Kleefkruid is heel herkenbaar door de vele weerhaakjes op de bladeren, vruchten en stengels. De stengels zijn vierkant. De bladeren staan in een krans rond de stengels. De bladeren zijn lancetvormig en vormen aan het uiteinde een stekelpunt.
Van kleefkruid kan je ook een zeef maken, door ze in een grote prop te binden. Zo kun je vloeistoffen reinigen van stof en vliegjes. Vroeger werd kleefkruid gebruikt bij het maken van kaas, de melk werd ermee gezeefd, nu gebruiken ze daar stremsel voor. Kleefkruid kan veilig gebruikt en gegeten worden.
Floron verspreidingskaart voor 'Kleefkruid'
De kleine bloemetjes hebben witte kronen en staan in bijschermen in de oksels van de bladkransen. Ze bloeien van juni tot de herfst. De vier kroonblaadjes zijn vergroeid en vormen een klein sterretje. De vier meeldraden staan op de vergroeidbladige kroon ingeplant.
Vroeger werd het blad van kleefkruid vooral gebruikt om wonden te stelpen. Maar het kan ook goed helpen bij amandelontsteking en lymfe-ontsteking. Tevens heeft het een verzachtende werking bij huidproblemen, allergieën, eczeem en zonnebrand. Het werkt dus ook heel goed bij paarden met staart- en maneneczeem.
Kleefkruid werkt ontstekingsremmend en helpt het lymfesysteem te reinigen. Kleefkruid staat bekend als eetbaar kruid. Het werkt vochtafdrijvend en wordt gezien als hét lymfeklierkruid dat het lymfestelsel helpt reinigen.
Kleefkruid. Je zult deze grappige plant vast kennen, want deze is ongetwijfeld wel eens aan jou blijven kleven. Je kunt de plantjes koken, waardoor ze niet meer kleven, maar je kunt ze ook gewoon rauw opeten. De smaak is lichtbitter.
Kleefkruid is een van de lastigste onkruiden in de Nederlandse tuinbouw. Om kleefkruid te bestrijden, moet het gehele wortelgestel verwijderd worden.Leg het kleefkruid vervolgens in een vuilniszak of een container om verspreiding van de zaadjes te voorkomen. Anders komt het op een andere plek gemakkelijk terug.
– Paard of pony tot 350kg: 20 gram per dag.– Paard boven 350kg: 30 gram per dag.
Sommige honden lijken het te gebruiken als ze last hebben van hun maag en om het braken op te wekken. Maar heel vaak vinden ze het gewoon een smakelijk hapje of is het mogelijk voor andere gezondheidsvoordelen. Lekker laten gaan dus! Je kunt het ook zelfs voeren.
Een smakelijke vastbijter. Kleefkruid wordt door de meeste tuinliefhebbers als een lastig onkruid gezien, dat je zo snel mogelijk moet verbannen uit je kruidentuin.
Akkerwalstro lijkt veel op kleefkruid ( Galium aparine ). Het onderscheidt zich onder meer door de kleinere en geelgroen gekleurde bloemkroon en door de kleinere vruchten. De plant wordt 10-40 cm hoog. De vierkante, liggende of opstijgende stengel is kaal of enigszins ruw.
Kleefkruid groeit in allerlei ruigten, zomen en bossen op vochtige, zeer voedselrijke bodems. Het meest uitbundig groeit de soort op enigszins verstoorde en uitgesproken voedselrijke plaatsen zoals kapvlakten, de ondergroei van populierenaanplantingen en struwelen en bosranden langs akkers.
Kleefkruid is helemaal niet kieskeurig, het groeit zowat overal op elke grondsoort. Het kan zowel in zon als in de schaduw groeien. Toch groeit het het beste op vochtige, voedselrijke grond. Kleefkruid is eenjarig maar ontkiemt zowel in de herfst als in de lente.
Kleefkruid is een eetbaar kruid dat overal ter wereld groeit. De plant heeft kleine stekelige haartjes, waardoor het overal aan blijft plakken. Kleefkruid is daarom niet zo geliefd, maar wist je dat de plant ontzettend nuttig is? Kleefkruid werkt ontstekingsremmend en helpt het lymfesysteem te reinigen.
Gifsumak (Rhus radicans) groeit als struik of als een enige meters lange klimplant, die als een soort liaan op bomen en muren kan klimmen. De plant is te herkennen aan de lang gesteelde driedelige bladen, die in de herfst rood kleuren.
Zijn giftige planten te herkennen? Zien ze er anders uit dan andere planten? Hebben ze een felle kleur of ruiken ze heel sterk, of voelen ze harig aan? Het antwoord is simpel, maar maakt het niet gemakkelijk: nee, giftige planten zijn onherkenbaar.
Ongemaaide bermen zijn een feestje voor insecten en goed voor de biodiversiteit, maar ook een groot gevaar voor honden. Gevaarlijke bermplanten – zoals de grasaar, kleefkruid en Jacobskruid – kunnen ontstekingen veroorzaken.
Kleefkruid kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, ratten, hamsters, kippen, honden, vogels en paarden. Aanbevolen hoeveelheid per dag: Voor een paard van 600 kilo: 20-30 gram.
Extreem giftige planten voor honden zijn o.a. taxus (conifeer), gele monnikskap, herfsttijloos (lijkt beetje op een krokus), pontische rododendron, vingerhoedskruid, wonderboom, maretakken, doornappels en bilzekruid.
Kleefkruid wordt bij paarden veel gebruikt voor de smering en het behoud van soepele gewrichten en de ondersteunt de afvoer van afvalstoffen. Om die reden kan het ook goed worden ingezet voor de ondersteuning van de huid.
Eetbaar als groente
Vroeg in het voorjaar, als de blaadjes nog sappig zijn, kun je kleefkruid rauw eten als groente, bijvoorbeeld door een salade. Later in het seizoen worden de blaadjes taaier en kun je het beter door de soep snipperen of er thee van te zetten. Het heeft een vochtafdrijvend effect.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Het meest bijzondere van Kleefkruid is toch wel dat de plantensoort zo gemakkelijk verspreid wordt door dieren en mensen, door de weerhaakjes waarmee de vruchten en andere onderdelen zo gemakkelijk blijven hangen aan haren en kleren.
De 60 tot 120 cm groot wordende planten hebben vierkante stengels met vier scherpe hoeken, bijna lijstvormig. Ze lijken rechtop te staan, maar vaak liggen ze over andere planten in de begroeiing heen, waaraan ze zich met hun weerhaakjes omhoog werken.
Daarnaast helpt kleefkruid om overtollig vocht gemakkelijker af te voeren. Paarden die last hebben van stalbenen hebben vaak na een week voeren van kleefkruid al minder dikke benen. Tevens werkt kleefkruid ontstekingsremmend, ondersteunt het de lever en helpt het urinedrijvend.