Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten adviseert Van der Bent echter naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelopties mogelijk, denk aan hormoonzalven en crèmes of injecties.
Hoe sneller je tattoo geneest, hoe minder je last hebt van jeuk. Meestal begint jeuk na vijf dagen en duurt dat ongeveer een week. Je helpt je tattoo snel genezen door de juiste nazorg en er vooral niet aan te krabben.
Na ongeveer een maand is je tattoo geheeld en dan voelt het alsof de tattookleuren al deel uitmaken van je huid. De huid voelt zacht en de opperhuid is helemaal geheeld. De onderliggende huidlagen (lederhuid) doen er dan echter nog even over om helemaal te helen en de kleur helemaal op te nemen.
Tijdens dit genezingsproces kan jeuk optreden, probeer nu niet aan je tattoo te krabben en er per ongeluk een deel van de korst wordt verwijderd waardoor weer kans op bloeding of littekenweefsel kan ontstaan. Trek nooit aan los zittende korsten, wacht geduldig tot de korst vanzelf is afgevallen.
Gemiddeld genomen heeft je tattoo een hersteltijd nodig van twee tot drie weken. De bovenste huidlagen zijn dan genezen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld weer kan zwemmen of in bad kunt gaan. Wees nog wel voorzichtig met de zon.
Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten adviseert Van der Bent echter naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelopties mogelijk, denk aan hormoonzalven en crèmes of injecties.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden. Geen sterke zon of onder de zonnebank. Blijf van je tattoo af, ook als het vreselijk jeukt.
Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
Smeer je tattoo regelmatig in het liefst 2 a 3 keer per dag. Dit ligt er ook een beetje aan op welke plek hij zit en wat voor werk je bijvoorbeeld doet. Smeer vooral niet te dik! Je lichaam moet wel kunnen ademen.
De eerste dagen was je je tattoo twee keer per dag. Als de genezing verder vlot verloopt, is een keer per dag wassen voldoende.
Het krabben aan een verse tattoo kan niet alleen ontstekingen veroorzaken maar kan er ook voor zorgen dat deze uitloopt of het ontwerp vlekkerig maakt. Allergische reacties kunnen ook tevoorschijn komen tijdens jouw eerste tattoo, wat je natuurlijk niet verwacht.
Als alle velletjes van de huid af zijn is de huid de eerste weken wat droog,glimmend en rimpelig. Het is van belang dat je, je wel aan de instructies houdt. Je hebt het zelf volledig in de hand of je Tattoo goed en mooi geneest. Als je de verzorging niet zo nauw neemt zal ook het resultaat ernaar zijn.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
De GGD raadt aan om je tattoo in te smeren met Bepanthen zo lang het een open wond is. Dat is ongeveer de eerste 5 à 6 dagen. Zoals gezegd onder het kopje Afdekken van de wond, werken wij met de second skin. Het voordeel van dit product is dat de tattoo nooit een open wond is.
Als er sprake is van langdurige roodheid van de behandelde huid (> 4 dagen) en de roodheid verspreid zich als vlekken tot buiten de behandelde huid, dan kan er in zeldzame gevallen sprake zijn van een beginnende infectie. De symptomen hiervan zijn: Warm aanvoelende huid. Zwelling (oedeem)
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
De huid mag niet overwerkt worden om littekenvorming te voorkomen. Daarom is het beter om de tatoeage na circa drie weken te laten bijwerken. Het komt maar zelden voor dat een tatoeage bijgewerkt moet worden.
De eerste 3 dagen verschoon je tattoo op deze manier minimaal 3 maal per dag (met tussenposen van enkele uren) en laat je de folie er ook 's nachts op zitten. Na de 3e nacht laat je de folie achterwege en gebruik je alleen nog zalf. Het verschilt per huidtype hoe vaak je moet smeren.
Je tatoeage zal nadat je hem hebt laten zetten een paar dagen sijpelen en bloeden. Slaap op dit punt niet op de tatoeage, omdat hij luchtcirculatie nodig heeft. Zodra de nieuwe huidlaag zich over je tatoeage heeft gevormd, meestal na vier tot zeven dagen, kun je erop gaan slapen.
Zorg ook dat er de eerste weken geen (fijn) stof of chemische middelen in je wond kunnen komen. Dus werk je bijvoorbeeld in de bouw of als hovenier, zorg dan dat je tattoo goed bedekt is. Ook voor de dames die met make-up, haarverf ed. werken, goed je tattoo bedekken.