U kunt zeebaars kopen voor €24.50 per 500 gram.
Omdat het aanbod wilde zeebaarzen voor de handel heel schaars is, is de wilde zeebaars in vergelijking tot de gekweekte zeebaars een exclusieve, dure vis.
Hoeveel vis heb ik nodig per persoon? Visfilet Voor visfilet kunt een hoeveelheid aanhouden van tussen de 160-180 gram per persoon.Hele vis Als u een hele vis bereid houdt dan ongeveer 320-360 gram aan per persoon.
Is zeebaars gezond? Zeebaars is een magere vis, maar bevat veel proteïne en weinig vet en calorieën. Hierdoor past deze vis heel goed bij een gezonde leefstijl, zolang je ook af en toe afwisselt met vette vis. Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Zeebaars is een heel toegankelijke witvis: niet te vissig en mild van smaak. De vis is niet vet en heeft een stevige structuur, maar het visvlees is toch fijn en smeuïg. Bij de zeebaarsfilets wordt het vel er vaak aangelaten zodat de vis niet uit elkaar valt tijdens het bakken.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel. Koop je visfilets in plaats van een volledige vis, dan betaal je ietsje meer, maar heb je geen visafval.
Vooral in de vissoorten zeebaars en bot wordt een hoge concentratie chemische stoffen aangetroffen. Het RIVM berekende dat een volwassen man van 70 kilo bij 331 gram zeebaars of 356 gram bot al meer PFAS binnenkrijgt dan waar zo'n persoon in een heel jaar aan blootgesteld zou mogen worden.
Zeebaars is een delicaat visje met een pure en milde smaak. Het liefst eten we zeebaars op de huid gebakken. Zeebaars bakken vergt wel even wat aandacht, want je wilt natuurlijk een lekker krokant velletje. Lekker met gebakken aardappeltjes en een gemengde salade.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.
De vissen voor een zoetwateraquarium koop je vanaf 0,50 euro, die voor een zoutwateraquarium vanaf 5 euro. Voeding kost 7 euro voor een potje droogvoer voor een klein aantal vissen voor enkele maanden. Levend visvoer of diepvriesvoer voor speciale vissen kost 5 à 10 euro per week.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust.
De zeebaars heeft een gemiddelde lengte van 50 cm, maar kan dubbel zo groot worden en wel 12 kg wegen. Je herkent hem aan: zijn grijze rug, zilveren flanken en witte buik. zijn twee duidelijk gescheiden rugvinnen.
Van forel, goudbrasem, haring, hondshaai, inktvis, paling en wulk kun je het hele jaar door genieten, maar voor andere vissoorten hou je best de seizoenskalender in 't oog. Januari: griet, heek, leng, makreel, pijlinktvis (calamar), poon, rog, roodbaars, schar, scharretong, schelvis, tarbot, zeebaars, zeeduivel.
Harder is een relatief onbekende vis die over de hele wereld voorkomt. Deze vis lijkt op de zeebaars en is te herkennen aan de twee korte gescheiden rugvinnen. Harders eten met name algen en kleine bodemdieren. In totaal zijn er ongeveer 100 soorten harders.
Het CBS noemt de stijgende brandstofprijzen als belangrijke oorzaak voor de dure vis. Dit voorjaar bleek bijvoorbeeld dat sommige vissers niet meer konden uitvaren, omdat dat vanwege de brandstofkosten niet meer rendabel zou zijn. Voor een groep vissers in de problemen is er inmiddels wel steun vanuit de overheid.
Tong is in de voorbije jaren enorm in prijs gestegen: in de afgelopen drie jaar steeg de prijs met maar liefst 88 procent. Een kilo aangevoerde tong brengt op de visafslag 23 gulden op. Daarmee is het voor zover bekend de duurste vissoort. Ook tarbot en griet zijn flink aan de prijs.
Ze hebben minstens twee namen en een Latijnse benaming. Koningszalm/chinookzalm (Oncorhynchus tschawytscha) – De grootste en duurste Pacifische zalmsoort.
Grofweg van mei tot november kun je langs de Nederlandse kust achter de zeebaars aan – augustus, september en oktober zijn overigens wel de absolute topmaanden. Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas.
Een zeebaars heeft weinig graten dus de vis is makkelijk van de graat te eten wanneer je deze in zijn geheel bereid. Ook blijft de smaak van de zeebaars het beste wanneer je hem in zijn geheel bereid, eventueel in een dikke zoutkorst.
Bij zeebaars drink je vaak een lichte droge en heldere witte wijn. Denk hierbij aan een Riesling, Grüner Veltiner of Pinot Grigio. Ook een rode wijn kan je erbij drinken als je de zeebaars goed gekruid in de oven doet of op de grill.