Tarbot wordt vooral in de Noordzee gevangen, maar je kan hem ook vinden in de Atlantische Oceaan en de Middelandse Zee. Het visvlees is zeer stevig van structuur. Tarbot is het ganse jaar verkrijgbaar, maar nooit in grote hoeveelheden. Dat verklaart waarom tarbot zo een duur product is.
Wordt verkocht per volledige vis, die dan gewogen wordt aan de kiloprijs van € 24.80. Aangeduide prijs is de BRUTO-prijs voor kuisen/fileren. Van een hele tarbot blijft ongeveer 40% gewicht in filet over. Dit komt op € 70 à 80/kilo.
De griet is ovaler van vorm en veelal lichter van kleur dan de tarbot. Verder heeft de tarbot harde knobbels op de huid, terwijl de griet 'glad' is. Momenteel is de griet een populaire vis in de gastronomie. Qua smaak is griet nauwelijks minder dan tarbot.
De griet, waarover we het vandaag hebben, is een platvis én familie van de tarbotachtigen. Terwijl de griet een bruingekleurde rug en een witte buik heeft, is de tarbot eerder groen van schijn. Al kunnen ze allebei verschillen in kleur naargelang de plek waar ze gevangen worden.
Net als de andere platvissen zwemt de tarbot je aas achterop, om dan genadeloos toe te slaan, maar ook tijdens het afzakken naar de bodem kan de tarbot het aas grijpen. De tarbot zit daar, waar de prooivis zich bevindt. De ene keer tussen de kelp of sterk wisselende bodem, de andere keer op een gladde bodem.
Tarbot komt in het noordelijke deel van de Noordzee op steenachtige bodems voor. Hij leeft voornamelijk van andere vissen en beschikt dan ook over een grote, sterke bek met spitse tanden. Een tarbot past zijn kleur aan de zeebodem aan. Qua uiterlijk worden tarbot en griet nogal eens verward.
Heilbot is een smaakvolle vis met stevig vlees. Het visvlees is iets minder verfijnd dan tarbot of griet en kan wat droger zijn. Moten blijven sappiger tijdens de bereiding en men kan een mooi dik stuk vis serveren. Pocheren, stomen en grillen genieten de voorkeur bij deze matige vette vis met een hoog eiwitgehalte.
Culinair gezien is de tarbot veelzijdig, hij is geschikt voor alle bereidingswijzen. De vis weegt ca. 420 gram (1 à 2 pers.)
Griet is een stuk goedkoper. Een perfect alternatief dus voor wie tarbot te duur vindt. De vis begint vanaf een maat van 30 centimeter groot en kan soms wel doorgroeien tot 75 centimeter. De verschillende maten griet koop je in z'n geheel of gefileerd.
De schol behoort tot de familie van de scholachtigen. Andere vissoorten die bij deze familie horen zijn de heilbot, bot, schar en tongschar. Schol wordt in heel wat wateren gevangen, zoals de oostelijke Atlantische Oceaan, de kustwateren van alle Europese landen en in de westelijke Middellandse Zee.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Griet heeft mager, wit en stevig vlees. Net als het uiterlijk lijkt ook het visvlees van griet sterk op dat van tarbot. Het is zeer fijn van smaak, maar is iets minder stevig dan dat van tarbot. Opvallend aan de griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde.
Vissen als schar, poon en wijting komen direct uit onze eigen Noordzee en zijn goedkoop, lekker en goed voor het milieu.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Deze magere vis heeft een zacht, suikerachtig witvlees dat op tilapia lijkt. Het is dikker en sterker dan kabeljauw. Omdat de smaak zo zoet is, past heilbot goed bij sterke kruiden zoals pesto, citroensap en basilicum.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Bot heeft een zachte en neutrale smaak. Het kan wel eens voorkomen dat hij een grondachtige smaak heeft. Om dit te neutraliseren kun je de filets een half uur in koude melk leggen voordat je ze bakt. Ook gerookt is bot erg lekker.
Heilbot is een matig vette vis. Hij bevat een gezonde hoeveelheid vetten en heeft een gunstig effect op onze hart- en bloedvaten en werkt holesterolverlagend. Vis bevat ook veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Twee keer per week vis eten is ideaal voor de gezondheid.
Zo herken je tarbot
Tarbot lijkt op griet, maar is lekkerder en ook wel wat prijziger. Deze feestvis is het allerlekkerst in de herfst en de winter. Je herkent 'm aan de stippen op het vel en de wat rondere vorm. Om te houden: tarbot met de 'o' is 'ronder' dan een griet.
Tarbot is de grote broer uit de familie: deze vis kan namelijk wel 100 cm lang worden en 25 kilo wegen. Qua uiterlijk wordt tarbot nog wel eens verward met zijn 'neef' de griet. Tarbot is ronder van vorm en heeft op de donkere zijde onmiskenbare knobbels.
Deze vissen leven op zanderige of grindbodems in het noordelijk deel van de Noordzee, op 10 tot 250 meter diepte. We vinden ze ook in de Atlantische Oceaan, van midden Noorwegen tot Gibraltar, in de Oostzee en het Middellandse Zeegebied. Jonge tarbotten leven dicht bij de kust, maar oudere trekken dieper in zee.