Edelstenen hebben vaak insluitsels, maar nooit perfecte bubbels.Als je met een loep een mooie luchtbel ontdekt, dan zouden er alarmbellen af moeten gaan. Ook laat glas licht op een andere manier door dan een natuurlijke steen. Obsidiaan herkennen wordt wel eens verward met glas, maar wordt lang niet zo vaak nagemaakt.
Kristallen zijn technisch gezien Geen Stenen
Waar kristallen uit één mineraal bestaan, bestaan gesteentes uit 2 of meerdere stoffen. Daarom zien deze er van de buitenkant, door de verschillende structuren en kleurschakeringen, ook vaak oneffen uit, bijvoorbeeld lapis lazuli.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Bergkristal is volkomen doorzichtig als glas, tot melkachtig wit door ingesloten piepkleine luchtbelletjes. Is het helemaal wit, wordt het melkkwarts of sneeuwkwarts genoemd. De meest transparante vorm wordt het meest gewaardeerd. De kristallen van bergkristal zijn duidelijk zichtbaar en zeshoekig.
Het grote verschil tussen een edelsteen en een kristal is dat een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat. Een gesteente heeft ook weer een vaste vorm en komt wederom uit de natuur. Gesteente kennen drie hoofdgroepen, namelijk stollingsgesteente, metamorf gesteente en sedimentair gesteente.
Duidelijke voorbeelden zijn bergkristal, amethist, citrien en rookkwarts. Ook beril (aquamarijn, smaragd), topaas en granaat laten duidelijk zichtbare kristallen zien. Bij microkristallijne kristallen heb je een sterke microscoop nodig om de kristalvormen te ontdekken.
Want perfecte Bergkristallen in kwaliteit A, kosten momenteel €550,- per kilo. Bergkristal is de kleurloze en meest voorkomende variant van het mineraal kwarts (siliciumdioxide, SiO2) De naam 'bergkristal' is afgeleid van het Griekse woord "Krustallos" dat ijs betekent.
De kleur van de rozenkwarts varieert van donkerroze tot heel licht bijna doorschijnend glasachtig roze. De kleur gevende stoffen in de rozenkwarts zijn titanium en mangaan. Deze edelsteen is vaak gebarsten en meestal iets troebel. De kleur van de rozenkwarts kan verbleken in vel zonlicht.
Op of rondom het lichaam
Bergkristallen worden vaak door lichtwerkers gebruikt bij het helen van de ziel en het lichaam in edelstenen therapie. Ze leggen de kristallen dan rechtstreeks op het lichaam of rondom het lichaam in een kristal grid.
De steen werkt zuiverend, revitaliserend, verkoelend (voor bijvoorbeeld brandwonden), pijnstillend, koortsverlagend, stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Ook vermindert het zwellingen, misselijkheid en diarree. De heilzame edelsteen is dan ook uitermate geschikt bij verkoudheden en griep.
Het herkennen van mineralen begint met vergelijken. Als je meer variatie hebt gezien zal je dingen vaker herkennen. Daarbij zijn de eigenschappen die je in elk stenenboek terug vindt zeer belangrijk: kristalvorm, glans, kleur, breuk en de combinatie van mineralen (paragenese).
Destijds werd gedacht dat het dragen of opleggen van een bepaalde edelsteen écht kon helpen. De werking van edelstenen is nooit wetenschappelijk bewezen, maar er zijn een heleboel mensen die claimen er baat bij hebben.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed.
Het beste resultaat krijgen we altijd door het dragen op de blote huid, onder de kleren. Liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar de edelsteen uitwerking moet hebben. Als dat niet mogelijk is, dan kan de edelsteen het beste aan een kettinkje om de hals worden gedragen.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Bergkristal is de meest ingeburgerde naam voor een zuivere, heldere kwarts. Bergkristal is volkomen doorzichtig, tot melkachtige wit door ingesloten luchtbelletjes en heeft een glasachtige glans. Ook wel helder kwarts genoemd: het is de steen waar de meeste mensen bij 'kwarts' aan denken.
Bergkristal werkt als een van de meest zuivere stenen. Deze steen zou je aura reinigen en zuiveren. Ook zorgt 'ie voor rust, en bergkristal zou negatieve energie die vastzit in je aura kunnen absorberen, en de steen zou zelfs kunnen beschermen tegen straling.
Een hele kleine maar zeer krachtige Granaat uit Madagaskar, die andere kristallen enorm versterkt is Rhodiziet. Deze zeer zeldzame, hele kleine kristalletjes uit Madagaskar behoren tot de krachtigste kristallen van de aarde.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.