De kans op een kind is na één IVF- of ICSI-poging ongeveer 20-25%. Na 3 pogingen is ongeveer de helft van de paren zwanger geworden.
'Het is heel onprettig ja, maar het is echt te doen. Ik had niet met mijn angst gewerkt, en bij mij werden er twaalf blaasjes aangeprikt. Dus dan kun jij het zeker aan, met minder angst, en twee blaasjes die worden aangeprikt.
Na drie IVF-behandelingen is de kans op de geboorte van een kind gemiddeld 40 tot 50 procent. Bij ongeveer de helft van alle paren die IVF-behandelingen ondergaan, leidt IVF niet tot een zwangerschap.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Wil je na je 6 terugbetaalde pogingen nog verder gaan met een IVF/ICSI-behandeling, dan is dat mogelijk na consultatie van je arts. Samen met jou zal hij nagaan of verder behandelen medisch zinvol is. Hou daarbij rekening het feit dat je in dat geval een voorschot van 3.200 euro zal moeten betalen.
Het is normaal dat u na de punctie enkele dagen last heeft van uw buik. Wij adviseren u de eerste dag te rusten. Daarna kunt u uw activiteiten uitbreiden. Het kan enkele weken duren voordat uw eierstokken hun normale grootte weer aangenomen hebben.
Wij raden u aan rust te nemen op de dag van de punctie en niets af te spreken. Na afloop van de punctie kunt u last hebben van vaginaal bloedverlies (een inlegkruisje is meestal toereikend) en menstruatie-achtige buikpijn waarvoor u uitsluitend Paracetamol mag gebruiken.
De terugplaatsing is niet pijnlijk, via de vagina word er een dunne katheter ingebracht en word het embryo in de baarmoederholte geplaatst. Dit gebeurt onder echogeleiding via de buik. Tijdens de terugplaatsing kan een halfvolle blaas de echo en plaatsing wat vergemakkelijken.
Een ivf-behandeling is niet altijd succesvol. Per behandeling is de kans op een zwangerschap ongeveer vijfentwintig procent. De belangrijkste oorzaak van het mislukken van de behandeling is het niet innestelen van het teruggeplaatste embryo.
Tussen twee behandelingen moet er minstens één cyclus verlopen om de eierstokken tot rust te laten komen. In ons centrum moet de vrouw voor de behandeling minstens twee weken lang een oraal anticonceptivum nemen. Dat betekent dat tussen twee behandelingen minstens drie maanden tijd zal zitten.
Het mogelijke voordeel van de dag 5 terugplaatsing is dat alleen de sterke embryo's doorgroeien. Hierdoor is er waarschijnlijk een hogere kans op de geboorte van een kind en kan een dag 5 embryo sneller tot een zwangerschap leiden.
Omdat er bij een IVF-behandeling al zo vroeg getest wordt, is in deze groep het risico groter dat er kort na een positieve zwangerschapstest alsnog bloedverlies optreedt en de zwangerschap eindigt in een (vroege) miskraam.
IVF/ICSI behandeling succeskans
Van de patiënten die in 2020 begonnen aan een IVF of ICSI behandeling, kreeg ongeveer 87% een punctie en 77% een terugplaatsing. Ongeveer 32% van de patiënten werd zwanger (positieve zwangerschapstest) en 23% was doorgaand zwanger (minstens 10 weken na de punctie).
De vrouwelijke factor: de leeftijd van de vrouw
Leeftijd is de factor die de meeste invloed op de vruchtbaarheid heeft. Het probleem is dat een vrouw vanaf 35 jaar meer moeilijkheden heeft om op een natuurlijke manier zwanger te worden omdat zowel de eicelvoorraad als de kwaliteit van de eicellen verminderen.
De radioloog ontsmet de plek van de prik en neemt met een naald wat cellen of vocht weg. Dit gebeurt maximaal 3 keer, om zo voldoende materiaal te hebben voor een goede diagnose. De punctie kan even pijnlijk zijn. Na de punctie drukt de radioloog het wondje dicht en plakt het af met een pleister.
Een belangrijke preventieve actie in dat verband is de inname van foliumzuur, een voedingssupplement. Je begint daar best meteen mee zodra je het plan hebt om zwanger te worden. Onze manier van leven heeft een invloed op onze algemene gezondheidstoestand en dus ook op onze vruchtbaarheid.
Anesthesie wordt gebruikt bij IVF-behandelingen, vooral bij het ophalen van eieren (OPU). Het wordt echter ook toegepast tijdens de embryotransfer bij onze patiënten die het wensen.
Bij de behandeling is het de bedoeling ongeveer 10 eiblaasjes (follikels) te kunnen aanprikken uit de eierstok (ovarium), met als doel zo'n 8-10 eicellen (oocyten) te verkrijgen. Hiervoor is het nodig extra hormonen toe te dienen om zoveel mogelijk eiblaasjes te laten groeien.
Waar ligt de leeftijdsgrens voor IVF? Een IVF-behandeling met eigen eicellen is mogelijk tot 45 jaar en wordt vergoed tot en met 42 jaar (leeftijd van de vrouw). Slechts enkele klinieken behandelen tot 45 jaar, zie de Monitor Fertiliteitzorg.
Op basis van de huidige literatuur kan ivf niet geweigerd worden aan vrouwen met overgewicht en obesitas. Het verdient aanbeveling om op grotere schaal ivf-complicaties te registreren.
De kans op een zwangerschap die eindigt met de geboorte van een kind is bij ICSI even groot als bij 'gewone' IVF, ongeveer 15-20% per behandeling; Van de zwangerschappen die door ICSI ontstaan eindigt ongeveer 25% in een miskraam.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Bij een IVF/ICSI-behandeling in het Voortplantingscentrum LUMC is de kans dat er een kind geboren wordt de laatste jaren ongeveer 35% per gestarte poging. De kans op een tweelingzwangerschap is rond de 5%. Van alle paren die we behandeld hebben, heeft 60% inmiddels één of meerdere kinderen.