Ve-tsin is een van de namen van mononatriumglutamaat (MNG).Je kent het misschien ook wel als aji-no-moto, MSG (de Engelse naam) of het E-nummer E621. Het is een smaakversterker die de smaak hartig (umami) toevoegt aan je eten. Net zoals zout smaken versterkt, doet MNG dat ook.
Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer. Eventueel vervangen met: niets. Gewoon weglaten uit een recept of hooguit een extra snufje zout toevoegen.
Ve-tsin is een mengsel van zout en glutamaat. Het wordt veel gebruikt als smaakversterker in de Chinese keuken. Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks en Chinees eten.
Mononatriumglutamaat (afgekort tot MNG of MSG) of Ve-tsin is een stof die van nature voorkomt in eiwitrijke producten. In vrije vorm heeft MNG een hartige umami smaak. MNG wordt gebruikt als smaakversterker in zeer veel producten, variërend van soepen, vleesproducten zoals worst tot zoutjes.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin.
MSG kun je bij Asian Food Lovers in kristalpoeder vorm kopen. Bestel MSG vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Mononatriumglutamaat (ook bekend als MSG) wordt gebruikt om de hartige 'umami'-smaak van voedsel te versterken. Het is een wit, reukloos kristallijn poeder, gewoonlijk afgeleid van het aminozuur glutamaat of glutaminezuur.
Je zou er lichamelijke klachten van krijgen als diarree, hoofdpijn, duizeligheid, een stijve nek, tintelende vingers, overgeven en hartkloppingen.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
Om E621 te krijgen wordt natrium aan glutamaat toegevoegd. Zo ontstaat mononatriumglutamaat, wat wordt afgekort tot MNG (of MSG in het Engels). Het is een wit poeder dat lijkt op suiker of zout. Dit poeder wordt vervolgens gebruikt om aan voeding toe te voegen om het hartiger en lekkerder te laten smaken.
MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren.
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
Eigenlijk zijn voor de smaak maar kleine hoeveelheden (milligrammen) nodig. Chinese restaurants gebruiken echter theelepels vol ve-tsin, waardoor bij mensen die daar gevoelig voor zijn, een allergische reactie ontstaat, die zich uit in een drukkend, blozend gevoel. De klachten zijn overigens snel weer over."
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
E621/MSG in de Westerse wereld
De chemische variant wordt voornamelijk gewonnen uit gluten en een afvalproduct van suikerbereiding. Het bestaat voor 78% uit glutaminezuur, voor 21% uit natrium en de overige 1% zijn reststoffen die ontstaan zijn tijdens het chemische proces.
AJI-NO-MOTO® poeder verschilt van het Chinese vetsin, maar heeft wel een vergelijkbaar effect. AJI-NO-MOTO ® poeder heeft als eigenschap dat het de natuurlijke smaak van de ingrediënten van een gerecht zeer mooi versterkt. De gerechten worden daardoor voller en natuurlijker van smaak.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Gluten. Hoewel de naam een relatie met gluten suggereert, bevat glutamaat geen gluten. Producten waarin deze stof verwerkt kan zijn, kunnen dus gebruikt worden door mensen met een overgevoeligheid voor gluten.
Bijwerkingen van E621
Er zijn veel mensen die verklaren hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen,buikpijn , hoge bloeddruk, eczeem, astma, slapeloosheid, allergieën en hyperactiviteit te ondervinden als ze producten gebruiken met daarin E621.
Ajinomoto - Boodschappen — Jumbo Supermarkten.