Wanneer je te veel zonne-energie opwekt, meer energie dan je verbruikt, kun je deze stroom terugleveren aan het net.Hiervoor krijg je van je energieleverancier een vergoeding. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd en deze verschilt per energiemaatschappij.
Als u per saldo meer elektriciteit produceert dan u afneemt van uw energiebedrijf heeft u netto een negatief verbruik. Voor de stroom die u teruggelevert boven uw verbruik ontvangt u een redelijke terugleververgoeding.
Redelijke terugleververgoeding
Als je op jaarbasis meer elektriciteit teruglevert dan je afneemt van het net, kan de leverancier het overschot niet salderen. Je teruggeleverde stroom wordt verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je houdt dan als het ware nog teruggeleverde stroom over.
Overtollige stroom van uw zonnepanelen kunt u sinds kort wegschenken aan wie u wilt. U mag er ook geld voor vragen, maar dan loert de fiscus om de hoek. Sinds 1 juli kunt u het overschot aan elektriciteit dat uw zonnepanelen opwekken wegschenken of verkopen aan een familielid, een buur of een kennis.
Hoe dan ook, een zonnepaneel met 360 Wattpiek vermogen levert per jaar tussen de 260 en de 327 kWh. Als je dat deelt door 365 dagen, dan kom je uit op 712 à 895 Wh per dag. Ga je halverwege die marge zitten, dan kun je dus 800 Wh (of 0,8 kWh) per dag per zonnepaneel rekenen.
Hoeveel stroom mag je terugleveren? Lange tijd mocht je maximaal 5.000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar.
Een omvormer zet de energie van zonnepanelen om in elektriciteit. De panelen wekken dan wel energie op, maar dat wordt niet omgezet in elektriciteit. Die is dus 'over'. Om dat te voorkomen zouden netbeheerders dikkere kabels in de buurt kunnen neerleggen om de energie te transporteren naar andere buurten.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Wie heeft de hoogste terugleververgoeding? Energie VanOns heeft op dit moment (23 oktober 2023) de hoogste terugleververgoeding, namelijk 11,6 cent per kWh voor een variabel contract met maandelijks wijzigende tarieven.
De meeste apparaten in huis staan dan ook niet aan en werken daardoor niet op je eigen, zelf opgewekte zonne-energie. Heeft het dan wel zin om zonnepanelen op je dak te hebben liggen? Het antwoord is: ja, maar het is wel beter om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken.
Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn
Over het algemeen wordt aangeraden om in de daluren energie te gebruiken. Dit zit echter net even anders wanneer je zelf zonnepanelen op je dak hebt liggen. De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen.
In wijken met veel zonnepanelen kan het voorkomen dat op zonnige dagen zonnepanelen tijdelijk uitschakelen. Dat komt omdat er op dat moment te veel stroom tegelijkertijd op het elektriciteitsnet komt, waardoor de spanning te hoog wordt.
De kantonrechter heeft nu geoordeeld dat uit de bedoeling van de wet duidelijk blijkt dat salderen op jaarbasis moet gebeuren. Saldering per andere periode (zoals maand of kwartaal) is niet toegestaan. De energieleverancier moet met terugwerkende kracht alsnog jaarlijks salderen.
Tegenwoordig kunt u onbeperkt salderen of terugleveren.
De omvormers kunnen enkel energie kwijt als de netspanning lager is dan de omvormer spanning. Als er stelselmatig meer PV-installaties bijkomen, kan dit probleem steeds erger worden. Als de omvormer te vaak uit en aan gaat, heeft dit een impact op de opbrengst én de levensduur van de omvormer.
Tijdens een stroomstoring kun je geen gebruik maken van je zonnepanelen. Dat komt omdat de omvormer zonder stroom de opgewekte zonne-energie niet kan omzetten naar gelijkstroom. Dit gebeurt binnen 0,2 seconden na de spanningsuitval.
U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.
Manieren van zonnepanelen monitoring
Als je zonnepanelen hebt, zie je via je slimme meter en/of via de meegeleverde app precies hoeveel elektriciteit je teruglevert aan het net. Dit is echter informatie gezien vanuit je energieleverancier.
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031: 2023: 100%
Verbruik van een airco compenseren
Omgerekend heeft u 1 à 2 extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik van een airconditioning te compenseren.
De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen. De opbrengst mag dan lager zijn, de panelen leveren nog steeds hun werk.
Wanneer één paneel dus 352 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 400 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/352 = 17.04 zonnepanelen. Let op, om er zeker van te zijn dat je 6000 kilowattuur opwekt, heb je dus wel 18 zonnepanelen nodig.