Wettelijke vakantiedagen zijn de vakantiedagen waar een werknemer op basis van de wet recht op heeft. Naast wettelijke vakantiedagen, bestaan er ook bovenwettelijke vakantiedagen. Of men recht heeft op bovenwettelijke vakantie en hoeveel dagen, staat vastgelegd in een arbeidsovereenkomst of cao.
Wat zijn bovenwettelijke vakantiedagen? Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die bovenop het wettelijke minimum komen. Afspraken over vakantiedagen staan in een arbeidsovereenkomst of een mogelijk verplichte collectieve arbeidsovereenkomst (cao).
De 4 weken waar iedereen in loondienst recht op heeft, noemen we de wettelijke vakantiedagen. Maar veel mensen krijgen meer vakantiedagen per jaar: de bovenwettelijke. Hoeveel van deze 'extra' dagen je krijgt, verschilt per branche en werkgever.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verdwijnen ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Bovenwettelijke vakantiedagen
Iemand met een contract van 40 uur heeft recht op 160 uur wettelijke verlof. Bij dit bedrijf krijgt men standaard 25 dagen verlof. Hierdoor worden er per jaar dus 40 uur bovenwettelijke vakantie-uren opgebouwd.
Of u bovenwettelijke vakantie-uren mag meenemen, hangt van uw nieuwe werkgever af. Om vakantie-uren mee te nemen naar uw nieuwe werkgever, heeft u een verklaring van uw vorige werkgever nodig. Hierin moet staan hoeveel vakantie-uren u over heeft.
Bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na 5 jaar
De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaar. Deze termijn van vijf jaar begint te lopen na afloop van het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Dit houdt in dat de opgebouwde bovenwettelijke vakantiedagen over 2021 komen te vervallen op 31 december 2026.
Vakantiegeld of uitbetaalde vakantiedagen worden in principe niet zwaarder belast. Het lijkt wel zo, maar de belastingkorting die je op je gewone, maandelijkse salaris krijgt, krijg je niet op vakantiegeld en uitbetaalde vakantiedagen.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.
Een belangrijk verschil tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen is dat wettelijke vakantiedagen alleen in vrije tijd kunnen worden opgenomen. Uitkeren in geld kan bij wettelijke vakantiedagen alleen bij beëindiging van het dienstverband.
Deze zijn bij wet geregeld én worden door de werkgever doorbetaald. Er zijn werkgevers die, boven op deze wettelijke verlofuren, extra doorbetaalde verlofuren aan hun medewerkers bieden. Dit is het zogenaamde bovenwettelijk verlof. Deze vorm van verlof is niet bij wet geregeld.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.
Wettelijke vakantiedagen mogen tijdens de contractduur niet omgezet worden in geld. Iedere werknemer in Nederland heeft namelijk recht op een minimumaantal vakantiedagen. Hoeveel wettelijke vakantiedagen krijgt een werknemer? Omgerekend vier keer het aantal uren dat hij per week werkt.
Het antwoord daarop is nee. De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Opbouw leeftijdsdagen
- die de 60-jarige leeftijd heeft bereikt per vakantiejaar recht verwerft op 3 extra vakantiedagen met behoud van salaris.
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Een werkgever is verplicht om de werknemer ieder jaar in de gelegenheid te stellen om minimaal de wettelijke vakantierechten op te nemen. Dat is 4 maal het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Een werknemer die 36 uur per week werkt, heeft dus recht op minimaal 4 × 36 = 144 vakantie-uren per jaar.