Kruidvat Protect Bijenwas beschermt je meubels tegen houtworm, herstelt de kleur en geeft je meubels een diepe, langdurige glans. Hoe gebruik je Kruidvat Bijenwas?
Bijenwas kopen bij De Werkbij
Bij ons kunt u pure bijenwas kopen of bijenkaarsen, in verschillende vormen. Bijenwaskaarsen worden door ons met de hand gemaakt van 100% natuurlijke bijenwas. De kaarsen geuren heerlijk en verspreiden een warm licht. U kunt gerolde, gegoten of gedompelde bijenwaskaarsen kopen.
Bijenwas. Bijenwas is een iets wat vettige substantie wat uit de raten van bijenkasten wordt gehaald. Deze substantie is makkelijk smeerbaar. Door de bijenwas te mengen met Carnaubawas ontstaat er een was die een uitstekende bescherming biedt en een mooie glansgraad achterlaat.
Bijenwas is bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Onze boenwas wordt ook wel antiekwas of meubelwas genoemd. Boenwas reinigt, beschermt en conserveert uw meubelstuk. Meubelen die al eerder met was of lak behandeld zijn kunnen met boenwas onderhouden worden.
Bijenwas kun je het beste bewaren in een hersluitbare verpakking. Bijenwas is ongemengd over het algemeen 36 maanden houdbaar maar meestal nog wel langer. Als je Bijenwas mengt met andere ingrediënten is het product minder lang houdbaar. De precieze houdbaarheid hangt af van de andere ingrediënten.
Witte bijenwas voor cosmetica per 250 gram
€ 7,95. Op voorraad en direct leverbaar. Een verpakking van 250 gram witte bijenwas in pastilles voor het maken van cosmetica. Deze bijenwas is ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld lippenbalsem, crèmes, zeep, of zelfs schilderen.
Vooral niet te dik beter is het om twee dunne lagen aan te brengen dan één dikke laag. Even twee uur laten indrogen en dan met cirkelvormige overlappende bewegingen de was uitwrijven met een schone zachte doek. Tot de was een mooie glansgraad laat zien.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
De bijenwas is zeer gemakkelijk aan te brengen met een kwast of staalwol. Na het aanbrengen moet u de bijenwas even laten drogen, om deze daarna uit te boenen met een niet-pluizende doek of zachte borstel. In de loop der jaren zijn er vele verschillende namen voor de bijenwas producten ontstaan.
Mensen gebruiken was voor vele doeleinden, o.a. om kaarsen van te maken en in boenwas of als poetsmiddel voor onbewerkte houten voorwerpen en vloeren. Voor onder meer drop wordt bijenwas als glansmiddel gebruikt. Ook in crèmes en andere cosmetica wordt veel gebruik gemaakt van bijenwas en derivaten van bijenwas.
Wat is er tegen te doen? De eenvoudigste oplossing is een houten vloer of meubels met een kleur olie te behandelen. Gebruik je een was-olie, dan is de vloer eenvoudig in onderhoud. Daarnaast kan een hout gerookt of geloogd worden.
Het schoonmaken van je houten meubels moet je niet te vaak doen, maar af en toe de meubels in de was zetten kan geen kwaad. Bepaalde meubels, zoals teakhout kun je extra laten glanzen door lijnolie te gebruiken. Wil je alleen de stoflaag van houten meubels verwijderen? Dan kun je dit gemakkelijk doen met appelazijn.
Wij adviseren ONE by Histor Acryl Lak Hoogglans voor het verven van je tafel: deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend.
Bijenwas is het perfecte middel om leer te onderhouden. Bijenwas wordt al honderden (zo niet duizenden jaren) gebruikt om leer te onderhouden. Ook is het zeer bekend als meubelwas of antiekwas.
Voor het maken van kaarsen heb je schone bijenwas nodig en een gietvorm. Dit kan een eenvoudige vorm zijn voor een cilinderkaars of een leuke vorm zoals een bijenkorfje. Afhankelijk van de grootte van de kaars is lont nodig: nummer 2 voor kaarsen tot 2 cm dik en nummer 10 voor kaarsen tot ongeveer 9 cm dik.
Ook hout kan weer stralen na een opfrisbeurt met olijfolie. Meng de olie met wat (appel)azijn of citroensap. Houd de volgende verhouding aan: twee kopjes olijfolie en een kopje citroensap of azijn. Maak een zachte doek nat met het mengsel en wrijf over het hout.
Alvorens Bijenwas Balsem aan te brengen, moet het hout proper, vetvrij en volledig droog zijn. Breng Bijenwas Balsem in een dunne, gelijkmatige laag aan met een niet-pluizende katoenen doek. Na een droogtijd van ca. 30 minuten kan het hout nagepolierd worden met een katoenen doek of polijstpad.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
De beste olie voor het behandelen van een eiken tafel is de Osmo TopOil. Deze olie, verkrijgbaar in verschillende kleuren en varianten beschermt tegen vocht, vuil en is makkelijk bij te werken.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Vergeelde meubels behandelen
Gebruik hiervoor een ontvetter, zoals St Marc, azijn of ammoniak. Welk middel je gebruikt hangt af van het type hout. St Marc is eigenlijk altijd goed.
Vooraleer bijenwas te kunnen zuiveren, dient deze eerst gesmolten te worden. Was vooraf in regenwater laten weken laat een hoger rendement toe en doet de poppenhuidjes beter loskomen van de was. Het smeltpunt van zuivere was ligt tussen 64°C en 65°C.
Bijenwas bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Dit in tegenstelling tot vetten die hoofdzakelijk uit esters van glycerol bestaan. Bijenwas bestaat voor ongeveer 60% uit myricine dat op haar beurt uit ongeveer 30% myricylpalmitaat C15H31–COO–C30H61bestaat.