eid-al-Adha, wordt ook wel het Offerfeest of het Slachtfeest genoemd. Dit feest duurt drie dagen en wordt daarom ook wel het grote feest genoemd.
Op Aswoensdag en Goede Vrijdag wordt er gevast. Op die twee dagen en de andere vrijdagen van de vasten wordt er ook geen vlees gegeten.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
De meest besproken verklaring is het feit dat dieren die buiten leven meer actief zijn met volle maan. Dit wordt waarschijnlijk alleen veroorzaakt door het feit dat er 's nachts tijdens volle maan veel meer licht is dan in een normale nacht. Hierdoor blijven dieren zoals eekhoorns, muizen en vogels veel actiever.
Net als mensen kunnen honden ook slechter slapen, onrustig worden, meer ongewenst gedrag laten zien of juist in zichzelf keren door de invloed van de maan.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.