Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Iran betekent 'Land van de Ariërs'. In 1935 vroeg de toenmalige sjah Reza Pahlavi andere landen om voortaan de lokale naam van het land, Iran, te gebruiken. Omdat de naam Iran vaak aanleiding gaf tot verwarring met de buurstaat Irak, werd in 1949 voor buitenlands gebruik weer de naam Perzië ingevoerd.
De Perzen vormen een Indo-Europees volk dat hoofdzakelijk in Iran (Perzië), Afghanistan en Tadzjikistan woont. Het woord Perzen is afgeleid van de Griekse naam Persis voor de streek Fars in Zuid-Iran.
Het Perzische Rijk was een uitgestrekt rijk in het Nabije Oosten waarover een aantal Iraanse/Perzische dynastieën hebben geregeerd. De kern ervan bestond uit het huidige Iran, vroeger bekend als Perzië. De belangrijkste residenties van de heersers waren Babylon, Susa, Persepolis en Ctesiphon.
Het Perzische Rijk behoort tot de grootste rijken die we uit de geschiedenis kennen. Het strekte zich uit vanaf de Indus in het oosten tot en met Egypte en Klein- Azië (Turkije) in het westen en was daarmee in grondoppervlak groter dan het Romeinse Rijk. Het heeft twee volle eeuwen bestaan (539-330 v. Chr.).
De geschiedenis van Irak voert zo'n 10.000 jaar terug. Eerdere benamingen waren Soemerië en Akkad, Chaldea, Babylonië en het Tweestromenland, Mesopotamië.
Alexander de Grote
In 330 v. Chr. maakte Alexander de Grote, de jonge Macedonische koning gebruik van de interne zwakte van het Perzische Rijk en veroverde de antieke hoofdsteden Shush en Persepolis. Hij versloeg de laatste Achamenische Koning Dariush III en veroverde in korte tijd het hele rijk.
Het bekendste gerecht uit Iran is chelo kabab, wat letterlijk 'gebakken vlees met rijst' betekent. Meestal wordt hier een combinatie van lams- en kalfsvlees voor gebruikt. Er wordt een witte basmatirijst bij geserveerd met saffraan, kardemom, rozenwater en gojibessen.
De Grieken wisten zijn leger desalniettemin te verslaan en het was uiteindelijk de Macedoniër Alexander de Grote die in 330 Persepolis veroverde, waarna de laatste Perzische koning door zijn ondergeschikten werd vermoord.
Indo-Europese taal
Hoewel het Perzisch wordt geschreven in een aangepast Arabisch schrift is de taal juist verwant aan het Nederlands in plaats van het Arabisch. Het Arabisch is immers een semitische taal net als het Hebreeuws.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Afghanen noemen het Perzisch zoals de Iraniërs en de Tadzjieken ook Perzisch (Farsi in het Perzisch) maar sinds 1964 wordt in Afghanistan de naam "Dari" (komt van "darbari" = taal van de darbar, het hof van de koning), om politieke redenen officieel gebruikt.
In de Islamitische Republiek Iran zijn veel regels. Regels die wij in Nederland niet zo goed begrijpen. Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Xerxes beval Leonidas te onthoofden en zijn lichaam te kruisigen, heiligschennis en in strijd met de hoplietencode van de Grieken.
Het Perzische Rijk – Cyrus de Grote
Het Perzische Rijk groeide onder Cyrus II uit tot een supermacht. Hij wist de Perzen in 559 voor Christus te verenigen met de Meden, de inwoners van het Medische Rijk (het huidige Iran) . Zo ontstond het Perzische Rijk.
3 Eerste Perzische invasie (492–490 v. Chr.) 4 Interbellum (490–480 v. Chr.)
Drinken in Iran: Iraniërs drinken de hele dag door thee. Suikerklontjes worden daarbij tussen de tanden genomen en de thee naar binnen geslurpt. Koffie wordt minder gedronken en vaak is er alleen Nescafé te krijgen. Maar in de grote steden is goede koffie verkrijgbaar in de hippe coffeeshops.
In Iran vinden we dat eten gemaakt moet worden met liefde, geduld en vreugde." Naast liefde zijn de belangrijkste ingrediënten in Iraanse gerechten rijst, tomaten, kurkuma, knoflook en uien. “Liefde is het belangrijkste kruid bij het bereiden van Iraans eten.
Iraniërs eten veel rijst en brood in combinatie met vlees, en vegetarische schotels met kruiden en yoghurt. Iran kent zeer veel, en zeer smakelijke broodsoorten. Traditionele broden zijn lavash, taftoon, sangak en barbari. Een typisch Iraans gerecht is chelo-kabab (kebab en rijst).
Cyrus wordt vermeld in de Hebreeuwse Bijbel, in enkele vertalingen vertaald met Kores of Cores. Hij wordt vaak genoemd in het boek Ezra; mogelijk betreft het daar echter zijn kleinzoon en waarschijnlijk ook naamgenoot Xerxes (485–465 v. Chr.).
De Meden (in het Oudperzische Māda-; Oudgrieks: Μᾶδοι Madoi) waren een Iraans volk. Ze bewoonde een gebied in het tegenwoordige Iran. Volgens Herodotus zou er sprake zijn geweest van een Medisch rijk met als hoofdstad Ecbatana, het huidige Hamadan.
Darius III (Perzisch داریوش/Dâriûsh, Oudperzisch Darayavaush, Oudgrieks Δαρεῖος/Dareios) of Codomannus (Grieks: Κοδομανός/Kodomanos) die regeerde van 336 tot 330 v. Chr., was de laatste koning van het Perzische Rijk uit de dynastie der Achaemeniden.