Elektrische draden, die tegen elkaar aankomen, apparaten of kabels die beschadigd zijn, te dunne bedrading en verkeerd montagemateriaal zijn allemaal redenen voor een kortsluiting in de meterkast. En kortsluiting is weer een veel voorkomende oorzaak van brand in huis.
Voor het blussen van een elektriciteitsbrand kunnen twee verschillende blussers worden gebruikt, namelijk de sproeischuimblusser en de CO2 blusser.
Schakel dit apparaat snel uit door de stekker eruit te trekken. Gaat dat niet, blus dan eerst de brand. Blus niet met water maar met een sproeischuimblusser of een CO²-blusser. Sproeischuim is niet elektrisch geleidend en dus veilig voor de gebruiker.
Het eerste wat je bij een brandend toestel doet is de stroom uitschakelen. Misschien is het nog mogelijk om de stekker uit het stopcontact te halen, maar als de brand tot daar is doorgedrongen schakel je hoe dan ook alle stroom uit. Doe je dat niet, dan blijft het toestel onder spanning staan.
Een kooldioxideblusser is te herkennen aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Het voordeel van dit type brandblusser is dat het geen reststoffen achterlaat. Daarom is de blusser geschikt voor het blussen van elektrische apparatuur en vlam in de pan.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Bel 112, vraag naar de brandweer en geef duidelijke instructies over je adres. Beschrijf de brand en de omstandigheden zo helder mogelijk. Geef aan de centralist aan met hoeveel mensen je in het huis aanwezig bent en of er nog mensen binnen zijn.
De Enphase omvormers zorgen er direct voor dat de spanning van de zonnepanelen laag wordt gehouden als de spanning van de omvormers eraf is, zodat dit geen gevaar is voor mens en dier. De brandweer kan met Enphase micro-omvormers veilig blussen.
Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Voor een onderneming is het verplicht om een brandblusser in het pand te hebben. Maar waarom hebben we er eigenlijk geen 1 in huis? Het brandgevaar is daar net zo groot. Naast dat een brandblusser in huis een goed idee is, is een blusser voor in de auto, caravan of boot ook belangrijk.
Sprayblusser is de beste blusser voor thuis
En logisch, want dit is beslist het beste blusmiddel voor thuis. Bijna alle sprayblussers hebben de brandklassen ABF, deze brandblussers zijn dus geschikt voor vaste stoffen, vloeibare stoffen en vetbranden.
Een brand die is ontstaan in een meterkast of een elektrische installatie mag nooit met water worden geblust. Dit omdat water en elektriciteit niet samen gaan, water geleidt namelijk de elektriciteit. Dit creëert het gevaar dat je onder stroom kan komen te staan.
Voor brand zijn er drie elementen nodig: een brandbare stof, een chemische reactie en een ontstekingsbron. Dit wordt ook wel de branddriehoek genoemd. Als een van deze elementen ontbreekt, kan er geen brand ontstaan.
Blus met de windrichting mee. Blus druipende vloeistoffen van boven naar beneden, liefst met meerdere blussers tegelijk. Blus een brandende muur van onder naar boven. Zet meerdere brandblussers tegelijkertijd in.
Verse lucht wakkert het vuur aan. Gebruik nooit de lift. Open nooit een deur die heet aanvoelt, want dat betekent dat er zich vuur achter bevindt. Keer nooit op uw stappen terug.
– je ziet vlammen en rook; – je hoort het knetteren van een brand; – je voelt warmte/hitte; – je ruikt een brandlucht.
Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2 kg of 2 liter blusser al snel. Voor een groter pand of kantoor kun je beter kiezen voor een 6 kg poederblusser of 6 liter schuimblusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
Poederbrandblusser: je kan elektrische apparaten blussen met een poederblusser. Een poederblusser heeft een grote bluskracht en is niet elektrisch geleidend. Het belangrijkste nadeel is dat wanneer je met een poederblusser geblust hebt, je dit poeder moet verwijderen met een industriële reiniger.
Wanneer er géén sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping. Wanneer er wél sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 100 vierkante meter en minimaal drie per verdieping.
Welke brandblusser voor elektriciteit
Een schuimblusser is geschikt om te gebruiken bij een elektrabrand. Het in de sproeischuimblusser aanwezige schuim zal de elektriciteit niet verder geleiden. Dit betekend dat een schuimblusser ook veilig is voor de persoon die brandblusser gebruikt.