Op een leeftijd van een jaar is dat nog gemiddeld ruim 1 cm per maand.
Onderzoek heeft aangetoond dat een paard bij de geboorte ca. 10% van het volwassen gewicht heeft. Tijdens het eerste levensjaar groeien zij snel en bereiken 43% van het volwassen gewicht na zes maanden en na één jaar hebben zij 61% van het volwassen gewicht bereikt en ca.90% van de volwassen hoogte.
Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt. Hierna groeien paarden veel langzamer tot ca.vijfjarige leeftijd en in sommige gevallen tot zeven jaar.
Bij een schofthoogte tot 147 cm spreken we van pony's, boven de 147 cm van paarden. De hoogte van volwassen paarden varieert sterk: van 147 tot 180 cm bij sportpaarden. De koudbloedige trekpaarden kunnen hoogtes bereiken van meer dan 2 meter.
Tinkers zijn pas volgroeid als ze ongeveer 8 jaar oud zijn.
Op een leeftijd van een jaar wegen de paarden ca.400 kg en hebben ze een stokmaat van 151 cm en een kruishoogte van 153 cm. Ook op een leef- tijd van twee jaar zijn de paarden nog overbouwd.
Een richtlijn voor de hoeveelheid hooi dat een paard per dag nodig heeft is 1 - 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Jouw tinker zou dus ca. 6 - 12 kg hooi per dag moeten krijgen, afhankelijk van zijn exacte gewicht.
Aangenomen dat een volwassen paard 500 kg weegt, zal een 6 maanden oud veulen ongeveer 230 kg wegen; bij 12 maanden 65% (325 kg) en bij 22 maanden 90% (450 kg) van zijn uiteindelijke gewicht hebben bereikt.
Je kijkt hierbij naar de bovenkant van de tand, op de plek waar de ondertand de boventand raakt dus. Bij het jonge paard zie daar de kroonholte zitten, ongeveer in het midden. Op ongeveer vijfjarige leeftijd wordt op de twee middelste snijtanden de tandster zichtbaar.
Afhankelijk van het ras heeft elk paard een bepaalde levensverwachting, zo kunnen paarden gemiddeld 25 tot 30 jaar oud worden, maar de kleinere varianten zoals Shetlanders kunnen wel de 40 bereiken. Naast de leeftijd is het ook belangrijk om te kijken naar de geschiedenis van het paard.
Hoe veel en hoe vaak een paard mest op een dag verschilt per paard. Een paard produceert gemiddeld ongeveer 17,5 kilo mest per dag. Dit verschilt natuurlijk per paard, een groot paard zal een stuk meer mest produceren dan een kleine pony. Een paard mest ongeveer 15 keer per dag.
maar hoe krijg ik de manen van mijn paard zo lang? Lange manen & staart krijg je niet door een enkele handeling, het is een én + én verhaal waar je veel tijd en zorg moet instoppen. De manen groeien vanaf de bovenkant van de nek en zijn dikker en stugger dan de rest van de vacht.
Ook paarden en pony's hebben een minimale leeftijd, die door de nieuwe klassen wat wijzigingen kent. Paarden en pony's moeten altijd minimaal 4 jaar oud zijn om überhaupt mee te doen aan een springwedstrijd.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijk haren uit de staart trekt. De haren van de staart van een paard hebben 7 jaar nodig om weer volledig aan te groeien.
Een enkele chauffeur mag maximaal twee keer 4,5 uur rijden, met een rust van 45 minuten tussen de twee delen door. Een dag duurt dan maximaal 10 uur voor een paard, waarna het op stal gaat.
Op de grotere paardenkliniek is meestal een geschikte ruimte ingericht waar het paard in alle rust geëuthanaseerd kan worden. Vervolgens is er bij de praktijk een plek waar het dode lichaam van het paard afgedekt neergelegd wordt. Enkele praktijken hebben zelfs een stukje weide waar het paard geëuthanaseerd kan worden.
Een jaarling of enter is een koe of paard van één jaar oud. Jaarlingen leven vaak in groepen op de weide en worden nog niet gebruikt in de paardensport.
In Nederland heb je twee opties: of je laat je paard euthanaseren door een dierenarts, of je brengt het paard naar het slachthuis. Als je kiest voor euthanasie, dan heb je de mogelijkheid om op een mooie manier afscheid te nemen van je paard.
Jaarlingen, 2- en 3-jarigen dieren moeten 3 maal per jaar ontwormd worden.
Een grasbuik betekent simpelweg dat je paard vol zit met vezels en kan absoluut geen kwaad. Wanneer een paard veel stro eet wanneer hij op stal staat, kan dit ook een soort 'grasbuik' veroorzaken.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan.