Epoxy primer is een roestwerende grondverf met epoxy die overspuitbaar is met iedere lak of verf. Epoxy primer staat bekend om zijn hoge hechting op metaal, ijzer, staal, aluminium, plamuur, bestaande lak en verf. Hierdoor wordt een epoxy grondverf ook wel een etsende primer genoemd.
Een epoxy primer is voor betonnen vloeren wat grondverf voor houten oppervlakken is. Het zorgt ervoor dat de uiteindelijke vloerverf niet in het beton gezogen wordt. Beton kan namelijk erg poreus zijn en een zuigende werking hebben.
Het gebruik van een witte primer wordt vooral toegepast om een epoxy coatingvloer in een lichte kleur beter te dekken. Voor PU- of Epoxy gietvloer is een gekleurde primer het niet perse nodig. De laag van deze vloersystemen is namelijk aanzienlijk dikker en geeft hierdoor een betere dekking.
Niet elke gietvloer kan zomaar op elke ondergrond worden gelegd. Met een epoxy gietvloer moet je er bijvoorbeeld voor waken dat de ondergrond bijzonder vlak en stevig moet zijn. Epoxy is niet flexibel genoeg voor een onstabiele ondergrond. Bij een cementgebonden ondervloer is dit hetzelfde verhaal.
Voor een optimaal resultaat stem je best de kwaliteit van de primer af op de eindlagen. Combineer dus liefst een watergedragen primer met een watergedragen verf en een solventgedragen primer met een solventgedragen verf. Let op: Uitzonderingen hierop zijn mogelijk, afhankelijk van de aard van de ondergrond.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
Na het voorbewerken van het metaal dient in bepaalde gevallen een metaalprimer aangebracht te worden voordat de metaalverf als grondverflaag op het metaal wordt geschilderd. Een primer zorgt voor een betere hechting van verf en metaal. Bij aluminium, zink en koper mag een primer niet ontbreken.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan.
Voor het behandelen van kunststof in normale huis-tuin-en-keuken situaties heb je aan een 1-component hechtprimer voldoende. De Copperant Pura Multiprimer is hiervoor heel geschikt. Dit product is namelijk watergedragen, biobased (plantbased), droogt snel en hecht heel goed op diverse kunststoffen.
Erg gladde ondergronden verf je met een hechtingsprimer
Wil je een erg glad oppervlak zoals tegels, metaal of PVC schilderen? Dan zit je met een hechtingsprimer (zoals Omniprim Extreme) goed. Deze soort primer wordt speciaal ontwikkeld om ook materialen die erg glad zijn voor te bereiden voor het schilderwerk.
Het is ook mogelijk om te kiezen voor een grondverf kleur die het dichtst bij de lakkleur komt. Bijvoorbeeld de grondverf kleur wit voor lichtere witte, gele of licht oranje tinten. En een donkere grondverf kleur voor het gebruik bij donkere tinten als paars, blauw, zwart enzovoort.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Teveel pigment gebruikt.
Als je teveel pigment gebruikt, kan je werkje ook zacht blijven. Vooral met de pigmentpasta's is dat het geval. Pigment pasta's bevatten epoxy hars en teveel pigment gebruiken geeft dus een onjuiste verhouding hars : verharder. Maar ook andere pigmenten kunnen dit probleem geven.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Een sterke 2-componenten-epoxy voor metalen is Power Epoxy Super Mix Metal. Deze lijm is ideaal voor het repareren van huishoudelijke apparaten, machines en metalen buizen. Het is ook zeer effectief voor het vastzetten van bouten en schroeven.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Een primer bevat dezelfde ingrediënten als andere verf. In tegenstelling tot een gewone gedunde verf, biedt een primer vele voordelen aan zoals de hechting van de verf op gladde vlaktes (glas, beton, PVC…), de bescherming van het oppervlak (antiroest primer) of nog de isolatie (vlekken, vochtigheid,…).
In grondverf zitten grovere bestandsdelen die ervoor zorgen dat het oppervlak een egaal uiterlijk krijgt. Dankzij deze grovere bestandsdelen kan de laklaag beter hechten op het oppervlak. Een primer daarentegen zorgt dankzij fijnere bestandsdelen voor een betere bescherming tegen UV-straling en roest.
1 laag primer is voldoende, maar hier kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn. Hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder eindlagen je zal moeten aanbrengen om af te werken.