Conclusie. SolarEdge omvormers met optimizers zijn perfect bij schaduwval, wekken per dag langer stroom op, er kunnen meer zonnepanelen op je dak, je kan panelen op afstand monitoren en uitschakelen én je hebt een garantie van 12 jaar. Daarnaast is SolarEdge een zeer betrouwbare partner.
Ten eerste is SolarEdge is een gerenommeerde speler die als internationale marktleider actief is op de markt van omvormers en optimizers. Het is een betrouwbaar merk met veel ervaring en service centrums door heel Europa. Dit is alleen al te zien aan de lange garantie die biedt.
Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem. SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer.
Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase. Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden.
De werking van een zonnepanelensysteem hangt dus sterk samen met de werking van de omvormer. Fabrikanten geven vaak aan dat hun omvormer een levensduur heeft tussen de 15 en 20 jaar.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
De kosten voor een SolarEdge omvormer hangen vooral af van het vermogen, of het gaat om een 1-fasig of een 3-fasig model, … Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen de 700 en 1.650 euro (incl. btw, excl. plaatsing).
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Niet het soort, maar het merk is dus wat uiteindelijk de doorslag geeft voor de beste keuze. Mede hierdoor hebben wij gekozen voor de Power Optimizers van SolarEdge. Deze leverancier is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de beste optimizers met het hoogste rendement in haar soort.
SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken.
De omvormers van SolarEdge kunnen gezien worden als marktleider binnen deze markt. SolarEdge is een Israëlisch bedrijf dat is opgericht in 2006. Als één van de eerste fabrikanten van optimizers en omvormers speelt zij een prominente rol in de wereld van zonne-energie. Iedere zonnepaneel heeft een omvormer nodig.
Conclusie. SolarEdge omvormers met optimizers zijn perfect bij schaduwval, wekken per dag langer stroom op, er kunnen meer zonnepanelen op je dak, je kan panelen op afstand monitoren en uitschakelen én je hebt een garantie van 12 jaar. Daarnaast is SolarEdge een zeer betrouwbare partner.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
Typische batterijen voor opslag van zonne-energie zijn beschikbaar vanaf zo'n 700 euro tot ruim boven de 10.000 euro voor off-grid batterijen met een grote opslagcapaciteit.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe slecht geventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek. Een koele garage, daarentegen, is de perfecte plek.
De omvormer is een elektronisch apparaat, vergelijkbaar met een TV of wasmachine. Deze bevat printplaten met elektronische componenten die bij defecten of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Theoretisch zit hier dus een risico.
Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 8 zonnepanelen inclusief montage tussen de €4.770 en €6.400,- bij Zonneplan.
In de SolarEdge-oplossing krijg je een centrale omvormer en elk afzonderlijke paneel een optimizer. Die optimizer meet de opwek van je zonnepanelen en zorgt dat de opwek zo hoog mogelijk is.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Schaduw op het dak
Op veel daken valt wel wat schaduw, bijvoorbeeld door bomen om je huis of een opbouw van de buren. Een beetje schaduw is niet erg, maar veel schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen flink verlagen. Vaak ligt niet het hele dak in de schaduw, of niet de hele dag.