Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Het plaatsen van PIR + gips is relatief gemakkelijk. De platen zijn licht van gewicht en dus gemakkelijk te hanteren. U legt de platen naast elkaar en bevestigt ze met gipsplaatschroeven. Jan de Isolatieman biedt u verschillende schroeven waarmee u de plaat eenvoudig op metalen profielen monteert.
Een hellend dak is prima van binnenuit te isoleren door PIR isolatieplaten aan te brengen. Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat.
Hoe kan ik PIR platen zagen of snijden? Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes).
De PIR-platen moeten netjes aansluitend tussen de bestaande balken worden gemonteerd met houten latten en 4 schroeven en op de naden worden afgewerkt met PUR-schuim, kit en tape voor de vocht- en tochtafdichting. Hij heeft op zijn zolder zowel de kopgevel als het dak geïsoleerd.
Met Illbruck PU010 isolatielijm kunt u onder andere alle (EPS platen, XPS platen en PIR platen) isolatieplaten verlijmen tegen muren, plafonds of onderling. De lijmbussen passen uiteraard op onze NBS pistolen.
Isolatieplaten lijmen
Soudal Bouwlijm is ook geschikt om isolatiematerialen te verlijmen, bijvoorbeeld: PIR platen, PUR platen, XPS en EPS platen. Al deze soorten, met en zonder afwerking, kunnen met Bouwlijm worden gelijmd tegen de vloer, wand of het plafond.
De isolatieplaten moeten aan de binnenkant van je houten dakgebinte bevestigd worden. In plaats van de isolatie tussen de kepers van je dak aan te brengen, bevestig je de platen best op de balken zelf. Hierdoor creëer je een ononderbroken schild, en verlaag je het risico op koudebruggen.
PUR isolatieplaten worden steeds aan de muur bevestigd via speciale lijm of op mechanische wijze. Vooraleer de PUR isolatieplaten worden aangebracht, is het belangrijk om eerst de muur onder handen te nemen. De muur waarop de platen worden bevestigd, moet bijvoorbeeld proper en egaal zijn, en vrij van vochtproblemen.
Een betonvloer bijvoorbeeld kunt u het beste isoleren met harde kunststof platen zoals PIR en EPS platen. Deze kunt u eenvoudig met lijm tegen de onderkant van de vloer bevestigen. Voor het isoleren van houten vloer kunt u beter een ander isolatiemateriaal kiezen.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.
Dakisolatie aan de binnenzijde is mogelijk als je huis een schuin (of hellend) dak heeft. van het dakbeschot wordt isolatiemateriaal geplaatst. Dat kunnen isolatieplaten zijn, of isolatiedekens die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten.
Rectavit Easy Fix is dé oplossing voor het verlijmen van isolatieplaten, zowel bij verticale als horizontale toepassing. Aangezien de lijm ook als isolerend opvulmiddel kan worden gebruikt, kan de volledige isolatieschil lucht- en dampdicht worden geplaatst en afgewerkt.
PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal. PUR-lijm wordt als hot melt aangebracht en koelt snel af tot verwerkingssterkte, zodat ze naar het volgende proces kunnen worden gebracht.
U kunt verschillende materialen gebruiken voor het isoleren van een plat dak vanaf de buitenkant. PIR-isolatie is een populaire keuze, want dit materiaal is relatief dun en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. U kunt ook kiezen voor EPS-isolatie. Deze platen zijn dikker dan PIR, maar ook goedkoper.
PIR + gipsplaten zijn licht van gewicht waardoor u ze gemakkelijk gebruikt. Daarnaast zijn de platen uitermate geschikt om snel een mooie wand of plafond te realiseren. U kunt deze platen namelijk eenvoudig afwerken, bijvoorbeeld door ze te schilderen of stuken.
Minerale wol: Glaswol en rotswol zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor hellende daken en zoldervloeren. Het wordt vaak in isolatiedekens verwerkt maar kan ook ingeblazen worden in de vloer of in het dak. Minerale wol isoleert erg goed, kan goed tegen vocht en is relatief goedkoop.
PIR+fermacell wordt veel toegepast voor het isoleren van wanden en plafonds en ook voor gevelisolatie. Gipsvezelplaten zijn stootvast en kunnen een hoge mechanische belasting verdragen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor wanden en plafonds waar u nog zaken op of aan wilt ophangen.
PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd.
De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken. Daarnaast voorkomt pir isolatie vocht- en schimmelvorming in uw huis.
Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.