Het huishoudelijk reglement is een aanvulling op de regels die in de wet of de splitsingsakte staan voor de Vereniging van Eigenaars (VvE). Het huishoudelijk reglement (en alle regels daarin) wordt door de vergadering van eigenaars vastgesteld en kan ook door de vergadering gewijzigd worden.
Ja, alle regels die in een Huishoudelijk Reglement vernoemd staan en door de vergadering zijn vastgesteld zijn wettelijk. Het Huishoudelijk Reglement mag echter niet de splitsingsakte of het wetboek tegen spreken. Leden kunnen dus gedwongen worden zich aan de regels te houden.
Het huishoudelijk reglement beschrijft de dagelijkse gang van zaken. Het bevat aanvullingen en uitwerkingen van de statuten: regels, richtlijnen en afspraken, maar bijvoorbeeld ook de taken en bevoegdheden van bestuursleden.
Verplicht is het hebben van een Huishoudelijk Reglement niet. De VvE wordt echter wel aangeraden om een HHR op te stellen. Waarom? Omdat een Huishoudelijk Reglement bij een probleem, bijvoorbeeld ver bewoners die overlast veroorzaken, zeker van pas komt.
Bij lange na niet alles kan geregeld worden in een huishoudelijk reglement VvE. Regels die in strijd zijn met het splitsingsreglement zijn nietig; ze zijn ongeldig en kunnen nooit, ook niet door langer gebruik, alsnog geldig worden. Ze bestaan juridisch gezien niet.
Het huishoudelijk reglement is een aanvulling op de regels die in de wet of de splitsingsakte staan voor de Vereniging van Eigenaars (VvE). Het huishoudelijk reglement (en alle regels daarin) wordt door de vergadering van eigenaars vastgesteld en kan ook door de vergadering gewijzigd worden.
Als VvE moet je aan een aantal verplichtingen voldoen. Zo is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht, moet je een reservefonds hebben en een opstalverzekering regelen. Lees wat je als VvE allemaal voor elkaar moet hebben.
Ook kamergewijze verhuur is in beginsel toegestaan, maar kan verboden zijn op basis van het splitsingsreglement of op basis van gemeentelijke regels. Het splitsingsreglement kan alle vormen van verhuur verbieden, maar kan ook directe regels bevatten over het al dan niet toegestaan zijn van kamerverhuur.
Woon je in een appartement en heb je overlast van een andere bewoner in het complex? Dan kan de Vereniging van Eigenaars (VvE) actie ondernemen via de splitsingsakte/het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement. Het bestuur kan de bewoner een waarschuwing geven, en als dat niet helpt een boete opleggen.
In de splitsingsakte – ook wel akte van splitsing genoemd – staat welke appartementsrechten dat zijn en waar zich die bevinden. Daarnaast wordt in de splitsingsakte altijd een vereniging van eigenaren (VvE) opgericht en wordt het reglement van de VvE vastgesteld.
Mag de VvE een verbod opleggen? Het antwoord op de bovenstaande vraag is heel kort, namelijk: ja, dat mag de VvE. Als we het wetboek erbij pakken, dan zien we dat u (een deel van) uw appartement mag verhuren als u dit wenst. Toch gaat de splitsingsakte boven deze wet.
De regels waaraan de leden van de VVE zich dienen te houden staan omschreven in de statuten van de VvE. De statuten bestaan uit de (notarieel opgestelde) Akte van splitsing en kan worden uitgebreid met een Huishoudelijk Reglement.
De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid.
In een bestuursreglement (ook wel aangeduid als directiereglement) wordt op bestuursniveau afspraken neergelegd tussen de bestuurders. Algemene zaken zoals de verdeling van verantwoordelijkheden en taken en de bevoegdheden binnen het bestuur komen aan de orde.
Is het 'de reglement' of 'het reglement'?
Het is 'het reglement', want reglement is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat reglement'.
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Ze beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien of spelen muziek of ze hebben blaffende honden. Dat kan hinderlijk zijn. Wanneer u er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast.
Onredelijk is naar het oordeel van het hof in het algemeen de hinder die vermijdbaar is en die aanmerkelijk verdergaat dan de hinder die een normaal, dagelijks leefpatroon meebrengt. Er is geen grondslag om aan te nemen dat het reglement het normale, dagelijkse leven wil beperken.
Onder overlast verstaan we vernieling, geluidsoverlast, troep achterlaten en alcohol- en drugsgebruik op openbare plekken. Veroorzaak je overlast? Dan ben je strafbaar en krijg je een boete. Als je schade maakt, moet je deze ook vergoeden.
Uit de wet (art. 5:120 lid 1 en 5:112 lid 4 BW) en jurisprudentie volgt dat het een VvE is toegestaan beperkingen te stellen aan het privégebruik van appartementsrechten. Dat wil echter niet zeggen dat een verhuurverbod zo maar kan worden ingeroepen op grond van de wet.
Meldpunt klachten
Als belangenbehartiger voor VvE's heeft Stichting VvE Belang besloten een dergelijk meldpunt in het leven te roepen. Dus kom je er met jouw beheerder niet uit, dan kan je jouw klacht bij het meldpunt neerleggen. Zij zullen dan contact met je opnemen en de klacht onderzoeken.
Dit is de makkelijkste en snelste manier om de akte te wijzigen. Op de vergadering moet ten minste 80% van de stemmen aanwezig zijn. Van het totaal aantal stemmen (dus niet alleen de stemmen die op de vergadering aanwezig zijn), moet ten minste 80% akkoord zijn met de wijziging.
Kan ik mijn lidmaatschap van de VvE opzeggen? In tegenstelling tot het lidmaatschap van een voetbal- of tennisvereniging, kan het lidmaatschap van de VvE niet opgezegd worden. Iedereen die een appartementsrecht koopt wordt samen met de andere appartementseigenaren eigenaar van het gehele gebouw.
De servicekosten van de Vereniging van Eigenaren zijn de kosten die de eigenaar van een appartementsrecht moet betalen voor het onderhoud aan het gebouw, opstalverzekering en bijvoorbeeld het schoonmaken van de algemene ruimtes. Ook energiebesparende maatregelen kunnen hieronder vallen. De VvE bepaalt de servicekosten.
Om te voorkomen dat sommige eigenaren zich er te makkelijk vanaf brengen is besloten het lidmaatschap van de VvE verplicht te stellen, en is dus ook het betalen van de VvE-servicekosten verplicht. Je lidmaatschap kan je ook niet opzeggen. Pas als je het appartement verkoopt, ben je er van af!