Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Bel de huisarts als een gewricht pijnlijk, dik en warm (of rood) is en buigen of strekken moeilijk gaat. Bel direct als u zich daarbij ook ziek voelt of koorts heeft.
Gebruik van extra vitamine D of van levertraan (rijk aan vitamine D én omega-3 vetzuren) kan klachten helpen verminderen. Omdat tekorten aan vitamine D schrikbarend veel voorkomen, vooral bij ouderen, is aanvulling met extra vitamine D wenselijk bij alle vormen van gewrichtsklachten.
NSAID's zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking. Daardoor helpen ze bij een gewrichtsontsteking vaak beter dan paracetamol. Bijvoorbeeld ibuprofen (3 keer per dag 600 mg), naproxen (2 keer per dag 500 mg) of diclofenac (3 keer per dag 50 mg). Soms kunnen NSAID's maagklachten geven.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Hoe kun je het herkennen? Een gewrichtsontsteking geeft klassieke klachten die bij elke ontsteking voorkomen: pijn, zwelling, lokale warmte en vaak ook roodheid. Typisch voor een artritis is de gewrichtsstijfheid. Altijd is er sprake van een functiebeperking.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Nog meer "roest" voor onze knieën en heupen! Je vindt ze in fruit en groenten, inderdaad! En de groenten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn bessen en rood fruit (bosbessen, aardbeiden, frambozen, kersen, bramen en rode bessen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie… Vrij vaak treedt spier- of beenderpijn op zonder enige reden, en verdwijnt die spontaan.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Heermoes: helpt bij het behoud van soepele gewrichten, is goed voor het kraakbeen en draagt bij aan een goede botopbouw. Moerasspirea: zorgt voor een goede gewrichtsfunctie. Berk: zorgt voor een natuurlijke reiniging, ondersteunt de lever-, nier- en spijsverteringsfunctie.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.
Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen. Gember moet nog beter onderzocht worden, en het kan dus zijn dat het bij jou niets doet.
Hoe kun je het herkennen? Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.